Hét podium voor kunst uit Gouda en omgeving.

Indien deze nieuwsbrief niet goed leesbaar is, bekijk hem dan online.

 

25 februari 2015

Openingstijden

Kunststichting Firma Van Drie

Achter de kerk 13

2801 JX Gouda

Dinsdag t/m zondag

van 12.00 tot 17.00 uur

Toegang gratis

 

Meer info? Mail naar

secretaris@firmavandrie.nl

 

Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen? Laat het ons weten

op secretaris@firmavandrie.nl.

 

Huidige Expositie

Riet Danz: Passie voor papier

17 februari t/m 8 maart  

De Goudse Riet Danz maakt van alles van papier. Ze beplakt er paneeltjes mee, kreukelt en strijkt glad, beschildert, verwerkt tot vanen, pagodes, vogels, fabeldieren, kruipbeestjes en 'oerwezens'. Aanvankelijk benutte ze het papier alleen tweedimensionaal, maar na de sprong ermee naar ruimtelijk werk is er voor haar geen weg terug. Lees verder >>


Komende Expositie

10 t/m 29 maart

Solo-expo Marie-Louise Wijsmuller

Marie-Louise Wijsmuller maakt figuren geïnspireerd op mens en dier. Ze werkt met textiel, metaal en keramiek. Ze houdt van de kleuren en aaibaarheid van textiel, het imposante en stoere van metaal, de uitdrukkingskracht en gewilligheid van klei. Lees verder >>


Nieuws

Vitrines voor klein werk

Zoals gemeld in de vorige nieuwsbrief heeft de Firma twee vitrines aangeschaft voor het exposeren van klein werk van firmanten. De vitrines zijn niet afgesloten, het risico van diefstal of beschadiging is voor de kunstenaar. Het is de bedoeling dat de vitrines goed zichtbaar van buiten publiek naar binnen lokken. Firmanten die klein werk voor een klein prijsje (maximaal 50 euro) te koop willen aanbieden in de vitrines bij de Firma, kunnen dit melden via administratie@firmavandrie.nl. Op afspraak kan het werk vervolgens worden gebracht op de eerstvolgende maandag waarop een nieuwe expositie wordt ingericht. De projectleider van de expositie neemt je werk in ontvangst en legt de afspraken vast.


Oproep project: reageren op elkaar

Als kunstenaars zich aanmelden bij de Firma Van Drie, doen ze dat meestal om contact te leggen met collega's en om met elkaar van gedachten te kunnen wisselen. Maar gebeurt er bij de Firma veel op dit gebied? In de praktijk valt het tegen. Het project KunstKettingReactie van Leni van den Band wil er wat aan doen. In haar project reageren de deelnemers opeenvolgend op elkaars werk met foto's. Zo ontstaat een ketting van reacties die in een afsluitende expositie bij de Firma wordt getoond. Door deel te nemen krijg je inzicht in het werk en de werkwijze van collega-firmanten. De expositie is gepland voor 22 juni t/m 12 juli. Gedurende de tentoonstelling is er een avond waarop de deelnemers mondeling van gedachten wisselen. Zie de projectomschrijving (word-document).


Kunstwerk voor Schoolmeesterswoning

muur-rwp.jpgZondag 8 februari kwamen op uitnodiging van de werkgroep Mooier van het wijkteam binnenstad rond twintig kunstenaars bijeen bij de Firma Van Drie om te praten over mogelijkheden om de zijmuur van de schoolmeesterswoning, grenzend aan het Raoul Wallenberg-plantsoen (met Joods Poortje), te voorzien van een kunstwerk dat herinnert aan de Tweede Wereldoorlog. Ziehier het beknopte verslag van de bijeenkomst (word-document). Was je niet aanwezig, maar ben je toch geïnteresseerd om een schetsontwerp in te dienen, vraag dan het complete infopakket bij de coördinator van de Firma, Arjenne Vossepoel. De uiterste datum voor inzending van schetsontwerpen is inmiddels vastgesteld op 18 april.


Firmanten in het nieuws

●●● Pop-up galerie. Ingrid Thies en Carla Middelkoop presenteren vanaf 7 maart een pop-up galerie aan de Wijdstraat in Gouda. Zij werken samen met meubelontwerper Daniel van Soest. De drie delen een liefde voor hout en beeldende kunst, vandaar de naam galerie Woodlove & Friends. Houten meubels van Van Soest worden aangevuld met werk van steeds wisselende kunstenaars. Ook zijn er regelmatig culturele activiteiten. De openingsexpositie bestaat uit werk van de initiatiefnemers aangevuld met dat van Claudia Huft en Joke P. Pouw. De galerie, Wijdstraat 19, is vanaf 7 maart open op zaterdag van 11.00-17.00 uur. Tijdens het toeristenseizoen ook op donderdag.

●●● Loes Huis in ’t Veld (werk in gemengde techniek) en Milena Tlustá (landschappen en stoelen) exposeren in de Weekend Galerie Apeldoorn. De tentoonstelling 'Onuitgesproken herinneringen' is te zien op het adres Loolaan 49, ingang Heuvellaan, op 28/29 februari en 7/8 maart 13.00-17.00 uur.

 

Programma

Vrijdagavondactiviteiten

27 februari

In het kader van de tentoonstelling van Riet Danz een film over de atelierroute Kunstmoment in Gouda samengesteld uit opnamen van de jaren 2000 tot 2003. Opnamen en compilatie zijn van het Goudse HKT Producties. Tijdsduur 1.06 uur. Aanvang 20.30 uur.

 

6 maart

Exposant Riet Danz laat zien wat haar inspireert. Een verzameling fragmenten en korte stukjes over voornamelijk Engelse kunstenaars (beeldhouwers, textiel-kunstenaars, dansers en schilders) en andere filmpjes, uiteenlopend van iets uit Zomergasten tot werken uit de Hermitage. Aanvang 20.30 uur.

 

Zondagmiddagactiviteiten

15 maart

Opening van de solo-explositie van Marie-Louise Wijsmuller, door Joris Wijsmuller, wethouder van Cultuur in Den Haag. Aanvang 13.30 uur.

 

Excursies

24 t/m 26 april

De Firma Van Drie organiseert dit voorjaar een korte excursie naar Brussel. Van vrijdag 24 tot zondag 26 april. De reis gaat per trein, we verblijven twee nachten in een hotel en bezoeken drie tentoonstellingen. Er is nog plaats! Lees verder >>