Hét podium voor kunst uit Gouda en omgeving.

Indien deze nieuwsbrief niet goed leesbaar is, bekijk hem dan online.

 

14 december 2016

Openingstijden

Kunststichting Firma Van Drie

Achter de kerk 13

2801 JX Gouda

Dinsdag t/m zondag

van 12.00 tot 17.00 uur

Toegang gratis

 

Meer info? Mail naar

secretaris@firmavandrie.nl

 

Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen? Laat het ons weten

op secretaris@firmavandrie.nl.

 

Huidige Expositie

LichtKunstGouda 2016: 'Lof der Lichtheid'

16 t/m 28 december  

De Firma Van Drie viert het eerste lustrum van LichtKunstGouda met vijftien bijzondere lichtkunstwerken. Ze hebben als thema 'Lof der Lichtheid' - vrij naar Desiderius Erasmus (1466?-1536). Het is het laatste project van het Goudse Erasmusjaar: een lofzang op het licht en de lichtzinnigheid. Maar ook op beweeglijkheid, vluchtigheid, interactie met de medemens, samenwerking en vriendschap tussen kunstenaars. Lees verder >>


Komende Expositie

10 t/m 29 januari

Lievelingen van vrienden

Vrienden van de Firma Van Drie tonen het kunstwerk uit hun bezit dat hen het allerdierbaarst is. Omdat er een verhaal aan vastzit, omdat het herinneringen oproept, om onverklaarbare redenen, vanwege zijn schoonheid. Hun allerliefste lieveling. Tijdens de tentoonstelling vertellen zij op  20 en 27 januari welke verhalen er aan hun kunstwerken vastzitten. Lees verder >>


Nieuws

Opening LichtKunstGouda 2016

lichtkunst2016.jpgRanti Tjan, een van de grondleggers van de Firma en voormalig directeur van Museum Gouda, opent de lustrumeditie van LichtKunstGouda 2016. Tjan is nu directeur van het Europees Keramisch Werkcentrum in Oisterwijk. De feestelijke opening bestaat verder uit een rondleiding, tijdens welke de exposerende kunstenaars iets over hun werk vertellen. Uiteraard zullen een hapje en drankje `na afloop niet ontbreken. Zaterdag om 17.00 uur in het voormalige weeshuis, Spieringstraat 1.


Nieuw kunstproject: Zwaankleefaan!

10-jaar-150x150.jpgIn januari gaat het eerste project van de Firma Van Drie in het kader van het tienjarig jubileum van start: Zwaankleefaan! Een half jaar lang werken veertien kunstenaars in de Jeruzalemkapel en de aanpalende Schoolmeesterswoning in interactie met het publiek. Het project eindigt met een grote expositie in de week van 24 juni. Daar zijn alle gemaakte werken te zien, te horen en te lezen. Tussentijds zijn er op elke laatste zondag van de maand exposities, voorstellingen of concerten van de kunstenaars van die maand. Lees verder >>


Oproep voor vrienden

In januari is de lang verwachte tentoonstelling van lievelingen van vrienden. Toon de wereld het kunstwerk uit uw bezit dat u het allerdierbaarst is. Omdat er een verhaal aan vastzit, omdat het herinneringen oproept, om onverklaarbare redenen, vanwege zijn schoonheid. Uw allerliefste lieveling! Deze oproep geldt voor alle vrienden van de Firma Van Drie: vrijwilligers, donateurs en andere betrokkenen. Meld je deelname aan coördinator Arjenne Vossepoel. In de komende maand krijg je dan bericht over de inleverdatum en de avonden waarop over de kunstwerken zal worden verteld. De lievelingen van kunstenaars waren in maart van dit jaar een groot succes. Die van u, onze vrienden, zullen er zeker niet voor onderdoen!


Firmanten in het nieuws

●●● Mieke de Haan begint in januari weer met workshopavonden tekenen en schilderen. De thema's zijn natuur en landschap. Tekenervaring is niet noodzakelijk, materiaal is voorhanden. Zie www.miekedehaan.nl.

●●● Jan Mostert maakte in de binnentuin van het Goudse Willem Vroesenhuis van de stam van een gestorven boom een beeld dat het vertrek van de laatste oorspronkelijke bewoner uit het oudemannenhuis symboliseert. AD Groene Hart wijdde een artikel aan zijn werk (hier in pdf).

●●● Jaap van den Berg is gedurende zijn jaap-van-den-berg.jpgmultimediale tentoonstelling 'Waarom gaat het goed in je leven?' tot 5 februari in Museum Gouda elke donderdagmiddag tussen 13.00 en 16.00 uur aanwezig in de Bovenkamer, zijn atelier in de (2e) museumtuin. Bezoekers zijn er welkom voor vragen en meer. Zie ook de facebookpagina van het project. Op verzoek van Jaap werkt firmant Suzan Schuttelaar elke zaterdagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur in het museum aan een groot hedendaags schuttersportret van bezoekers. Het nieuw te maken schilderij hangt tussen de statige schuttersportretten uit de zeventiende eeuw.

 

 

Programma

14 december

Veertiendaagse bijeenkomst modeltekenen. Met een groepje van ongeveer acht personen wordt intensief geoefend om de vaardigheid van het modeltekenen te vergroten. Nadere gegevens op de pagina Projecten.

 

Vrijdag 16 december

Gouda bij Kaarslicht, ook bekend als Kaarsjesavond, is traditiegetrouw het startsein voor LichtKunstGouda. Vandaag, 16 december, is het evenement te bezoeken van 12.00 tot 22.00 uur. Deze lustrumeditie van LichtKunstGouda is daarna tot 28 december dagelijks te bezichtigen van 17.00 tot 21.00 uur, op drie locaties: het voormalige weeshuis, de Jeurzalemkapel en Achter de Kerk 13. Zie de webpagina LichtKunstGouda.

 

17 december

Ranti Tjan opent LichtKunst 2016. Zaterdag om 17.00 uur in het voormalige weeshuis, Spieringstraat 1. Zie hiernaast.

 

31 december t/m 8 januari

De eerste week van januari is de tentoonstellingsruimte van de Firma Van Drie gesloten voor onderhoudswerk. Op 10 januari begint de tentoonstelling 'Lievelingen van vrienden'.

 

Vrijdag 13 januari

De feestelijke opening van het jubileumjaar 2017 vindt plaats op de traditionele nieuwjaarsbijeenkomst. Tegelijk is er de opening van de tentoonstelling 'Lievelingen van vrienden'. Feestredes dus, muziek, bubbels en een hapje! Aanvang 20.30 uur.