Hét podium voor kunst uit Gouda en omgeving.

Indien deze nieuwsbrief niet goed leesbaar is, bekijk hem dan online.

 

10 december 2014

Openingstijden

Kunststichting Firma Van Drie

Achter de kerk 13

2801 JX Gouda

Dinsdag t/m zondag

van 12.00 tot 17.00 uur

Toegang gratis

 

Meer info? Mail naar

secretaris@firmavandrie.nl

 

Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen? Laat het ons weten

op secretaris@firmavandrie.nl.

 

Huidige Expositie

LichtKunstGouda 2014

12 t/m 28 december  

Voor het derde keer op rij organiseert de Firma Van Drie in december LichtKunstGouda rond de Sint-Janskerk. Op drie locaties zijn twaalf grote en kleinere lichtkunstprojecten te zien van tien kunstenaars. Het grootste bevindt zich op de eerste etage van de voormalige bibliotheek, het vroegere Weeshuis. Het is de installatie Big Wave van Paul Baartmans, een sculptuur van liefst 100 neonbuizen die samen een golvende branding vormen die op je aanspoelt. Lees verder >>


Komende Expositie

6 t/m 25 januari

Balansen van Piet van Mook

Naar aanleiding van zijn negentigste verjaardag exposeert Piet van Mook (1924) bij de Firma Van Drie evenwichtssculpturen en digitale grafiek onder de titel Balansen. Niet alleen bij de Firma, maar ook in het aangrenzende Museum Gouda en in de museumtuin zijn kunstwerken van hem te zien. Lees verder >>


Nieuws

Feestelijke opening Lichtkunst

Vrijdag begint LichtKunstGouda 2014, de nieuwe aflevering van de grootste jaarlijkse manifestatie van de Firma Van Drie. Dat gebeurt tijdens Gouda bij Kaarslicht. Vervolgens is het evenement tot 28 december elke avond, met uitzondering van Eerste Kerstdag, mee te beleven. Aanstaande zondag, 14 december om 16.00 uur, opent Firma Van Drie-voorzitter Wijnand Scholtens de manifestatie. Daarna volgt een rondgang langs de lichtkunstwerken met curator André Groeneveld.


Achtergrondinfo bij LichtKunstGouda

jaapvandenberg.jpg'Waarom gaat het goed in je leven?' vroeg Jaap van den Berg zich af. De installatie die hij tijdens LichtKunstGouda toont is een onderdeel van een groot multimediaal project dat zijn uiteindelijke presentatie zal krijgen in Museum Gouda vanaf oktober 2016. Dan zullen tweehonderd mensen antwoord geven op zijn vraag. Het nu getoonde onderdeel kwam tot stand naar aanleiding van het antwoord van een tienjarig jongetje. Nadat hem de vraag was gesteld aarzelde hij, en zei toen: 'Omdat ik lucht krijg'. Jaap van den Bergs 'Leven Adem Dood' is een installatie met een tijdsduur van 13 minuten. Lees hier achtergrondinformatie over álle kunstwerken van LichtKunstGouda 2014 (word-document).


Kraam firmanten in museumtuin

Aanstaande vrijdag 12 december, tijdens het drukbezochte Gouda bij Kaarslicht, verkoopt een aantal firmanten in de museumtuin hun werk. Zij bemensen een kraam die hen door Museum Gouda is aangeboden.


Vrijwilligers voor Lichtkunst

Voor de realisatie van LichtKunstGouda 2014, van 12 tot 28 december, is veel menskracht nodig. Vooral voor de surveillance op de drie locaties van het project (het voormalige Weeshuis telt zelfs meerdere verdiepingen). Wie geeft zich nog op via coordinator@firmavandrie.nl?


Firmanten in het nieuws

●●● Bram Tackenberg stelt nog tot 3 januari portretfoto's tentoon onder de titel Are we there. In galerie Lange Dwars, Lange Dwarsstraat 19 in Gouda. De galerie is open op zaterdag en Tackenberg is van 11 tot 17 uur aanwezig om nieuwe fotoportretten te maken. Inlichtingen btackenberg@gmail.com.

●●● Lisette Bouman (sieraden) en Willem Hesseling (beeldende kunst en vormgeving) houden ook komend weekeinde nog een verkoopexpositie van sieraden, schilderijen, sculpturen en kandelaars. Za-zo van 11 tot 17 uur. Adres Bloemendaalseweg 60-62 in Gouda. www.studiohesseling.nl.

●●● Henrique van Putten, dindi, Birgitta Sundström Jansdotter en Marie Louise Elshout, verzorgen onder de groepsnaam Nocturne nog tot 1 februari de tentoonstelling 'De donkere kant van de schoonheid' in Museum Gouda. Zie www.museumgouda.nl. Het museum wil één werkstuk aankopen. Het publiek bepaalt welk met een stemformulier. Bij de tentoonstelling is een catalogus te koop à 15 euro.


Eerste week januari gesloten

De eerste week van 2015 is het pand van de Firma Van Drie gesloten in verband met herinrichting van de tentoonstellingsruimte. De volgende tentoonstelling, 'Balansen' van Piet van Mook, begint dinsdag 6 januari. De officiële opening is vrijdag 9 januari om 20.30 uur.

 

 

Programma

Vrijdagavondactiviteiten

12 december

Begin LichtKunstGouda 2014 om 16.00 uur. De officiële opening volgt zondagmiddag 14 december om 16.00 uur. De kunstobjecten zijn van 13 december tot en met 28 december elke avond van 17.00 uur tot 21.00 uur te zien, met uitzondering van Eerste Kerstdag.

 

30 januari

Opening tentoonstelling Rob Walters Gaat Niet Langs Af. aanvang 20.30 uur.

 

Zondagmiddagactiviteiten

14 december

Opening van LichtKunstGouda 2014 door Firma Van Drie-voorzitter Wijnand Scholtens. Aansluitend een rondgang langs de lichtkunstwerken met curator André Groeneveld. Aanvang 16.00 uur.

 

Exposities

27 januari t/m 15 februari

"Hoewel het flink van balen is om na Cezanne en Van Gogh te leven," zegt Rob Walters, "kan ik toch met enige schroom meedelen dat mijn inspanningen voordelig zijn om aan te schaffen." Lees verder >>