Komende expositie

18 september t/m 6 oktober

Expositie New Mélange - Linhuei Chen en Just Alex

New Mélange
Linhuei Chen en Just Alex
Selectie van KABK afgestudeerden 2019
Firma Van Drie 18 september - 6 oktober 2019

 

Linhuei Chen (1981 Peng-Hu, Taiwan)

Ze heeft haar vaderland Taiwan verlaten, ze is een allochtoon, ze is ook partner en ouder van twee kinderen. Ze heeft meerdere identiteiten en schakelt voortdurend van de ene naar de andere identiteit. Het roept complexe gedachten op over haar eigen geschiedenis, over het heden en de toekomst. Dat alles weerspiegelt zich in haar kunstwerken. Die gaan over het verlangen naar hamonieuze familierelaties tussen oorspronkelijke, echtelijke en binnen het eigen gezin. Het Nederlandse woord 'allochtoon' allegoriseert haar levensweg, ze neemt ons erin mee en wil bewustzijn oproepen.

 

Nieuwsgierigheid en humor spelen een belangrijke rol in het artistieke oeuvre van Linhuei Chen. Haar werk is intuïtief, speels en beperkt zich niet tot één medium. Schilderijen, aquarellen, collages, objecten en videowerken vormen samen één verhaal. Bij de Firma Van Drie toont Chen een reisverhaal "Third Space" Het is haar reisverhaal, haar zoektocht naar een andere dimensie; een soort tussenruimte. Een plek waarin haar inheemse cultuur en herinneringen uit Taiwan samenkomen met die van de dagelijkse realiteit in de westerse Nederlandse samenleving. Ze botsen maar versmelten ook met elkaar. Ze probeert antwoorden te vinden over wie ze is en waarheen ze kan terugkeren? Elk werk van haar leven staat op zich, kan individueel worden bekeken, maar maakt ook deel uit van een hele installatie van een groot verhaal, een allegorie op het leven zelf.

http://linhueichen.eu/

 

Aliaksandra Puhachova - Just Alex (1996 Minsk, Belarus)
Aliaksandra Puhachova of Just Alex is eveneens opgegroeid in een heel andere cultuur; dat van Wit-Rusland of Belarus. Bij Alex geen meerdere media maar vooral verf, schilderen. Maar haar werken zijn ook een zoektocht en zoals ze zelf zegt: "Als zodanig bakenen doeken een plek af die ruimte laat voor meditatie en voor het observeren van botsingen en veranderingen die uiteindelijk leiden tot detaillering." Schilderen is voor Alex een geweldig gevecht. Het heeft iets weg van haar sportieve verleden: boksen - het meest 'hoge' van alle sporten. Ze raakt nog steeds geïnspireerd door de filosofie erachter.

 

Wanneer ze aan een schilderij begint ziet ze een boksring voor zich met het doek als haar tegenstander. Alle gebaren van het schilderen zijn hits, zijn stoten zoals tijdens een wedstrijd. Ze experimenteert en manipuleert met de textuur van het doek met de kleurtheorie, vlakverdeling en haar penseelvoering. Er komen dan momenten waarop er meer vragen rijzen dan er antwoorden zijn. En juist dat zoekt Alex voor zichzelf op, om niet in herhaling te vallen, altijd op zoek naar te overwinnen grenzen. Geen ontsporing van verwachte ervaringen - eerder een toename van verwachtingen. Op zoek het het Ultieme beeld. Het stimuleert haar en zo komt ze dichtbij haar fascinatie voor meditatieve processen. Die zijn net zo cruciaal voor Alex als de ontmoeting van de toeschouwer met één van haar schilderijen. Haar studio is een plek waar materialiteit transformeert tot spiritualiteit. Het geweldige gevecht dat schilderen voor Just Alex is, wordt zo ook een geweldige vorm van meditatie.

 

Meditatie zien we ook terug in de 'en plein air' vervaardigde landschappen 'Etudes', die Alex gebruikt als startpunt voor haar studiowerken. Ze maakte deze schetsen buiten, in en geïnspireerd door het landschap in haar geboorteland Belarus. Ook hierin zien we haar zoektocht, haar gevecht, maar ook bevlogenheid en contemplatie - beschouwing.

https://en.justalexart.com/#1

© Firma van Drie 2011-2020 | webdesign: AzimDezign + double-R webdevelopment
facebook rss feed