Hét podium voor kunst uit Gouda en omgeving.

Indien deze nieuwsbrief niet goed leesbaar is, bekijk hem dan online.

 

21 september 2016

Openingstijden

Kunststichting Firma Van Drie

Achter de kerk 13

2801 JX Gouda

Dinsdag t/m zondag

van 12.00 tot 17.00 uur

Toegang gratis

 

Meer info? Mail naar

secretaris@firmavandrie.nl

 

Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen? Laat het ons weten

op secretaris@firmavandrie.nl.

 

Huidige Expositie

Voorbij de kastanjes begint de wereld pas

2 september t/m 9 oktober  

Kunstenaarsduo Abraham&Elisabeth presenteert schilderijen onder de titel 'Voorbij de kastanjes begint de wereld pas'. Dit gebeurt op de begane grond van het weeshuis. Op de galerij of overloop is een solo-presentatie te zien van ei-temperaschilderijen door Bram Herens, onder de titel 'Human and moral painting 2'. Een vervolg op Herens' gelijknamige solotentoonstelling in 2015 bij de Firma Van Drie. Menslievendheid is in deze serie een ijkpunt. Lees verder >>


Komende Expositie

11 t/m 30 oktober

Tentoonstelling Reek en Van Kollenburg: 'Kwetsbaar en sterk'

In de schilderijen van Marieloes Reek staat de mensfiguur - geen duidelijke man of vrouw - rustig, onverstoorbaar, en ontdaan van elk decorum, centraal. De andere exposant, Annemiek van Kollenburg, zoekt in haar ruimtelijke werk naar evenwicht. Zowel de letterlijke balans van een staand beeld, als figuurlijk van een beeld dat een rustpunt zoekt. Beiden geven ze uitdrukking aan de titel: 'kwetsbaar én sterk'. Lees verder >>


Nieuws

Tien jaar Firma Van Drie: oproep

Volgend jaar bestaat de Firma Van Drie tien jaar. Dat willen bestuur en tentoonstellingscommissie vooral vieren door aandacht te schenken aan werk van eigen firmanten. Het jubileumjaar begint in januari met een kleine salon waarin alle firmanten de gelegenheid hebben een nieuw werk(je) te exposeren. Thema: 10, afmeting 10x10 cm, in maximaal 10 modules. Nadere gegevens over de wijze en tijdstip van inleveren volgen. Nu dus al een oproep om aan het werk te gaan: vervaardig een werk voor tien jaar Firma Van Drie.

Meer speciale exposities

Ook in de rest van het jaar zal de Firma extra aandacht schenken aan werk van eigen firmanten en vrienden, met speciale, thematische groepsexposities over keramiek, tekeningen enz. Nadere aankondigingen hierover volgen.


Nieuw seizoen modeltekenen

modeltekenen-1.jpgDe modeltekengroep is aan een nieuw seizoen begonnen. De bijeenkomsten zijn tweewekelijks  op woensdag en lopen door tot mei volgend jaar. Voor de periode tot en met december zijn de data 7 en 21 september, 5 en 19 oktober, 2, 16 en 30 november en 14 december. De laatste keer in december in overleg. Belangstelling? Raadpleeg onze pagina projecten. Een korte terugblik op de afsluitende expositie van het seizoen 2015-2016 en de eerste tekensessie in het weeshuis vind je in ons expo archief.


Kunstwerk Wallenbergplantsoen

Na voorbereidingen in het afgelopen jaar heeft firmant Edwin Vreeken dezer dagen zijn kunstwerk 'Weerzien' in het Raoul Wallenbergplantsoen kunnen plaatsen. Het werk, dat refereert aan in de Tweede Wereldoorlog gedeporteerde Joodse kinderen, is bevestigd aan de  zijgevel van de voormalige schoolmeesterswoning aan de Jeruzalemstraat. Onderdeel van het werk is een dichtregel van onze firmant Inez Meter. De officiële onthulling van het kunstwerk staat gepland op 8 oktober. Vreekens ontwerp is gerealiseerd met financiële bijdragen van het voormalige wijkteam Binnenstad en de GoudApot. Er is ook geld gereserveerd voor het beheer. Zie ook een kort artikel in het AD Groene Hart van 20 september (pdf).


Gedichten op Zotte Zaterdag

Op Zotte Zaterdag 15 oktober verzorgt 'Dichters op donderdag' een bijeenkomst in Arte Legi aan de Markt met optredens van Goudse dichters. Aanmelden voor deelname kan via marcelvandentooren@gmail.com.


Firma tijdelijk in het weeshuis

Wegens werkzaamheden rond de Sint-Janskerk bivakkeert de Firma Van Drie tot eind oktober 2016 in het voormalige weeshuis aan de Spieringstraat 1. Niet alleen de tentoonstellingen vinden daar plaats, ook de activiteiten op vrijdagavond en andere tijdstippen.


Firmanten in het nieuws

●●● Herre Methorst neemt deel aan de ADAF 2016 (Annual Dutch Art Fair) in het weekeind van 23, 24 en 25 september. Zijn werk is te vinden op stand nr 39 in het World Fashion Centre in Amsterdam. Informatie over entreeprijzen, tijden en locatie vind je op www.adaf.nl.

natascha-van-den-berg-1.jpg●●● Natascha van den Berg heeft van 29 september tot 15 oktober een jubileumexpositie bij galerie Honingen, Lange Tiendeweg 40 in Gouda. Opening op zondag 2 oktober tussen 13.00 en 17.00 uur. Ze viert haar de tien jaar die zij als schilder werkzaam is. www.honingen.com. Meer nieuws, ook over de lessen die zij geeft, op www.nataschavandenberg.com.

●●● Jannie van Essen exposeert tot en met oktober textiele werken en fotomontages in het Filmhuis Gouda, Lethmaetstraat 45. Het werk is te zien in de pauzes rond de filmvoorstellingen.

●●● Mieke de Haan verzorgt dit najaar weer verschillende workshops, zie www.miekedehaan.nl.

 

 

Programma

21 september

Veertiendaagse bijeenkomst modeltekenen. Nadere gegevens op de pagina Projecten. Tijdelijk in het weeshuis.

 

Vrijdag 23 september

Opening van de dubbeltentoonstelling 'Voorbij de kastanjes begint de wereld pas' van kunstenaarsduo Abraham&Elisabeth en van 'Human And Moral Painting 2' van Bram Herens in het weeshuis. In het weeshuis, aanvang 20.30 uur.

 

Vrijdag 30 september

Sociëteitsavond in het weeshuis, aanvang 20.30 uur.

 

5 oktober

Veertiendaagse bijeenkomst modeltekenen. Nadere gegevens op de pagina Projecten. Tijdelijk in het weeshuis.

 

Vrijdag 7 oktober

Exposant Bram Herens is niet alleen beeldend kunstenaar, hij is ook dichter. Deze avond in het weeshuis staat zijn poëzie centraal. Aanvang 20.30 uur. Lees verder >>

 

Vrijdag 14 oktober

De tentoonstelling 'Kwetsbaar en sterk' van Marieloes Reek en Annemiek van Kollenburg wordt geopend met een zangoptreden van Angeli Janssen. In het weeshuis, aanvang 20.30 uur.

 

19 oktober

Veertiendaagse bijeenkomst modeltekenen. Nadere gegevens op de pagina Projecten. Tijdelijk in het weeshuis.