Pim Pam Pet - Kunstenaar met een H

Een kunstenaar met een H: Theo Hoogwerf-Boomzinger

'Theo, wat bezielt je?'

 

fb-theo-small.jpg'Ha, dat zei mijn moeder ook altijd: 'jongen, wat bezielt je toch?' Maar als je bedoelt 'wat inspireert je', tja, dat is een heel ander verhaal. Ehm, ja, laat ik beginnen met uit te leggen waarom ik me al dertig jaar 'Boomzinger' noem. 'Boomluisteraar' zou eigenlijk beter zijn. Ik luister naar bomen en ik luister naar het landschap. Het landschap is muziek: ritmes en melodielijnen. 'Luisteren met je ogen', noem ik dat. De Natuur is voor mij iets mystieks, vaak iets heiligs. Dat luisteren inspireert mij tot tekeningen, tot etsen, tot gedichten en zet me zelfs aan het zingen. Dus toch 'Boomzinger' dan. Na al die jaren zeg ik nu als antwoord op je vraag wat me bezielt: proberen in mijn kunst de verbinding te herstellen tussen ons en De Natuur, want we zijn van haar vervreemdt.

 

 

 

afbeelding-theo-auvergne-kadens-t684b.jpg

Elke boom heeft voor mij zijn eigen taal. Een taal, al was het bij bomen alleen al in de beweging van hun takken. Ik heb series tekeningen gemaakt bij allerlei boomtalen. Maar ook de taal die ik aflees aan oude stadjes, bijvoorbeeld Saillans in Zuid-Frankrijk. De boom neemt na een tijdje het penseel als het ware van mij over en ik zie de tekeningen dan als een brief van de boom aan mij. Saillans inspireerde mij tot twee 'brieven', je zou ze ook alfabetten kunnen noemen: welke vormtaal kan ik eraan aflezen? De Natuur inspireert me, maar ik voel dat ik tegelijkertijd deel van dat kosmische, tijd- en ruimteloze ben.

 

Daarnaast hou ik zeker ook van gewoon lekker vrij tekenen. Een middel om tot stilte te komen is voor mij Zen: zijn in het doen en handelen, in het hier en nu.

 

haagbeuk-schriftuur-cce24102018-small.jpgGezongen heb ik altijd al. Mijn vader zong ook de hele dag, hij stond bekend als 'de zingende kapper'. Hij schreef gelegenheidsteksten op bestaande melodieën. Dat doe ik een enkele keer ook, maar dan meer lyrische teksten. Onze dichteres Inez Meter noemt bij een bard. Zingen kan ook een helende en bezwerende werking hebben. Bertie en ik zingen ook veel samen. Ik hoop en ik merk dat mijn kunstwerken voor anderen ook inspirerend en helend zijn. Het is voor mij belangrijk dat ze die functie ook hóuden en ik ben bezig albums samen te stellen waarin mijn kunst wordt 'uitgelegd' en beschikbaar blijft, ook als ik gestopt ben.

 

luisternotities-v-fluitconcert-judith-storm-2-small.jpg

 

© Firma van Drie 2011-2019 | webdesign: AzimDezign + double-R webdevelopment
facebook rss feed