Hét podium voor kunst uit Gouda en omgeving.

Indien deze nieuwsbrief niet goed leesbaar is, bekijk hem dan online.

 

4 december 2013

Openingstijden

Kunststichting Firma Van Drie

Achter de kerk 13

2801 JX Gouda

Dinsdag t/m zondag

van 12.00 tot 17.00 uur

Toegang gratis

 

Meer info? Mail naar

secretaris@firmavandrie.nl

 

Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen? Laat het ons weten

op secretaris@firmavandrie.nl.

 

Huidige Expositie

Inspired By Friends

26 november t/m 15 december  

Tentoonstelling van schilderijen van David Graham-Clarke. John Cage zei het al: “We bewegen niet naar een soort doel toe, we zijn bij het doel, en het verandert samen met ons. Als kunst een doel heeft, dan is het om onze ogen voor dat feit te openen.” Lees verder >>


Komende Expositie

17 december t/m 5 januari

LichtKunstGouda 2013

Met LichtKunstGouda exposeert de Firma Van Drie net als vorig jaar een groot aantal bijzondere lichtobjecten, ditmaal rondom het thema licht & techniek. Kunstenaars uit binnen- en buitenland tonen met led- en neoninstallaties, film, video en fotografie hun werken op meer dan tien locaties rond de Sint-Janskerk en in de aangrenzende Spieringstraat. Lees verder >>


Nieuws

Oproep voor dag van Kaarsjesavond

Vrijdag 13 december, de dag van Gouda bij Kaarslicht, kunnen firmanten in de museumtuin kunst verkopen. De kraam voor deze verkoop wordt door het museum aangeboden. Er is een eigen kachel voor de firmantenkraam en de innerlijke mens wordt verwarmd met soep. Wie wil op deze druk bezochte middag en avond kunst aan de man brengen? Er zijn geen kosten aan verbonden. Heb je zelf geen gelegenheid om de kraam te bemensen, dan kun je ook werk inleveren. Dan wordt het voor je verkocht. Graag opgeven aan coordinator@firmavandrie.nl tot uiterlijk 11 december. Wat op Kaarsjesavond in pand Roodbol te doen is, lees je in de rechter kolom.


Opbrengst veiling naar LichtKunst

Onder enthousiaste belangstelling vond zaterdag 24 november de veiling plaats van het kunstbezit van voormalig Kunstcentrum Burgvliet. Onder leiding van veilingmeester en voorzitter van de Firma Wijnand Scholtens verdween het ene kunstwerk na het andere soepel onder de hamer.  De kunstwerken hingen jarenlang in de sociëteitsruimte van Burgvliet en hadden voor velen naast de artistieke een nostalgische waarde. De opbrengst loog er dan ook niet om: € 1602. Voorafgaand aan de veiling was Museum Gouda in de gelegenheid kunstwerken die passen in haar collectie over te nemen. Drie ‘sleutelstukken’ zijn op deze manier voor het grote publiek bewaard.  De opbrengst van de veiling is bestemd voor kunstprojecten van de Firma, waaronder het project LichtKunstGouda.  Met LichtKunstGouda 2013 exposeert de Firma wederom een groot aantal bijzondere lichtobjecten, ditmaal rond het thema licht & techniek. Kunstenaars uit binnen- en buitenland tonen met led- en neoninstallaties, film, video en fotografie werken op meer dan tien locaties rond de Sint-Janskerk en in de aangrenzende Spieringstraat. De lichtroute is elke avond te zien van 20 t/m 30 december en sluit aan bij Stadhuis Aangelicht en Goudse Glazen Uitgelicht. Zie LichtKunstGouda 2013.


Suzan Schuttelaar succesvol op tv

Portretschilder en firmant Suzan Schuttelaar boekte succes in het televisieprogramma Sterren op het doek. Uit drie portretten van evenzoveel schilders koos de geportretteerde acteur Huub Stapel in de uitzending van afgelopen zaterdag het werk van Schuttelaar. Het programma is  te zien op www.uitzendinggemist.nl.


Firmanten in het nieuws

●●● Jan van Lokhorst exposeert tijdens de winterproeverij van wijnimporteur Bacchante, Burgemeester Martensstraat 17 in Gouda, op zaterdag 30 november van 14.00 tot 18.30 uur.

●●● Debatplatform Dat ene woord (van o.a. oud-voorzitter en Firma-vriend Marcel van den Toorn) organiseert een discussieavond getiteld 'Gouda Wereldstad', over nut en noodzaak van mensenrechten, fairtrade en internationale samenwerking. Op 12 december in Arti Legi, Markt 27, 20.00 uur  toegang vrij. Zie poster (pdf).

●●● Matthé van Oostrom toont in zijn Atelier Lange Dwars, Lange Dwarsstraat 19 in Gouda tot 18 januari schilderijen van Anneke Otten. Zaterdags van 11.00 tot 17.00 uur en op afspraak (tel 06 497 383 52). Zie www.langedwars.nl.

●●● Paul Stamps en Thea Schulz nemen deel aan de tentoonstelling 'Toorop en de tijdgeest, alweer geen witte kerst' waarin werken van Jan Toorop 'in dialoog gaan' met werk van eigentijdse kunstenaars die, net als hij deed, reageren op hun tijd. Van 19 december tot 26 januari in Arti Legi, Markt 27 in Gouda, donderdag tot zondag, 12.00 tot 17.00 uur. Toegang € 7,50, CJP € 6,00, kinderen t/m 12 jaar gratis. Zie www.artilegi.nl of de facebook-pagina.

●●● Klara Smeets, stadsdichter van Gouda van 2011 tot 2014, publiceerde op deze website haar stadsgedicht van december.

 

Programma

Vrijdagavondactiviteiten

6 december

Maak informeel kennis met de Goudse kunstcultuur en kom gezellig samen eten in het sfeervolle museumcafé van Museum Gouda. 18.30 uur, vooraf reserveren. Lees verder >>

 

6 t/m 7 december

Op vrijdag 6 en zaterdag 7 december verzorgt David Graham-Clarke een schildermarathon, net als zijn tentoonstelling getiteld 'Inspired By Friends'. Van 21.00 uur vrijdagavond tot 18.00 uur zaterdagmiddag. Iedereen is welkom. De bezoekers vormen Clarke's inspiratiebron.

 

13 december

Op de middag en avond van Gouda bij Kaarslicht, beter bekend als Kaarsjesavond, treden twee zanggezelschappen op in pand Roodbol. Van 17.00 tot 18.00 uur Vriendenkoor Sowieso, met een breed repertoire van middeleeuws tot close harmony, en van 20.15 tot 21.30 uur Les Fatales met Franse chansons in de kerstsfeer.

 

20 december

Opening van het omvangrijke lichtproject LichtKunstGouda 2013, dat zich afspeelt Achter de Kerk en in de Spieringstraat. Zie onder komende expositie.

 

Zaterdagactiviteiten

6 t/m 7 december

Op vrijdag 6 en zaterdag 7 december verzorgt David Graham-Clarke een schildermarathon. Zie hierboven.

 

21 december

Na het succes van het ‘Eén-zin-liedjes-festival’ en de ’Avond van het eigen lied’ nu 'De Slaaplied Marathon'. Op zaterdag, de avond van de langste nacht. Een avond met zelfgeschreven liedjes of instrumentale composities, de meeste door de makers zelf ten gehore gebracht. 20.00 uur in pand Roodbol. Lees verder >>