Verslag van de lezing werk van Carien Vugts op 1 december 2019

Verslag van de lezing en finissage naar aanleiding van het werk van Carien Vugts op 1 december.  Het was een zeer prettige en interessante bijeenkomst. In de lezing werd het belang van kijken onder de loep genomen.

 

Xavier de Maistre 1763-1852 in Frankrijk geboren.

Hij schreef het boek -Reis door mijn kamer-.

Beïnvloed door Sterne's 'Sentimental Journey' beschreef hij een reis door zijn kamer, toen hij na een duel 42 dagen huisarrest had gekregen. In evenzovele hoofdstukjes beschrijft hij op vrolijke, enigszins zelfgenoegzame wijze een ontdekkingsreis in zijn kamer, die bestaat uit licht nostalgische dromerijen en associaties aan de hand van wandversiering, meubilair en boekenplank.

Victor Sjklovki 1893-1984 in Rusland geboren.

Hij zegt dat mensen onbewust oppervlakkig waarnemen, denk bijvoorbeeld aan een tafel in je kamer, je ziet het maar je neemt niet echt waar. Kunst leert mensen beter kijken.

Sjklovski heeft het begrip ostranenie ('vreemdmaking') geïntroduceerd, een begrip dat volgens hem essentieel is voor het effect van een literair procedé. Hij legt dit idee als volgt uit: "Het doel van de kunst is om over te brengen hoe de dingen worden beleefd en niet hoe ze bekend zijn. Het is artistieke techniek om objecten 'vreemd' te maken, om de vormen complexer te maken. Dit is om de gewaarwording te verlengen en te bemoeilijken, om reden dat gewaarwording een zelfstandig esthetisch doel is, die zo lang mogelijk moet duren. Kunst is de manier om de kunstwaarde van een object te ondergaan; het object zelf is niet belangrijk.". Met andere woorden: kunst presenteert dingen in een nieuw, onalledaags licht door manipulatie van de vorm. Dit is wat kunst tot kunst maakt.

Vervolgens was er een interview met drie leden van de voormalige Goudse Grafiek Coalitie, waarin de geschiedenis van de grafiek in Gouda vanaf 2000 werd belicht. Een boeiend interview waarbij drukwerk uit die tijd gepresenteerd werd.

Tot slot werd Carien geïnterviewd. Zij gaf ons een royale inkijk in haar ziens- en werkwijze. Ook dit was heel boeiend.

Al met al een geslaagde middag met 26 belangstellende bezoekers.

Mochten jullie door het lezen hiervan ideeën hebben voor een volgende lezing dan houd ik me van harte aanbevolen.

Leni van den Band

© Firma van Drie 2011-2020 | webdesign: AzimDezign + double-R webdevelopment
facebook rss feed