LichtKunstGouda 2017: 'X-treem'

chronopixel-200x125.jpgIn 2017 bestaat de kunststichting Firma Van Drie 10 = X jaar. Dat vraagt om een bijzondere editie van LichtKunstGouda. In 2016 werden in Lof der Lichtheid uitsluitend werken met wit licht getoond. Editie 2017 is extreem veelkleurig en laat andere extremiteiten in lichtkunst zien deels gebaseerd op het extreem gewelddadige wereldnieuws van dit jaar. Alles bij elkaar zijn dat de ingrediënten voor het thema van LichtKunstGouda 2017: X-treem.

Wat is er te zien?  
LichtKunstGouda 2017 bestaat uit tien kunstwerken in de Schoolmeesterswoning, Jeruzalemkapel, Museumtuin en pand Roodbol van de Firma Van Drie. We starten in de Schoolmeesterswoning met de X-treem ronddraaiende led-licht installatie Phyllotaxis; het nieuwste werk van Joris Strijbos en Daan Johan. Het laat bezoekers in een hypnotiserende draaikolk met abstracte kleurpatronen kijken. Een intense ervaring rijker verlaat men de ruimte en gaan we naar de eerste etage.
suikerwerk-200x200.jpgDe lichtkunstobjecten van Robert Roelink vallen naast heftige kleuren en een opvallende verschijningsvorm, zoals een rood-roze tank met de titel Just one bird can show us our freedom, a matter of life and death, vooral op door het X-treme XXL-formaat. Bij Mayke Verhoeven zijn het herinneringen aan X-treem gewelddadige voorwerpen, zoals een geweer en handgranaat. Maar de voorwerpen zijn ook X-treem kwetsbaar  en gemaakt van Suikerwerk.
Speciaal voor deze editie en de zolderruimte ontwikkelde Robin Weijers twee  interactieve lichtschommels genaamd X-Swings, waarbij bezoekers zelf de beamer en lichten heftig mogen aansturen. Nog draaierig moeten we de trap af en komen we aan in de Jeruzalemkapel. Daar kunnen bezoekers het werk Spectra van Matthijs Munnik beleven en ervaren. X-treem heftig zijn zowel het licht als de gekleurde nabeelden van deze stroboscopische lichtvelden - we zien alle kleuren van de regenboog. Kun je daarna nog kleuren ontwaren? spectra-200x135.jpg
Het volgende lichtkunstwerk in de Museumtuin valt gelukkig al van verre op en kunstenaar Paul Baartmans stelt ons in rode neon opnieuw die vraag : To See or Not . Weer bij ons positieven blijkt dat er bij aankomst in de expositieruimte van de Firma Van Drie toch iets mis is. Fallen Humanity van Robert Roelink laat ons in een knalgeel standbeeld zien dat de mensheid toch is gevallen. Ieder jaar weer een nieuwe frisse start. Alvast al het goede voor 2018 toegewenst.

Locatie Schoolmeesterswoning en Jeruzalemkapel - Jeruzalemstraat 11 
1. Joris Strijbos en Daan Johan – Phyllotaxis (led-licht installatie)
2. Marijn Brussel en Savannah Weiler – Uncanney valley – de wereld is niet fris (installatie)
3. Panagiotis Tomaras – Hypnograph (video installatie)
4. Mayke Verhoeven – Suikerwerk (x-treem kwetsbaar)
5. Robert Roelink – Just one bird can show us our freedom, a matter of life and death (XXL object)
6. Robin Weijers - X-swings (interactieve lichtschommel installatie)
7. Matthijs Munnik – Spectra (stroboscopische lichtvelden)

to-see-or-not-jeg-200px.jpgLocatie Museumtuin - Achter de kerk 14
8. Paul Baartmans – To See or Not (neon installaltie)

Locatie Kunststichting Firma Van Drie - Achter de Kerk 13
9. Robert Roelink – Fallen Humanity (XXL object)
10. Werk gemaakt door deelnemers van de workshop Lichtkunst gegeven door Robert Roelink

Openingstijden
14 - 29 december | 17.00 - 21.00 uur (gesloten 18 en 25 december)
15 december | 14.00 - 22.00 uur (Gouda bij Kaarslicht)

Download HIER de flyer met het programma (pdf).

Bekijk ook de filmopnamen van LichtKunstGouda 2016 , LichtKunstGouda2015 en LichtKunstGouda2014 op You Tube.

 

© Firma van Drie 2011-2018 | webdesign: AzimDezign + double-R webdevelopment
twitter facebook rss feed