Pim Pam Pet

'Een kunstenaar met een B’: Rob Bijleveld

Rob Bijleveld werkte na de Koninklijke Academie Den Haag (1989, monumentale vormgeving) als zelfstandig kunstenaar en als mallenmaker bij de De Porceleyne Fles in Delft. Daarna schoolde hij zich bij in de keramiek vanaf 2011, op de Nederlandse Keramiekopleiding SBB.

 

rob-bijleveld.jpgVan zijn monumentale gebouw- en tunnelachtige constructies van o.a. hout en gips stapte hij over naar organische vormen: met de hand en met mallen gevormde keramische beelden. Van thema’s als ontsnapping en vlucht (waarvoor de tunnels symbool stonden en staan) naar de metamorfose als thematiek: de onderliggende gebouwachtige en kunstmatige constructies worden overgenomen door organische vormen, met soms een surrealistisch element. Zijn thematiek en zijn ontwikkeling als kunstenaar zijn dus als het ware één.

rob-bijleveld-boom.jpgNa eerst (ook) met de draaischijf gewerkt te hebben koos Rob voor de opbouw van zijn beelden met behulp van handgevormde ‘ringen’. Hij volgde voor het handvormen een extra leerjaar bij Mieke de Groot. Zelf werkt hij nu twee dagen per week als ovenist bij de SBB.

Rob Bijleveld exposeerde onlangs op de groepstentoonstelling ‘Spring’ bij de Firma van Drie. Van 7 april t/m 6 mei heeft hij samen met zijn man Marc Vercouteren (ook firmant, tekenaar en schilder, ook aanwezig op ‘Spring’) een tentoonstelling in Koffiehuis Java Blend, Tosaristraat 1 (Java-eiland), Amsterdam.

In Gouda volgt al snel een nieuwe expositie, samen met Nora Leithof, van woensdag 25 april t/m 13 mei bij de Firma Van Drie. Dit in het kader van de keramiekdagen.rob-bijleveld-korf.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Firma van Drie 2011-2018 | webdesign: AzimDezign + double-R webdevelopment
facebook rss feed