Hét podium voor kunst uit Gouda en omgeving.

Indien deze nieuwsbrief niet goed leesbaar is, bekijk hem dan online.

 

2 november 2016

Openingstijden

Kunststichting Firma Van Drie

Achter de kerk 13

2801 JX Gouda

Dinsdag t/m zondag

van 12.00 tot 17.00 uur

Toegang gratis

 

Meer info? Mail naar

secretaris@firmavandrie.nl

 

Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen? Laat het ons weten

op secretaris@firmavandrie.nl.

 

Huidige Expositie

Johan Sietzema: Landschapskunst

1 t/m 20 november  

Johan Sietzema is landschapskunstenaar. Hij hanteert een ecologische manier van werken en geeft zijn installaties en beelden vorm met materialen uit de natuur. Die vindt hij vaak, en bij voorkeur, in de directe omgeving waar hij aan het werk gaat. Bij de Firma Van Drie laat hij ontwerpprocessen zien die leiden tot een kunstwerk dat hoort bij een specifieke omgeving. Lees verder >>


Komende Expositie

16 t/m 28 december

LichtKunstGouda:'Lof der Lichtheid'

De Firma Van Drie viert het eerste lustrum van LichtKunstGouda met vijftien bijzondere lichtkunstwerken. Ze hebben als thema 'Lof der Lichtheid', vrij naar Desiderius Erasmus (1466?-1536). Het is het laatste project van het Goudse Erasmusjaar: een lofzang op het licht en de lichtzinnigheid. Maar ook op beweeglijkheid, vluchtigheid, interactie met de medemens, samenwerking en vriendschap tussen kunstenaars. Lees verder >>


Nieuws

Najaarsreis GLOW 2016 Eindhoven

Nog enkele plaatsen vrij! Zaterdag 12 en zondag 13 november verzorgt de Firma Van Drie een excursie naar het jaarlijkse lichtkunstproject GLOW in Eindhoven. Dit jaar, de elfde editie, is het thema: Light in Art & Architecture. Zo’n 30 lichtkunstenaars tonen hun werk in de openbare ruimte, in interactie met het stadsbeeld en het publiek. GLOW Eindhoven trok vorig jaar 650.000 bezoekers. Meer over deze excursie op bijgaand Word-document.


Filmcursus over Johannes Vermeer

filmcursus-vermeer.jpgSamenwerkingspartner Filmhuis Gouda verzorgt een filmcursus over Johannes Vermeer, ’s werelds meest filmische schilder. Filmdocent Sara Hoogveld bespreekt fragmenten van filmklassiekers die duidelijke overeenkomsten laten zien met het werk van Vermeer, in belichting, kleur of compositie. De cursus kost 20 euro. Inschrijven via www.filmhuisgouda.nl of met een e-mail naar info@filmhuisgouda.nl. De cursus is zaterdag 19 november van 14.00 tot 16.30 uur.


Tien jaar Firma Van Drie

Volgend jaar bestaat de Firma Van Drie tien jaar. Dat wordt vooral gevierd met werk van eigen firmanten. Het jubileumjaar begint in januari met een kleine salon, waarin alle firmanten de gelegenheid hebben een nieuw werk(je) te exposeren. Het thema is: 10. Doe mee, zodat het echt een tentoonstelling van allemaal wordt!

Elke denkbare combinatie

Gevraagd wordt om vlakke werkstukken met de afmeting 10x10 cm te maken. Of kubussen van 10x10x10 cm. Alles in een aantal van maximaal 10 modules. Die kunnen in een lange rij, als gezamenlijke rechthoek, gestapeld of anderszins worden geëxposeerd. Dat staat de deelnemer vrij. Kortom, laat je inspireren door het thema.


Gezocht: beheerder website

De Firma Van Drie is op zoek naar een nieuwe webmaster. Behalve het beheer van de website verzorgt deze vrijwilliger de tweewekelijkse verzending van de nieuwsbrief. Lees verder >>


Firmanten in het nieuws

●●● Ruben van Veen heeft van 5 november tot eind december een tentoonstelling in de Kunstuitleen Gouda Regio, Blekerssingel 40. Tijdens de feestelijke opening aanstaande zaterdag om 14.00 uur wordt het eerste exemplaar van een boek over zijn werk gepresenteerd.

●●● Birgitta Sundström Jansdotter (schilderijen) exposeert met Ludmilla van der Spoel (keramische beelden) in het gemeentehuis van De Bilt. Van 13 november tot 10 januari. Zie www.arttraverse.nl.

sjaakvanrhijn.jpg●●● Sjaak van Rhijn (sculpturen van plexiglas, zie foto) en Jan van Lokhorst (olieverfschilderijen en tekeningen/ gemengde techniek) exposeren van 6 november tot 11 december in de Dordtse Galerie Wijnstraat, Wijnstraat 178. Zie www.galeriewijnstraat.nl.

●●● Firmanten en andere dichters uit de regio dragen op donderdag 17 november voor uit eigen werk. 'Dichters op Donderdag' vindt plaats in het Goudse Museumhavencafé 't IJsselhuis (Buurtje, tegenover Croda). Aanvang 20.30 uur, toegang gratis. www.datenewoord.nl.

●●● Jaap van den Berg is gedurende zijn multimediale tentoonstelling 'Waarom gaat het goed in je leven?' tot 5 februari in Museum Gouda elke donderdagmiddag tussen 13.00 en 16.00 uur aanwezig in de Bovenkamer, zijn atelier in de (2e) museumtuin. Bezoekers zijn er welkom voor vragen en meer. Zie ook de facebookpagina van het project. Op verzoek van Jaap werkt firmant Suzan Schuttelaar elke zaterdagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur in het museum aan een groot hedendaags schuttersportret van bezoekers. Het nieuw te maken schilderij hangt tussen de statige schuttersportretten uit de zeventiende eeuw.

 

 

Programma

2 november

Veertiendaagse bijeenkomst modeltekenen. Nu weer op het adres Achter de Kerk 13. Nadere gegevens op de pagina Projecten.

 

Vrijdag 4 november

Eerste vrijdagavond terug op het adres Achter de Kerk 13: Opening van de tentoonstelling Landschapskunst van Johan Sietzema. Aanvang 20.30 uur.

 

Vrijdag 11 november

Exposant Johan Sietzema geeft een lezing over landschapskunst in Europa en Azië. Met beelden daarvan via de beamer. Aanvang 20.30 uur.

 

12 t/m 13 november

Excursie naar het jaarlijkse lichtkunstproject GLOW in Eindhoven. Zie hiernaast.

 

16 november

Veertiendaagse bijeenkomst modeltekenen. Nadere gegevens op de pagina Projecten.

 

Vrijdag 18 november

In het kader van zijn tentoonstelling toont exposant Johan Sietzema films van landschapskunst en educatieve buitenkunstprojecten. Aanvang 20.30 uur.