Hét podium voor kunst uit Gouda en omgeving.

Indien deze nieuwsbrief niet goed leesbaar is, bekijk hem dan online.

 

24 september 2014

Openingstijden

Kunststichting Firma Van Drie

Achter de kerk 13

2801 JX Gouda

Dinsdag t/m zondag

van 12.00 tot 17.00 uur

Toegang gratis

 

Meer info? Mail naar

secretaris@firmavandrie.nl

 

Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen? Laat het ons weten

op secretaris@firmavandrie.nl.

 

Huidige Expositie

Podium DAK met Ei Ei en Smits

23 september t/m 12 oktober  

Uitwisseling met podium voor actuele kunst DAK uit Geldrop. Curator van het podium is Ben van Kollenburg. Hij koos drie exposanten: het duo Rianne Schaaf en Paul Reker, samenwerkend onder de naam Ei Ei, met keramiek, sculpturen en tekeningen, en Esther Smits met foto’s. De exposanten zijn in het weekeinde bij toerbeurt aanwezig. De opening van de expositie vindt plaats op zondag 28 september om 16.00 uur. Lees verder >>


Komende Expositie

14 oktober t/m 9 november

De cyclus van afvalligheid

De cyclus van afvalligheid, door de ogen van Helena. Tentoonstelling van werk van beeldend kunstenaar Kika Wijnhoud, met een verbindende rol van dichter en performer Tim van den Eijk. De tentoonstelling ontstond 3200 jaar geleden. De mooiste ogen van Griekenland zien sinds 1184 vóór Christus hoe de wereld zich herhaalt in schepping, bestaan, afbraak en vernietiging. De opeenvolging van Chaos (met een hoofdletter) lijkt zijn draai te hebben gevonden in De cyclus van afvalligheid. Lees verder >>


Nieuws

Excursie naar Verbeke Foundation

verbeke-foundation3klein.jpgEr is nog plaats, wie zich snel opgeeft kan nog mee. Op zaterdag 4 oktober organiseert de Firma een 1-daagse excursie naar de Verbeke Foundation in Kemzeke (bij Antwerpen). Het bezoek begint met een inleiding door directeur/eigenaar/verzamelaar Geert Verbeke. Daarna volgt een lunch in het café-restaurant met soep en broodjes. Aansluitend is er een bezoek aan de retrospectieve tentoonstelling van Arjen Boerstra, met persoonlijke uitleg door de kunstenaar. Daarna bezichtigen we op eigen gelegenheid de rest van gebouw en tentoonstelling, de vaste collectie collages en hedendaagse kunst, verspreid over diverse gebouwen en in het park – in totaal 12 hectare. Voor kunstenaars een plek voor het grote gebaar en experiment. Lees verder >>


Firmanten in het nieuws

●●● Jos van der Biezen schildert het vroeg-17de-eeuwse interieur van de Goudse Sint-Janskerk, zoals te zien op een schilderij in de National Gallery in Melbourne, Australië. Het origineel is van Hendrick van Vliet en dateert van 1622. In de herfstvakantie legt Van der Biezen de laatste hand aan zijn kopie. Hij doet dat in de kerk zelf. Zie een artikel in AD Groene Hart (pdf).

●●● Matthé van Oostrom exposeert samen met Silene van Waveren tot 11 oktober in zijn Galerie Lange Dwars, Lange Dwarsstraat 19 in Gouda. Tegenover de keramische aangeklede beeldjes van Van Waveren zet hij deze keer strakke abstracte tekeningen die samen een eenheid vormen.

denboon.jpg●●● Theo den Boon (schilderij foto) heeft samen met dochter Diana een expositie in museum en beeldentuin Nic Jonk, Haviksdijkje 5 in Grootschermer. Geopend van woensdag tot vrijdag van 11 tot 17 uur. Tot 27 oktober. Zie www.beeldentuinnicjonk.nl.

●●● Suzan Schuttelaar stelt nog tot het einde van de maand geschilderde portretten tentoon in hetGoudse Huis van de Stad. De expositie is tijdens de gemeentelijke openingsuren te bezichtigen. Zie ook www.gouda.nl/expositie.

●●● Henrique van Putten, dindi, Birgitta Sundström Jansdotter en Marie Louise Elshout, opererend onder de groepsnaam Nocturne, verzorgen de tentoonstelling 'De donkere kant van de schoonheid' in Museum Gouda. Van 19 oktober tot 1 februari 2015. Zie www.museumgouda.nl.

 

 

 

 

Programma

Vrijdagavondactiviteiten

26 september

Videofragmenten van de exposanten Esther Smits en Ei Ei Producties: een aantal korte filmpjes over het werk van de kunstenaars. Tevens gelegenheid voor het aanvragen van korte kunstfilms op internet. Altijd al (of nog een keer) Marina Ambramovic - live at MOMA op groot scherm willen zien? Dat kan! Of een onbekende kunstenaar op internet ontdekt? Deel je fascinatie! Aanvang 20.30 uur.

 

3 oktober

Naar aanleiding van de huidige tentoonstelling in het Gemeentemuseum in Den Haag over Mark Rothko (1903-1970) toont de Firma de documentaire over diens werk van Simon Schama getiteld 'Mark Rothko: The Power of Art'. Aanvang 20.30 uur.

 

10 oktober

Discussie over het werk van Marlene Dumas. Naar aanleiding van haar grote tentoonstellling in het Stedelijk Museum te Amsterdam wordt in De Volkskrant een verhitte discussie gevoerd. Behoor je tot het kamp-Rutger Pontzen, die haar tentoonstelling vijf sterren gaf, of ben je het eens met Sander van Walsum, die zich afvraagt wat er eigenlijk zo goed is aan haar werk? Raadpleeg voor beide artikelen en de daarop gevolgde discussie op www.volkskrant.nl. Aanvang 20.30 uur.

 

Zondagmiddagactiviteiten

28 september

Opening van de tentoonstelling van leden van Podium DAK uit Geldrop, door de voorzitter van de Firma Van Drie, Wijnand Scholtens. Exposanten Ei Ei Producties (Rianne Schaaf en Paul Reker) en Esther Smits zijn aanwezig met een hapje en een drankje. Aanvang 16.00 uur.

 

Excursies

4 oktober

Op zaterdag 4 oktober organiseert de Firma een 1-daagse excursie naar de Verbeke Foundation in Kemzeke (bij Antwerpen). Zie hiernaast of

lees hier verder >>