Hét podium voor kunst uit Gouda en omgeving.

Indien deze nieuwsbrief niet goed leesbaar is, bekijk hem dan online.

 

26 november 2014

Openingstijden

Kunststichting Firma Van Drie

Achter de kerk 13

2801 JX Gouda

Dinsdag t/m zondag

van 12.00 tot 17.00 uur

Toegang gratis

 

Meer info? Mail naar

secretaris@firmavandrie.nl

 

Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen? Laat het ons weten

op secretaris@firmavandrie.nl.

 

Huidige Expositie

Jan Mostert: Departures

11 november t/m 7 december  

Het ruimtelijke werk dat Jan Mostert toont bij de Firma Van Drie is geënt op de karakteristieke, hier en daar nog met steenstof bevlekte ruimte van de steenhouwerij die het pand vroeger herbergde. Als centraal object valt direct de compositie aan één van de hoge ramen op; een onderonsje van twee figuren die zich door hun langgerekte vorm naar het venster lijken te voegen. Lees verder >>


Komende Expositie

12 t/m 28 december

LichtKunstGouda 2014

Voor het derde jaar op rij organiseert de Firma Van Drie in december LichtKunstGouda rond de Sint-Janskerk. Op drie locaties zijn twaalf grote en kleinere lichtkunstprojecten te zien van tien kunstenaars. Het grootste bevindt zich op de eerste etage van de voormalige bibliotheek, het vroegere Weeshuis. Het is de installatie Big Wave van Paul Baartmans, een sculptuur van liefst 100 neonbuizen die samen een golvende branding vormen die op je aanspoelt. Lees verder >>


Nieuws

Jongste deelnemer Lichtkunst experimenteert met schaduw en kleur

Marijn Brussel (geboren 2001) is de jongste deelnemer aan het komende LichtKunstGouda 2014. Op de zolder van het Weeshuis toont hij het werk Shadow Cubes, dat onstond uit het thema 'wordt vervolgd' van Kunstbende. Hij zette het thema om in patronen en experimenteerde net zo lang met filters, licht en schaduw tot hij bij kubussen uitkwam. marijn-brussel-toren-2.jpgDaarna ging hij op zoek naar de juiste lamp om kleur in de patronen aan te brengen. Wanneer je nu de lamp op smooth zet, wisselt de kleur met een mooie overgang. De patronen komen langzaam op en verdwijnen weer. De toeschouwer wordt uitgedaagd om met dit effect te spelen door bijvoorbeeld de sterkte van kleur en licht te veranderen, of door kubussen te verplaatsen of in een andere volgorde op te stellen. Marijn Brussel volgt als 13-jarige Gouwenaar de opleiding tot kunstenaar/designer van de School voor Jong Talent in Den Haag. Hij combineert op deze manier de middelbare school met een vooropleiding aan de KABK. Marijn: "Door anders naar dingen te kijken, ga je anders over dingen denken. En kan je er iets anders van maken." Wil je meer weten over wat Marijn maakt en inspireert, kijk dan op marijnbrussel.wordpress.com (vanaf december www.ietsnut.nl). Voor het volledige programma van LichtKunstGouda 2014, zie de webpagina hierover.


Vrijwilligers voor Kunstlicht

Voor de realisatie van KunstLichtGouda 2014, van 12 tot 28 december, is veel menskracht nodig. Vooral voor de surveillance op de drie locaties van het project (het voormalige Weeshuis telt bovendien meerdere verdiepingen). Een aantal vrijwilligers is bereid gevonden. Wie geeft zich nog op? Hoe meer mensen, hoe minder lange diensten hoeven te worden gedraaid en hoe plezieriger het werken is. Vooral op de begindag, die samenvalt met Gouda bij Kaarslicht, wordt grote drukte verwacht. Die dag gaat het om de uren tussen 12 en 22 uur. Ook wie slechts beperkte tijd kan, is van harte welkom. De overige dagen gaat het om tijden van 17 tot 21 uur. Opgeven graag via coordinator@firmavandrie.nl.


Kunstverkoop in museumtuin

Vrijdag 12 december, tijdens het drukbezochte Gouda bij Kaarslicht, kunnen firmanten van de Firma Van Drie in de museumtuin hun werk te verkopen. Daar zijn geen kosten aan verbonden; de kraam wordt door het museum aangeboden. Er is een eigen kachel voor de firmantenkraam en je krijgt warme soep. Je bent van harte uitgenodigd. Als je alleen je kunst voor verkoop wilt of kunt inleveren – prima, maar dan gaarne als tegenprestatie helpen met opbouwen en afbouwen. Je kunt ook zelf de kraam helpen bemensen. Graag uiterlijk 10 december opgeven via coordinator@firmavandrie.nl.


Firmanten in het nieuws

bram-tackenberg2.jpg●●● Bram Tackenberg stelt onder de titel Are we there fotowerk tentoon in galerie Lange Dwars, Lange Dwarsstraat 19 in Gouda. Het gaat om een selectie van de afgelopen twee jaar, voornamelijk gefotografeerde portretten. Op zaterdagen is hij aanwezig om nieuwe fotoportretten te maken. Inlichtingen btackenberg@gmail.com. Galerie Lange Dwars is open alle weekeinden van 11 tot 17 uur, de tentoonstelling loopt tot 3 januari.

●●● Lisette Bouman (sieraden) en Willem Hesseling (beeldende kunst en vormgeving) houden een verkoopexpositie van sieraden, schilderijen, sculpturen en kandelaars. In de weekeinden van 29/ 30 november en 13/14 december, van 11 tot 17 uur. Adres Bloemendaalseweg 60-62 in Gouda. www.studiohesseling.nl.

●●● Jan Chris Kuipers toont een vierluik getiteld End of Summer op de internationale expositie The Illusion of Reality in Bologna, Italië. De tentoonstelling begint zaterdag en loopt tot 11 december. www.janchriskuipers.nl.

●●● Jan van Lokhorst heeft een tentoonstelling en boekpresentatie bij Galerie Frederiek van der Vlist, Nieuwe Rijn 26 in Leiden, van 30 november tot 14 december. Zie www.galeriefrederiekvdvlist.nl. ●●●  Verder neemt hij deel aan het Kunst & Sieraad Weekend van Galerie SilleKunst in Oudewater met aansluitend een tentoonstelling tot januari. Hij toont onder andere schilderijen op een ondergrond van polycarbonaat. www.sillekunst.nl.

 

 

Programma

Vrijdagavondactiviteiten

28 november

Eigenzinnige en gekke Nederlandstalige liedjes op muziek met onverwachte instrumenten: de groep Paris-Nice treedt op in het kader van de tentoonstelling Departures. Paris-Nice bestaat uit Ria Volk, Jan Mostert, Paul Minkjan, Nico Elderhorst en Toni Horrevorts. Na hun optreden volgt 'Johan draait uit de hoogte', een keuze uit diens vinyl platencollectie. Aanvang 20.30 uur. Lees verder >>

 

5 december

Als de pepernood is gelenigd, kun je kunstfilmpjes van internet aanvragen om te laten zien op groot scherm. Vanaf 22.30 uur.

 

12 december

Begin van LichtKunstGouda 2014 om 16.00 uur, de dag van Gouda bij Kaarslicht. De officiële opening volgt zondagmiddag 14 december om 16.00 uur. De kunstobjecten zijn tot en met 28 december elke avond van 17.00 uur tot 21.00 uur te zien, met uitzondering van Eerste Kerstdag.

 

Zondagmiddagactiviteiten

14 december

Officiële opening van de derde editie van LichtKunstGouda. Aanvang 16.00 uur.

 

Excursies

29 november

Op 29 november organiseert de Firma Van Drie opnieuw een eendaagse kunstreis. Deze keer naar de Katharina Grosse-tentoonstelling in Museum Kunstpalast te Düsseldorf. Katharina Grosse (Freiburg, 1961) geeft de schilderkunst letterlijk en figuurlijk een nieuwe dimensie. Lees verder >>