Piet van Mook over Leo Vroman

De nu overleden Leo Vroman (98) hebben we vorig jaar opgenomen in de databank van Goudse kunstenaars. Hij was en is een van onze grote dichters, maar ook tekenaar en daarnaast wetenschapper (biochemicus) van formaat. Ik kwam weer in contact met hem via Inez Meter, die hem op de hoogte hield betreffende Gouda.

 

Ik had hem 30 jaar geleden ontmoet in Boymans van Beuningen, waar een symposium gehouden werd door de Erasmus Universiteit. Het was de tijd van de opkomende grafische computer, de fractals waren net uitgevonden, het met formules genereren van zich steeds herhalende verkleinende figuren. Vroman geloofde niet dat dit verschijnsel in de biologie ook voorkomt, wat achteraf wel zo bleek te zijn. Hij  gebruikte voor prenten graag "chaos" met de formule c=c*k*(1-c), dat is helemaal non-lineair en lekker onvoorspelbaar, zei hij.

 

Zijn vrije tekeningen zijn dikwijls illustraties bij biologische en natuurkundige verschijnselen, zoals bijgaande prenten laten zien, maar altijd mooi getekend. Ik heb hem na de ramp 9/11 een prent gestuurd met op de achtergrond de ruïnes met daar overheen zijn gedicht met 'alle malen zal ik wenen'. Hij bleef belangstellen in alles, totdat hij me laatst mailde: "We doen niets Meer".

 

Piet van Mook

 

vroman1-schepping.jpgvroman3,-wenen.jpgvroman2,-creation.jpg

© Firma van Drie 2011-2019 | webdesign: AzimDezign + double-R webdevelopment
facebook rss feed