Hét podium voor kunst uit Gouda en omgeving.

Indien deze nieuwsbrief niet goed leesbaar is, bekijk hem dan online.

 

28 januari 2015

Openingstijden

Kunststichting Firma Van Drie

Achter de kerk 13

2801 JX Gouda

Dinsdag t/m zondag

van 12.00 tot 17.00 uur

Toegang gratis

 

Meer info? Mail naar

secretaris@firmavandrie.nl

 

Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen? Laat het ons weten

op secretaris@firmavandrie.nl.

 

Huidige Expositie

Rob Walters Gaat Niet Langs Af

27 januari t/m 15 februari  

"Hoewel het flink van balen is om na Cezanne en Van Gogh te leven," zegt beeldend kunstenaar Rob Walters, "kan ik toch met enige schroom meedelen dat mijn inspanningen voordelig zijn om aan te schaffen. Divers toilet maken is mijn stijl en de grimas die je niet weghaalt is een blijvertje. Mijn beeldenstorm is een solitaire." Lees verder >>


Komende Expositie

17 februari t/m 8 maart

Riet Danz: Passie voor papier

De Goudse Riet Danz maakt van alles van papier. Ze beplakt er paneeltjes mee, kreukelt en strijkt glad, beschildert, verwerkt tot vanen, pagodes, vogels, fabeldieren, kruipbeestjes en 'oerwezens'. Aanvankelijk benutte ze het papier alleen tweedimensionaal, maar na de sprong ermee naar ruimtelijk werk is er voor haar geen weg terug. Lees verder >>


Nieuws

Nieuws van het bestuur

●●● De tentoonstellingszaal van Firma Van Drie aan Achter de Kerk 13 is opgefrist door het beige schilderen van de zwarte wand van de toiletgroep en de onderzijde van de balie. Alles uitgevoerd door Edwin Vreeken.

●●● De Nieuwjaarsborrel werd door select aantal mensen bezocht. Coördinator Arjenne Vossepoel hield de toespraak.

pietvanmookklein.jpg●●● Een geslaagde opening op 11 januari van de expositie van Piet van Mook. Er waren rond tachtig bezoekers. Voorzitter van de Firma, Wijnand Scholtens, ging in zijn toespraak onder meer in op de verdienste van Van Mook voor de Firma en zijn rechtsvoorganger kunstcentrum Burgvliet. Daarna richtte Edward Hulsbergen als vriend en koper van het werk van Piet een persoonlijk woord tot de kunstenaar. De afsluitende woorden waren van de 90-jarige kunstenaar zelf. Een drankje, hapjes en een muzikale afsluiting completeerden de opening – samen met de nodige aankopen van werken van Piet. (Een foto-impressie van de opening staat op de webpagina Uitgelicht. Foto's van de tentoonstelling en bijbehorende activiteiten op de pagina Expo archief.)

●●● In de planning zit een kunstreis naar Brussel met een bezoek aan een kunstbeurs en twee tentoonstellingen in het weekeinde van 24-26 april. Nadere informatie volgt.


Plan voor muur schoolmeesterswoning

muur-rwp.jpgWerkgroep 'Mooier' van wijkteam binnenstad is bezig met een project voor kunst aan de zijmuur van de voormalig schoolmeesterswoning aan de Jeruzalemstraat, grenzend aan het Raoul Wallenbergplantsoen. Vandaar een oproep aan kunstenaars om een schetsontwerp te maken voor deze plek, deze muur (schildering, foto et cetera). Uit de ontwerpen zal een kunstenaar worden gekozen, die, uiteraard tegen vergoeding, het werk mag uitvoeren. Graag nodigt de Firma Van Drie kunstenaars uit voor de informatiebijeenkomst op zondag 8 april om 14.00 uur in haar pand Achter de Kerk 13. Het idee van de werkgroep wordt gepresenteerd, je hoort meer over de randvoorwaarden (onder andere in verband met de monumentale status van het pand) en er is gelegenheid voor discussie en het stellen van vragen. Klik hier voor een grotere foto (pdf) van de bedoelde muur.


Stille kracht achter migratie

Stichting Boughaz wil niet onopgemerkt voorbijgaan aan de halve eeuw Goudse migratiegeschiedenis van Marokkanen. In samenwerking met Museum Gouda en andere partijen wordt op creatieve wijze stilgestaan bij dit jubileum. Er is gekozen voor een originele invalshoek die tot op heden onderbelicht is gebleven: de vrouw als stille kracht achter de migratie. Ben jij of ken je een vrouwelijke kunstenaar met een Marrokaanse achtergrond? Laat dat dan weten per e-mail aan coordinator@firmavandrie.nl.


Firmanten in het nieuws

●●● Peter Tredgett. Galerie Lange Dwars toont een hommage aan de in 2013 overleden kunstenaar Peter Tredgett. Er zijn gipsmallen van hem beschilderd door Matthé van Oostrom en Else Hofstede en er zijn schilderijen van de hand van Alyke Evers en David Clarke. De tentoonstelling, getiteld 'Still Going Strong', is tot 28 februari te zien op zaterdag van 11 tot 17 uur op het adres Lange Dwarsstraat 19 in Gouda. Zie ook www.langedwars.nl.

 

 

Programma

Vrijdagavondactiviteiten

30 januari

Opening van de tentoonstelling 'Rob Walters Gaat Niet Langs Af', aanvang 20.30 uur.

 

6 februari

In het kader van de tentoonstelling 'Rob Walters gaat niet langs af' de film The Grand Budapest Hotel (VS 2014) van regisseur Wes Anderson. Aanvang 20.30 uur. Lees verder >>

 

13 februari

In het kader van de tentoonstelling 'Rob Walters gaat niet langs af' de film Le Granda Belleza (Italië 2013) van cineast Paolo Sorrentino. Aanvang 20.30 uur. Lees verder >>

 

Zondagmiddagactiviteiten

22 februari

Opening van de tentoonstelling 'Passie voor papier' van Riet Danz. Aanvang 15.00 uur.