Geschiedenis

Kunststichting Firma Van Drie ontstond in 2007 uit een fusie tussen Kunstcentrum Burgvliet (anno 1955) en de Regionale Kunststichting Gouda (beheerder van de Stadsgalerie, opgericht in 1987). Op hetzelfde moment werd een permanent samenwerkingsverband met Museum Gouda vastgelegd.

 

Wie zich wil verdiepen in de geschiedenis van de fusiepartners waaruit de Firma Van Drie voortkomt, kan zich wenden tot het streekarchief Midden-Holland. Hier liggen de belangrijkste archiefstukken opgeslagen en hier kunnen onder andere de niet meer in de handel verkrijgbare boekjes Signatuur, Kunstcentrum Burgvliet Gouda uit 1972 en Het Kunstcentrum, Alphen aan den Rijn 1990 worden ingezien.

 

 

Pand Roodbol

Het grotendeels uit hout opgetrokken gebouw Achter de Kerk 13, waarin de Firma Van Drie zijn vaste tentoonstellings- en activiteitenruimte heeft, dateert van rond 1800.

 

Tot 2006 waren in het pand enkele generaties van de steenhouwersfamilie Roodbol werkzaam. Voor Gouwenaars is het een vertrouwde herinnering: grote brokken en plakken natuursteen naast en tegenover het pand en tegen de kerk, gecombineerd met het geluid van bikken en zagen vanuit de werkplaats.

 

Pand RoodbolOok in vroeger eeuwen werd rond de Sint-Janskerk het beroep van steenhouwer uitgeoefend. Ooit had stadsbeeldhouwer Gregorius Cool (ca 1570-1629) er op twee plaatsen een atelier. Cool vervaardigde onder andere het bordes in renaissance-stijl aan het Goudse stadhuis. Ook het Lazaruspoortje, oorspronkelijk de toegang tot het leprozenerf aan het Rotterdamse Veer (Hoge Gouwe), is van zijn hand. Dit poortje werd in 1964/65 Achter de Kerk herbouwd als achteringang voor Museum Gouda. Het staat daar pal naast het pand van de Firma.

 

Achter de Kerk 13 heeft een houten klokgevel, versierd met voluten. Het is een van de weinige houten bouwwerken in Gouda. Het pand heeft de status van rijksmonument.

© Firma van Drie 2011-2023 | webdesign: AzimDezign + double-R webdevelopment
twitter facebook rss feed