Hét podium voor kunst uit Gouda en omgeving.

Indien deze nieuwsbrief niet goed leesbaar is, bekijk hem dan online.

 

18 november 2015

Openingstijden

Kunststichting Firma Van Drie

Achter de kerk 13

2801 JX Gouda

Dinsdag t/m zondag

van 12.00 tot 17.00 uur

Toegang gratis

 

Meer info? Mail naar

secretaris@firmavandrie.nl

 

Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen? Laat het ons weten

op secretaris@firmavandrie.nl.

 

Huidige Expositie

Beelden van schetsen

3 t/m 22 november  

Roboodt stelt materiaal- en ideeschetsen tentoon. Van een aantal exposeert hij ook de uiteindelijke beelden, zoals in de installatie 1 + 1 = 3. Van de overige materiaalschetsen zijn de gerealiseerde beelden op foto’s te zien. Sommige schetsen blijken letterlijk uitvergroot, andere laten een verdere ontwikkeling zien tijdens het maakproces. De schetsen van Roboodt zijn zelden eerder tentoongesteld. Het zijn kunstwerkjes op zich. Lees verder >>


Komende Expositie

24 november t/m 6 december

Herens: Humane and Moral Painting

Menslievendheid is voor beeldend kunstenaar Bram Herens een ijkpunt. Hij heeft, zegt hij, een ideaal over de wijsheid van een menslievende geest: hij wil een nieuwe visionaire wereld creëren waarin de tegenstelling tussen goed en kwaad centraal staat. Lees verder >>


Nieuws

Graaf Floris Prijs voor LichtKunst

florisprijs1.jpgLichtKunstGouda is een van de winnaars van de Graaf Floris Prijs 2015 van ondernemersclub Hoofdkwartier Gouda. Van de veertien inzendingen beloont de jury zeven organisaties die met activiteiten of projecten zorgen dat Gouda levendiger wordt voor Gouwenaars en bezoekers van buiten de stad. Het lichtevenement van de Firma kreeg 13 november tijdens een bijeenkomst in de Spiegeltent de zesde prijs uitgereikt. Een mooie opsteker voor LichtKunstGouda 2015 dat als thema 'Hallucinaties' heeft. Een deel van het nieuwe programma staat al vast. Binnenkort volgt het complete overzicht. Zie de webpagina LichtKunstGouda. Via deze pagina is ook een filmpje te zien van het evenement van vorig jaar.


Nieuwe penningmeester gezocht

De penningmeester van de Firma, Kees Weevers, heeft helaas laten weten dat hij na een flink aantal jaren zijn functie wil neerleggen, het wordt eens tijd voor wat anders, vindt hij. Het bestuur is daarom op zoek naar een nieuwe penningmeester. Heb je belangstelling, of weet je misschien iemand, laat het dan weten. Wil je meer informatie, lees dan de advertentietekst voor deze vacature (pdf).


Vraaggesprek als opening

6 november vond bij de Firma de opening plaats van de tentoonstelling 'Schetsen van beelden', die nog tot zondag is te bezichtigen. Geen openingswoord door een bekend persoon, maar een vraaggesprek met exposant Roboodt onder leiding van Hanneke Hemmes. Margo Pluijter zorgde voor het verslag (doc).


Oproep voor surveillanten

Zoals alle jaren, is ook nu veel inzet van surveillanten nodig om LichtKunstGouda 2015 tot een succes te maken. Het gaat om de periode van 11 tot 27 december dagelijks van 17.00 tot 21.00 uur, op drie locaties, de Firma Van Drie, de Jeruzalemkapel en het Weeshuis (drie verdiepingen). Per avond zijn vijf surveillanten nodig!  Voor broodjes en drinken wordt gezorgd. Het surveillancerooster ligt op de bar/balie bij de Firma. Als je hierop invult wanneer je kunt, wordt het definitieve rooster je te zijner tijd toegezonden, inclusief instructies.


Firmanten in het nieuws

wallenbergplantsoen-klein.jpg●●● Edwin Vreekens ontwerp 'Weerzien' voor de zijmuur van het Schoolmeestershuis in Gouda is uit zeventien inzendingen gekozen en voorgedragen voor realisatie. Het kunstwerk bestaat uit druppels of tranen en een regel uit het gedicht 'Stolpersteine' van Inez Meter: In de namen keren zij  weer. Zie het verslag van de jury (doc).

●●● Piet Spek exposeert tot 28 november schilderijen in galerie Lange Dwars, Lange Dwarsstraat 19 in Gouda. geopend za van 11 tot 17 uur. Meer informatie op www.langedwars.nl.

●●● Jan van Lokhorst (schilderijen) en Sjaak van Rhijn (glasobjecten) stellen hun werk tentoon in Galerie de Boog, Kloosterstraat 10 in IJsselstein. Opening zondag 22 november om 16.00 uur. Tot 27 december, za en zo van 12.00 tot 17.00 uur. www.galeriedeboog.nl.

●●● Carina Mathot herhaalt op 21 november haar masterclass 'De zinderende toets van Vincent van Gogh'. Zie www.ateliermathot.com.

john-wassenaar-2.jpg●●● John Wassenaars 'The American Dream' (foto uitsnede) is genomineerd voor de titel Schilderij van het jaar. Op www.schilderijvanhetjaar.nl kun je het bekijken en er eventueel  op stemmen. Als het na verdere selectie bij de laatste vijftien hoort, wordt het tentoongesteld in het CODA museum in Apeldoorn en maakt het kans op de titel.

 

 

Programma

Vrijdagavondactiviteiten

20 november

In het kader van de tentoonstelling 'Beelden van schetsen' toont de Firma de film met muziek van de Estse componist Arvo Pärt, Adam's Passion. Van regisseur Robert Wilson. Opgenomen in een voormalige onderzeeërfabriek in Tallinn. Aanvang 20.30 uur.

 

27 november

Opening van de tentoonstelling van Bram Herens, getiteld 'Humane and Moral Painting'. Aanvang 20.30 uur.

 

4 december

Naar aanleiding van de tentoonstelling 'Humane and moral painting' een gesprek met exposant Bram Herens. Aanvang 20.30 uur.

 

11 december

Begin LichtKunstGouda 2015 met als thema 'Hallucinaties'. Tien lichtkunstwerken in het voormalige weeshuis aan de Spieringstraat en omliggende locaties. Nadere gegevens volgen. Zie ook de pagina LichtKunstGouda op onze website.