Hét podium voor kunst uit Gouda en omgeving.

Indien deze nieuwsbrief niet goed leesbaar is, bekijk hem dan online.

 

11 september 2013

Openingstijden

Kunststichting Firma Van Drie

Achter de kerk 13

2801 JX Gouda

Dinsdag t/m zondag

van 12.00 tot 17.00 uur

Toegang gratis

 

Meer info? Mail naar

secretaris@firmavandrie.nl

 

Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen? Laat het ons weten

op secretaris@firmavandrie.nl.

 

Huidige Expositie

Stedelijke interventies

27 augustus t/m 15 september  

Fotografie en beeldende kunst, twee verschillende disciplines vinden elkaar in de stad. Beeldend kunstenaar Eric Martijn en documentair fotograaf Frank Penders combineren hun invalshoeken om samen nieuw werk te maken. Met bijzondere uitkomsten. Lees verder >>


Komende Expositie

17 september t/m 6 oktober

Groeten uit Overschie

De bomen zijn allemaal omgezaagd. Ze liggen op de vloer bij de Firma Van Drie. Het zijn er zo'n honderdvijftig. Het lijkt de Rotterdamse wijk Overschie wel. Het zijn bomen van rode klei, bedropen met zwarte inkt. Realistische bomen, vreemde bomen en gedrochtelijke bomen. Erg groot zijn ze niet, het zijn er vooral veel. Een installatie van Rick Koren. Lees verder >>


Nieuws

Arjenne op woensdag

arjenne-klein.jpgSinds 1 september treffen jullie mij als nieuwe algemeen coördinator van de Firma Van Drie. Graag stel ik mij hierbij aan diegenen voor, die mij nog niet zo kennen, zodat ook jullie een idee hebben van 'dat nieuwe gezicht'.

Al sinds begin jaren negentig vertoef ik binnen de Goudse kunsten, vroeger in het bestuur van Kunstcentrum Burgvliet en Stichting Raamtheater, heden als vrijwilliger en firmant bij de Firma. Vanuit die geschiedenis ben ik bekend met de ontwikkelingen op kunstzinnig en bestuurlijk gebied, die de afgelopen jaren binnen onze stad hebben plaatsgevonden en liggen die mij na aan het hart. Lees verder >>


Afscheid Trude bijzonder en druk

Afgelopen vrijdag, de avond waarop de Firma Van Drie afscheid nam van Trude Linde als algemeen coördinator, trok meer belangstelling dan pand Roodbol aankon. Er waren zo'n 160 personen. Gelukkig was het een zwoele nazomeravond en was het ook buiten goed toeven. Op de website een kleine foto-impressie. Trude dankt allen voor dit warme afscheid:

"Best bestuur, vrijwilligers, firmanten, vrienden en relaties, wat een prachtig afscheid hebben jullie mij gegeven, was overdonderd door de warmte, liefde en betrokkenheid. Lees verder >>


Tijdschrift Trude af te halen

Voor wie vrijdag niet bij het afscheid van Trude kon zijn, is het eenmalige tijdschrift 'Trude en de Firma Van Drie' op vertoon van de vrienden- of firmantenpas af te halen in pand Roodbol, op de vaste openingsuren. Zolang de voorraad strekt.


Etalage-exposities Blauwstraat

Ank van der Wal stelt de etalage van haar voormalige winkel NANA, aan de Blauwstraat 12 in Gouda, beschikbaar aan kunstenaars van  de Firma Van Drie. De etalagetentoonstellingen kunnen eventueel synchroon lopen met tentoonstellingen in pand Roodbol, maar dat hoeft niet. Ank, die ook lid is van de tentoonstellingscommissie van de Firma, nodigt belangstellenden uit om in overleg met haar werk voor de etalage uit te zoeken en de etalage samen in te richten. Het is een diepe en vrij hoge etalage, geschikt voor ruimtelijk werk, en er is een paneel met rails voor bijvoorbeeld ingelijst werk. Heb je belangstelling, e-mail dan Ank van der Wal.


Debatavond 'De staat van de stad'

Volgende week donderdag is het eerste actuele debatprogramma, georganiseerd door Dat Ene Woord, opgericht door onder anderen oud-voorzitter van de Firma Van Drie, Marcel van den Tooren. Deze eerste avond proberen burgemeester Schoenmaker en een panel van Gouwenaars samen met het publiek in kaart te brengen wat de huidige staat van de stad is. De meiden van Goud uit Oost vertellen hoe zij de sfeer in hun buurt willen verbeteren. Er is muziek van Stichting Musecology en gitarist Robert Beemsterboer. Firmant en voormalig stadsdichter Jan Graafland draagt bij met een gesproken column. Donderdagavond 19 september In Arti Legi, Markt 27 in Gouda, aanvang 20.00 uur, toegang vrij. Zie www.datenewoord.nl.


Colleges kunstgeschiedenis

kunstgeschiedenis.jpgVan september tot december verzorgt de Vrije Academie weer colleges kunstgeschiedenis bij de Firma Van Drie. Het gaat om de cursus Introductie Kunstgeschiedenis op maandagen van 20.00 tot 22.00 uur. Tien avonden, van de Griekse oudheid tot de kunst van de twintigste eeuw. Docent is Maaike Raduzzi. Prijs voor tien hoorcolleges en een excursie is 225 euro. Zie de website www.vrijeacademie.nl. Er zijn nog enkele plaatsen open. Aanmelden kan via administratie@firmavandrie.nl.


Firmanten in het nieuws

●●● Tom van As exposeert samen met Edy van den Dool en Marjan Dijkveld-Stol op 12, 13 en 14 september in de Hervormde Kerk van Haastrecht. Open donderdag 19.00-21.30 uur, vrijdag 10.00-16.30 en 19.00-21.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur.

●●● Loes Huis in ’t Veld stelt komend weekeinde het project 'De magie van het vliegen' tentoon, dat bestaat uit ongeveer 80 werken op papier, in de Weekend Galerie Apeldoorn, Loolaan 49 ingang Heuvellaan. Open van 13.00 tot 17.00 uur. Zie uitnodiging (Word-document).

●●● Trudy Otterspeer geeft in haar atelier aan de Hoge Gouwe een cursus ambachtelijk plateelschilderen, ‘Basis in blauw’. Op acht ochtenden of acht avonden. Voor meer informatie: www.ambachtelijkplateel.nl.

●●● Ron Boer heeft een tentoonstelling in de atelier-galerie van John Wassenaar, Achter de Kerk 11. Werken in organisch-surrealistische stijl, pointilistisch uitgevoerd met de vlotterpen. Tot 12 september.

●●● Jan van Lokhorst vertoont 22 nieuwe schilderijen, deze zomer gemaakt in Sauvigny, Frankrijk, op zijn website.  

 

Programma

Vrijdagavondactiviteiten

13 september

Frank Penders en Eric Martijn, makers van de tentoonstelling 'Stedelijke interventies', verduidelijken hun opvattingen. 21.00 uur in pand Roodbol.

 

20 september

Rick Koren opent zijn tentoonstelling 'Groeten uit Overschie' met het omzagen van een boom. Matthé van Oostrom, voorzitter van de tentoonstellingscommissie, spreekt het openingswoord. 20.30 uur voor en in pand Roodbol.

 

27 september

Kunstenaarsgesprek met Rick Koren, maker van de tentoonstelling 'Groeten uit Overschie', over zijn werk en opvattingen. 21.00 uur in pand Roodbol.

 

4 oktober

Maak informeel kennis met de Goudse kunstcultuur en kom gezellig samen eten in het sfeervolle museumcafé van Museum Gouda! 18.30 uur, vooraf reserveren. (Inmiddels volgeboekt.) Lees verder >>

 

Excursies

3 t/m 9 november

Excursie naar de 55ste Biënnale van Venetië getiteld Il Palazzo Enciclopedico / The Encyclopedic Palace. (Inmiddels volgeboekt.) Lees verder >>