Hét podium voor kunst uit Gouda en omgeving.

Indien deze nieuwsbrief niet goed leesbaar is, bekijk hem dan online.

 

16 november 2016

Openingstijden

Kunststichting Firma Van Drie

Achter de kerk 13

2801 JX Gouda

Dinsdag t/m zondag

van 12.00 tot 17.00 uur

Toegang gratis

 

Meer info? Mail naar

secretaris@firmavandrie.nl

 

Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen? Laat het ons weten

op secretaris@firmavandrie.nl.

 

Huidige Expositie

Johan Sietzema: Landschapskunst

1 t/m 20 november  

Johan Sietzema is landschapskunstenaar. Hij hanteert een ecologische manier van werken en geeft zijn installaties en beelden vorm met materialen uit de natuur. Die vindt hij vaak, en bij voorkeur, in de directe omgeving waar hij aan het werk gaat. Bij de Firma Van Drie laat hij ontwerpprocessen zien die leiden tot een kunstwerk dat hoort bij een specifieke omgeving. Lees verder >>


Komende Expositie

22 november t/m 15 december

Tekeningen Montemann en Van Oostrom

Thea Montemann en Matthé van Oostrom hebben de afgelopen jaren enkele keren samen wand-grote tekeningen geëxposeerd. Deze keer, bij de Firma Van Drie, hanteren zij een bescheidener formaat. De onderwerpen zijn divers: autonoom en surrealistisch werk waarbij de gebouwde omgeving vaak de boventoon voert.


Nieuws

Interview met Johan Sietzema in AD

Het AD Groene Hart publiceerde vorige week een interview over twee pagina's met Johan Sietzema naar aanleiding van zijn tentoonstelling bij de Firma Van Drie. Daarin is te lezen hoe Sietzema met zijn op de natuur ter plekke geënte kunst over de hele wereld reist. Lees het artikel (in pdf).


Thea Wamelink herdacht

thea-wamelink.jpgOp haar 81e verjaardag, op 22 juli van dit jaar, overleed onze firmant Thea Wamelink. Binnen de Firma Van Drie was zij lid van de dichterskring Gerard Leeu. Op haar profielpagina op onze website staat onder andere een gedicht over het ouder worden. Dezer dagen herdacht het AD Groene Hart haar met een uitgebreid artikel (hier in pdf).


Tien jaar Firma Van Drie

Volgend jaar bestaat de Firma Van Drie tien jaar. Dat wordt vooral gevierd met werk van eigen firmanten. Het jubileumjaar begint in januari met een kleine salon, waarin alle firmanten de gelegenheid hebben een nieuw werk(je) te exposeren. Het thema is: 10. Doe mee, zodat het echt een tentoonstelling van ons allemaal wordt!

Eke denkbare combinatie

Gevraagd wordt om vlakke werkstukken met de afmeting 10x10 cm of kubussen van 10x10x10 cm. Alles in een aantal van maximaal 10 modules. Die kunnen in een lange rij, als gezamenlijke rechthoek, gestapeld of anderszins worden geëxposeerd. Die vorm staat de deelnemer vrij. Kortom, laat je echt inspireren door het thema.


Filmcursus over Johannes Vermeer

Samenwerkingspartner Filmhuis Gouda verzorgt een filmcursus over Johannes Vermeer, ’s werelds meest filmische schilder. Filmdocent Sara Hoogveld bespreekt fragmenten van filmklassiekers die overeenkomsten laten zien met het werk van Vermeer in belichting, kleur of compositie. De cursus kost 20 euro. Inschrijven kan via www.filmhuisgouda.nl of met een e-mail naar info@filmhuisgouda.nl. De cursus is aanstaande zaterdag 19 november van 14.00 tot 16.30 uur.


Firmanten in het nieuws

●●● Firmanten en andere dichters uit de regio dragen morgen, donderdag 17 november, voor uit eigen werk. 'Dichters op Donderdag' vindt plaats in het Goudse Museumhavencafé 't IJsselhuis (Buurtje, tegenover Croda). Aanvang 20.30 uur, toegang gratis. www.datenewoord.nl.

ruben-van-veen.jpg●●● Ruben van Veen heeft tot eind december een tentoonstelling in de Kunstuitleen Gouda Regio, Blekerssingel 40 (foto). Daar is ook het nieuwe boek over zijn werk verkrijgbaar, vormgegeven door Henk Boon.

●●● Birgitta Sundström Jansdotter (schilderijen) exposeert met Ludmilla van der Spoel (keramische beelden) in het gemeentehuis van De Bilt. Tot 10 januari. Zie www.arttraverse.nl.

●●● Sjaak van Rhijn (sculpturen van plexiglas) en Jan van Lokhorst (olieverfschilderijen en tekeningen/gemengde techniek) exposeren tot 11 december in de Dordtse Galerie Wijnstraat, Wijnstraat 178. Zie www.galeriewijnstraat.nl.

●●● Jaap van den Berg is gedurende zijn multimediale tentoonstelling 'Waarom gaat het goed in je leven?' tot 5 februari in Museum Gouda elke donderdagmiddag tussen 13.00 en 16.00 uur aanwezig in de Bovenkamer, zijn atelier in de (2e) museumtuin. Bezoekers zijn er welkom voor vragen en meer. Zie ook de facebookpagina van het project. Op verzoek van Jaap werkt firmant Suzan Schuttelaar elke zaterdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur in het museum aan een groot hedendaags 'schuttersportret' van bezoekers. Het nieuw te maken schilderij hangt bij de statige schuttersportretten uit de zeventiende eeuw.

 

 

Programma

16 november

Veertiendaagse bijeenkomst modeltekenen. Nadere gegevens op de webpagina Projecten.

 

Vrijdag 18 november

In het kader van zijn tentoonstelling toont exposant Johan Sietzema films van landschapskunst en educatieve buitenkunstprojecten. Aanvang 20.30 uur.

 

Vrijdag 25 november

Opening van de tentoonstelling van tekeningen van Thea Montemann en Matthé van Oostrom. Aanvang 20.30 uur.

 

30 november

Veertiendaagse bijeenkomst modeltekenen. Nadere gegevens op de webpagina Projecten.

 

Vrijdag 2 december

In het kader van de tentoonstelling van tekeningen van Thea Montemann en Matthé van Oostrom een vertoning van de klassieke balletfilm 'Het Zwanenmeer' in een modern, speels jasje. Aanvang 20.30 uur.

 

Vrijdag 9 december

Film in het kader van de tentoonstelling van Thea Montemann en Matthé van Oostrom. Deze avond 'Het Brein' van tekenaar Robbie Cornelissen. Aanvang 20.30 uur.