Hét podium voor kunst uit Gouda en omgeving.

Indien deze nieuwsbrief niet goed leesbaar is, bekijk hem dan online.

 

28 april 2016

Openingstijden

Kunststichting Firma Van Drie

Achter de kerk 13

2801 JX Gouda

Dinsdag t/m zondag

van 12.00 tot 17.00 uur

Toegang gratis

 

Meer info? Mail naar

secretaris@firmavandrie.nl

 

Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen? Laat het ons weten

op secretaris@firmavandrie.nl.

 

Huidige Expositie

Abstractie: lyrisch + geconstrueerd

19 april t/m 8 mei  

Keramist Eefje van den Braak werkt met basisvormen als cirkel, ovaal en piramide. Maten en lijnen die ze hanteert zijn logisch en weloverwogen. Mathematisch. Klei laat zich vaak lastig kneden tot de objecten die haar voor ogen staan. Dat vergt precieze voorbereiding en opbouw. Het voortraject is voor Van den Braak meestal even interessant als de uitwerking. Schilder Cees van Es kiest thema's na berichten in de pers, gebeurtenissen in de omgeving of naar aanleiding van muziek, boek of film. Die abstraheert hij tot een harmonisch geheel. De tentoonstelling is ook geopend tijdens de Goudse Keramiekdagen op 5 en 6 mei. Lees verder >>


Komende Expositie

10 t/m 29 mei

Nieuwe firmanten stellen zich voor

Zeven kunstenaars werden in 2015 toegelaten als firmant van de Firma Van Drie. Vijf van hen stellen zich met deze tentoonstelling aan u voor. Twee zijn wegens omstandigheden genoodzaakt hun werk pas volgend jaar te laten zien tijdens de tentoonstelling van dit jaar toegelaten kunstenaars. Lees verder >>


Nieuws

Deelnemers Art Gouda bekend

artgouda.jpgDe selectie van kunstenaars voor Art Gouda, in mei en juni in het voormalige weeshuis aan de Spieringstraat, is bekend. Er doen 45 kunstenaars mee. Onder hen onze firmanten Leni van den Band, Dawn-Marie Mak, Roboodt, Harry Stangenberger, Greet Steenland, Birgitta Sundström Jansdotter, Arjenne Vossepoel en de groep 3qART. Verder vallen de namen op van twee kunstenaars die nog onlangs bij de Firma exposeerden: Raphael Lachaud en Petra Werlich. De complete lijst vind je op Art Gouda. Op 2 mei nemen de kunstenaars hun intrek in het gebouw. Gedurende de maand dat zij er aan het werk zijn, worden zogenoemde 'ruimtereizen' georganiseerd voor bezoekers. Ook zijn er enkele interessante lezingen. Raadpleeg hiervoor de website van Art Gouda.


Kunstobjecten voor Gouds plantsoen

Werkgroep Mooier van wijkteam Binnenstad vraagt ontwerpen voor kunstobjecten op vijf plekken rond het Goudse Regentesseplantsoen. De procedure komt overeen met die welke vorig jaar is toegepast rond het nog aan te brengen kunstwerk aan het Raoul Wallenbergplantsoen. Daarvoor is een kunstwerk van onze firmant Edwin Vreeken gekozen, dat hopelijk in september kan worden uitgevoerd. Heb je belangstelling voor een of meer van de nieuwe opdrachten, lees dan bijgaand document (Word) en laat je interesse weten aan onze coördinator Arjenne Vossepoel.


Litho's maken met slaolie en cola

analog-logo-vierkant-klein.jpgDe Firma Van Drie doet mee met het festival Analog Borders bij de Grafische Werkplaats in Den Haag. De Firma toont van 30 mei tot 19 juni een expositie van grafische technieken. Je kunt op twee zondagen zelf aan de slag in een workshop met huis- tuin- en keukenmaterialen. In deze workshop maak je met aluminiumfolie, zonnebloemolie, litho-inkt en cola een echte vlakdruk. De workshops zijn op zondag 5 en 12 juni van 14.30 tot 16.00 uur, ze kosten 8 euro per persoon. Geschikt voor jongeren van 8 tot 88 jaar. Inschrijven via coordinator@frimavandrie.nl. Wil je zeker zijn van een plaats, geef je (of je kinderen) dan tijdig op.


Firmanten in het nieuws

●●● Jan Graafland, Mieke de Haan, Willem Hesseling, Claudia Huft, Inez Meter, ons tentoonstellingscommissielid Ank van der Wal en veel andere kunstenaars tonen hun kunst in diverse kerken in het kader van het Feest van de Geest. De kerken in Gouda en omgeving zijn opengesteld van 5 tot 8 en van 13 tot 16 mei. Zie de website van Feest van de Geest.

●●● Over Leni van den Band verscheen een artikel met filmpje en foto's in het online magazine rond kunst en cultuur Aangenaam!

vleugelvrouw.jpg●●● Groep van zes firmanten in de Jeruzalemkapel presenteert in haar reeks Cultuur in de Kapel het vertelconcert Vleugelvrouw van Helen Botman (foto). Botman wisselt vertellen af met songs van eigen hand en van haar muzikale voorbeelden. Zondag 1 mei 16.00 uur, Jeruzalemstraat 11 in Gouda. Kaarten à 15 euro via www.helenbotman.com.

●●● Annemarie van Hooff, Claudia Huft, Edwin Vreeken, Ank van der Wal, Aad de Wit en veel andere kunstenaars uit de regio nemen deel aan de Atelierroute Bodegraven-Reeuwijk op 21 en 22 mei. Meer informatie op de website van de route.

●●● Marcel van den Tooren (oud-voorzitter van de Firma) en zijn stichting Dat Ene Woord verzorgen donderdag 26 mei de eerste editie van 'Dichters op Donderdag'. Dichters uit Gouda en van elders dragen voor uit eigen werk. Wie wil meedoen, kan zich aanmelden via www.datenewoord.nl. De avond is vanaf 20.00 uur in biercafé de Goudse Eend, Wilhelminastraat 66 in Gouda.

●●● Jan Mostert is in de zomermaanden te vinden op het binnenplein van het voormalige weeshuis aan de Goudse Spieringstraat, waar hij uit boomresten een beeld hakt.

●●● Liesbeth de Jong en Arjenne Vossepoel werken in mei in de Ruimte van Rolf aan de Lage Gouwe in Gouda aan een portrettenserie, installatie en performance onder de titel Gelaten. Zondag 22 mei volgen opening en finissage.

 

 

Programma

Vrijdag 29 april

De exposanten van de tentoonstelling 'Abstractie: lyrisch en geconstrueerd' tonen korte video's van kunstenaars ('Hollandse meesters in de 21e eeuw'). Aanvang 20.30 uur. Lees verder >>

 

Vrijdag 6 mei

Op deze tweede avond van de Goudse Keramiekmarkt, vertoont exposant Eefje van den Braak enkele videofilms van gerenommeerde keramisten, die vertellen over hun persoonlijke werkproces. Aansluitend vertelt zij over haar eigen werkwijze. Aanvang 20.30 uur. Lees verder >>

 

11 mei

Twee keer per maand organiseert de Firma op woensdagavond een bijeenkomst modeltekenen. Nadere gegevens op onze webpagina Projecten.

 

Vrijdag 13 mei

Opening van de tentoonstelling 'Nieuwe firmanten stellen zich voor'. Met medewerking van de poëzie- en muziekgoep 3qArt, bestaande uit Dea Epema, Jan Mosterd en Arjenne Vossepoel. Aansluitend vertellen de exposanten iets over het werk dat te zien is. Aanvang 20.30 uur.

 

Vrijdag 20 mei

In het kader van hun tentoonstelling laten de nieuwe firmanten een aantal korte filmpjes zien, waaronder enkele animaties. Aanvang 20.30 uur.