Hét podium voor kunst uit Gouda en omgeving.

Indien deze nieuwsbrief niet goed leesbaar is, bekijk hem dan online.

 

17 februari 2016

Openingstijden

Kunststichting Firma Van Drie

Achter de kerk 13

2801 JX Gouda

Dinsdag t/m zondag

van 12.00 tot 17.00 uur

Toegang gratis

 

Meer info? Mail naar

secretaris@firmavandrie.nl

 

Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen? Laat het ons weten

op secretaris@firmavandrie.nl.

 

Huidige Expositie

Raphael Lachaud: En passant

16 februari t/m 6 maart  

Al op de middelbare school wist Raphael Lachaud, in 1968 geboren in Vitry-sur-Seine, een voorstad van Parijs, dat hij fotograaf wilde worden. Hij studeerde daartoe aan de foto-academie in Parijs en hield in 1990 zijn eerste expositie. Sindsdien exposeerde hij onder andere met sportfoto's, portretten en reisreportages over Jordanië en Syrië. Een deel van die foto's werd daarnaast gepubliceerd in tijdschriften als Libération, Air en NRC-Handelsblad, en vorig jaar in het septembernummer van het fotovakblad Focus. Lees verder >>


Komende Expositie

8 t/m 13 maart

Het zwarte beest

Eindexamenwerk van leerlingen van het Goudse Coornhert Gymnasium onder de titel Het zwarte beest. Opening op dinsdagmiddag 8 maart. Nadere infornatie volgt. Lees verder >>


Nieuws

Lievelingen van de kunstenaar

Je ziet het vaak op exposities: 'NTK' oftewel niet te koop. Dikwijls betreft het werkstukken waarvan de kunstenaar geen afstand kan doen. De Firma organiseert nu een tentoonstelling van zulke kunstenaarslievelingen. Doe mee! Met werk wat je nóóit zult wegdoen. Je absolute topstuk, het eerste serieuze kunstwerk uit je jeugd, het niet gelukte en toch niet afgemaakte stuk dat je niet kunt verkopen maar ook niet wil loslaten, het portret van een dierbare van vroeger… Doel is een tentoonstelling vol bijzondere kunstwerken met daarbij, tijdens de vrijdagavonden, de verhalen en anekdotes die daarbij horen. De tentoonstelling is van 15 tot 27 maart. Inleveren gebeurt op vrijdag 11 maart tussen 12.00 en 17.00 uur. Graag je werk voorzien van je naam en met eventuele visitekaartjes. Firmanten kunnen zich opgeven via coordinator@firmavandrie.nl. Doe het meteen!


Erasmusjaar in Museum Gouda

erasmus.jpgOnze samenwerkingspartner Museum Gouda organiseert tot 26 juni een grote tentoonstelling over Desiderius Erasmus (1466-1536). Bij de tentoonstelling zijn verschillende kunstenaars van de Firma Van Drie betrokken, onder andere als gespreksleider aan de discussietafel. Ook de Groep van Zes, firmanten met een tijdelijk atelier in de Jeruzalemkapel, biedt activiteiten in het kader van het Erasmusjaar. Het museum roept anderen op eveneens activiteiten in dit kader te organiseren en te melden. Voor alle activiteiten, zie www.erasmus2016.nu.


Oproep voor deelname Art Gouda

artgouda.jpgWil je meedoen aan het landelijke kunstevenement Art Gouda dat dit voorjaar wordt gehouden in het voormalige weeshuis aan de Goudse Spieringstraat, download dan de oproep in BK informatie (word-document). De bedoeling is dat kunstenaars uit heel Nederland gedurende de maand mei in het gebouw werken en er twaalf 'ruimtereizen' voor publiek zijn om daar getuige van te zijn. In de eerste week van juni volgt de uiteindelijke tentoonstelling. Aanmelden voor ballotage kan tot 15 maart. Zie de website artgouda.com.


Cultuur in de Jeruzalemkapel

Onder de noemer 'Cultuur in de Kapel' begint aanstaande zondag 21 februari een reeks concerten en exposities in de Jeruzalemkapel, Jeruzalemstraat 11. Ze gaan uit van de 'Groep van zes', firmanten die daar op uitnodiging van Museum Gouda tot de zomer een atelier hebben. De reeks begint zondag met het muzikale vertelprogramma 'Grote Verhalen'  van Helen Botman en Peter van Vleuten. Aanvang 16.00 uur, kaarten à 15 euro te bestellen via www.groteverhalen.info/agenda. Lees verder >>


Firmanten in het nieuws

●●● Harry Stangenberger stelt werk tentoon in het Kantoor van Nu, in de voormalige kerk aan de Peperstraat 20 in Gouda. De vernissage is vrijdag 4 maart 19.30 uur, met als spreker Martijn Junte, maar de tentoonstelling is nu al te bezichtigen. Vrijdag en zaterdag van 14.00 tot 17.00, vrijdag 19 februari 19.00 tot 21.00. Zie ook www.hetkantoorvannu.nl en harrystangenberger.wordpress.com.

●●● Leni van den Band en Saskia Serlé nemen deel aan de Krokus Salon van kunstencentrum Kadmium in Delft, Sint Agathaplein 4, di t/m vrij 10.00-17.00 uur, za en zo 12.00-17.00. Opening zondag 21 februari om 15.00 uur. www.kadmium.nl

 ●●● Dace Sietina (monotypes in zwart-wit) en Miche (straatfotografie) exposeren in de nieuwe fotostudio en galerie Digillusie van Michelle van de Water (Miche) aan de Raam 32 in Gouda. Open op woensdag, donderdag en vrijdag van 10 tot 17 uur. www.digillusie.com

 

 

Programma

17 februari

Twee keer per maand organiseert de Firma op woensdagavond een bijeenkomst modeltekenen. Nadere gegevens op de webpagina Projecten.

 

Vrijdag 19 februari

Opening van de fototentoonstelling 'En passant' van Raphael Lachaud met sprankelende live muziek van de groep Paris-Nice. Die brengt onder andere een speciaal openingslied ten gehore: 'Ze klikt zich door het leven heen'. Aanvang 20.30 uur.

 

Vrijdag 26 februari

Interview met exposant Raphael Lachaud, gevolgd door een presentatie van diens foto’s van de Nederlandse film Popo. Aansluitend de vertoning van deze korte film (10 min 35), geregisseerd door Richard Raaphorst, met in de hoofdrollen Victor Löw and Ursul de Geer. Aanvang 20.30 uur.

 

Zondag 28 februari

Cineast en firmant Jaap Mees maakte een documentaire film getiteld Adem & Hartslag over zeven Goudse beeldend kunstenaars. Hij is deze zondagmiddag voor het eerst te zien. Aanvang 14.30 uur.

Lees verder >>

 

2 maart

Twee keer per maand organiseert de Firma op woensdagavond een bijeenkomst modeltekenen. Nadere gegevens op de webpagina Projecten.

 

Vrijdag 4 maart

In het kader van de tentoonstelling En Passant toont de Firma twee korte films. Exposant Rafael Lachaud vertelt waarom hij deze films laat zien. Aanvang 20.30 uur.