Hét podium voor kunst uit Gouda en omgeving.

Indien deze nieuwsbrief niet goed leesbaar is, bekijk hem dan online.

 

2 september 2015

Openingstijden

Kunststichting Firma Van Drie

Achter de kerk 13

2801 JX Gouda

Dinsdag t/m zondag

van 12.00 tot 17.00 uur

Toegang gratis

 

Meer info? Mail naar

secretaris@firmavandrie.nl

 

Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen? Laat het ons weten

op secretaris@firmavandrie.nl.

 

Huidige Expositie

Kunst en ambacht: 'Nomade-Monade'

1 t/m 20 september  

Tentoonstelling in het kader van het thema van Open monumentendag 'Kunst en ambacht' in rijksmonument pand Roodbol. Tom van As laat geschilderde landschappen zien uit de naaste omgeving. Bram Tackenberg fotografische portretten van in Nederland werkende ambachtslieden uit Slowakije. Ze doen dit onder de titel 'Nomade-Monade'. In het weekeinde van Open monumentendag (12 en 13 september) zijn ze zelf aanwezig om een toelichting te geven op de titel van de tentoonstelling en op hun werk en werkwijze. Lees verder >>


Komende Expositie

22 september t/m 11 oktober

Face to Face

Eigentijdse portretkunst door Gijs Donker, Alexandra Kloppenburg, Daniel Martin en Suzan Schuttelaar. Verschillende Goudse kunstenaars glorieerden de afgelopen tijd in het tv-programma 'Sterren op het doek' van Hanneke Groenteman. Tijd voor een breder overzicht. Lees verder >>


Nieuws

Firma heeft nieuwe Facebook-pagina

facebook1.jpgOp 1 september heeft de Firma Van Drie een nieuwe Facebook-pagina gekregen. Dat is omdat de oude de naam draagt van Henri Boere, de beheerder, en deze naam volgens de regels van Facebook niet mag worden veranderd in die van een instelling. De nieuwe pagina is te vinden onder www.facebook.com/kunstingouda. De oude pagina blijft zichtbaar, met onder andere recente filmpjes van Tineke Prins. Op deze pagina worden geen nieuwe berichten meer gezet. Het adres van de oude site is www.facebook.com/kunststichting.vandrie. We hopen dat de nieuwe pagina, met hulp van betrokkenen bij de Firma, spoedig weer een rijke inhoud en veel vrienden en volgers krijgt.


Veel firmanten op monumentendag

Aan Open Monumentendag doen dit jaar veel kunstenaars van de Firma Van Drie mee. Zie de folder van Open Monumentendag (pdf). Het thema van dit jaar is zoals bekend Kunst en Ambacht. In de folder staat ook een verwijzing naar de samenwerking met de Firma Van Drie. Firmanten die deelnemen met een open atelier: Wilma van Ipenburg, Trudy Otterspeer, Menno Meyer, Marianne Lint, Jan Mostert, Jan van Lokhorst, Edwin Vreeken, Dindi, Kees Hendriks, Dace Sietina en Arjenne Vossepoel. Uiteraard doet ook de Firma Van Drie zelf mee, met de tentoonstelling van Tom van As en Bram Tackenberg. Zie verder de website www.monumentenstad.nl.


In memoriam Ron Boer (1957-2015)

ronboer.jpgVorige week maandag 24 augustus overleed als gevolg van een herseninfarct zeer onverwacht onze firmant Ron Boer. Ron was de afgelopen jaren als pentekenaar en vrijwilliger actief bij de Firma. Bescheiden, altijd vriendelijk en belangstellend. Wij zullen hem missen, zowel om zijn persoon als om zijn artistieke werk. Zijn bijzondere pentekeningen roepen een ingetogen en subtiele fantasiewereld op. Voorbeelden hiervan zijn te zien op Rons profielpagina op deze website. Over zijn werk en werkwijze liet hij zich weinig uit. Wel zien we hem bezig in een YouTube-filmpje van 2010. We verliezen in Ron een zeer betrokken firmant.


Firmanten in het nieuws

●●● Pim Leefsma en Saskia Serlé hebben zaterdag aanstaande vanaf 15.00 uur een rol in het jaarlijkse feest van de wijk Nieuwe Park in Gouda. Aan de Nederhorststraat wordt een beeld van Pim onthuld en in het Van Bergen IJzendoornpark verzorgt Saskia een kunstproject voor kinderen.

●●● Marianne Lint stelt haar huis, Turfmarkt 69 in Gouda, open op zaterdag 12 september ter gelegenheid van Open Monumentendag. Daar is dan tevens een expositie te zien van schilderijen van Marianne Smets, keramiek van Marijke Betlem en beelden van haarzelf.

loden-kinderschoentjes.jpg●●● Roboodt maakt in de week voor Open Monumentendag een installatie in een voormalige steenoven bij Nieuw Hitland, gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel. In de steenovens werden vroeger kinderen al vanaf vier jaar ingezet. Met hun kleine voetjes konden ze goed tussen de rijen drogende stenen lopen om ze om te draaien. Met loden kinderschoentjes en ijsselsteentjes verbeeldt Roboodt deze kinderarbeid. Tijdens Open Monumentendag geeft hij een workshop loodkloppen in een van de andere vier steenovens. De installatie 'Kinderarbeid' is te zien vanaf de dijk langs de Hollandsche IJssel tot zeker eind september, samen met een eerder gemaakte installatie met loden vlammen in steenoven nummer 2.

●●● Carina Mathot begint 17 september met een lezingenserie voor senioren in de kleine zaal van het Anne Frankcentrum te Waddinxveen. Elke lezing is gewijd aan twee kunstenaars, die soms een contrast vormen, soms elkaar aanvullen. Acht ochtenden, op 19 november afgesloten met een excursie. Meer info: www.ateliermathot.com en www.paletwelzijn.nl.

●●● Matthé van Oostrom laat van 5 tot 26 september beelden van papier-maché zien, gemaakt door Anja Postmus in zijn galerie/atelier Lange Dwars in de Lange Dwarsstraat 19 in Gouda, op zaterdagen van 11.00 tot 17.00 uur. Zie www.langedwars.nl.

 

 

Programma

Vrijdagavondactiviteiten

4 september

Opening van de tentoonstelling in het kader van het thema Kunst en ambacht: Nomade-monade. Door Toon Hezemans, beter bekend als strip- en cartoontekenaar Tejo Haas. Aanvang 20.30 uur.

 

11 september

Gesprek met de makers van de huidige tentoonstelling in het kader van het thema Kunst en ambacht, Nomade-monade. Onder leiding van Wilma Gottschalk. Aanvang 20.30 uur.

 

25 september

Opening van de tentoonstelling van eigentijdse portretkunst Face to Face. Aanvang 20.30 uur.

 

Exposities

13 oktober t/m 1 november

Jaap van den Berg en Henri Boere laten werk zien geïnspireerd op de begrippen goed en kwaad. Ze maken gebruik van fotografie, film, schilderijen en objecten.