Hét podium voor kunst uit Gouda en omgeving.

Indien deze nieuwsbrief niet goed leesbaar is, bekijk hem dan online.

 

15 mei 2018

Openingstijden

Kunststichting Firma Van Drie

Achter de kerk 13

2801 JX Gouda

Woensdag t/m zondag

van 12.00 tot 17.00 uur

Toegang gratis

 

Meer info? Mail naar

secretaris@firmavandrie.nl

 

Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen? Laat het ons weten

op secretaris@firmavandrie.nl.

 

Huidige Expositie

Leni van den Band en Cisca Poldervaart: Van Stal tot Adoptiepand

16 mei t/m 10 juni  

Vanaf 16 mei exposeren Leni van den Band en Cisca Poldervaart in het pand van de Firma. Het historische pand waarin geëxposeerd wordt speelt zelf een belangrijke rol in de expositie. Leni heeft de geschiedenis van het pand Roodbol uitgezocht en exposeert het resultaat in boekvorm (presentatie van het boek op 20 mei) en in multi-media-vorm. Cisca Poldervaart is beeldend kunstenaar in Utrecht. Zij ziet een ander verleden, namelijk de beelden die gezien en gehoord werden via de ramen aan de achterkant van het pandje. Lees verder >>


Komende Expositie

12 juni t/m 1 juli

Expositie tekenkunst

Van 12 juni tot en met 1 juli is er een expositie over tekenkunst, mogelijk aansluitend bij het striptekenen in de Jeruzalemkapel.


Nieuws

Voorzitter revalideert

Onze voorzitter Wijnand Scholtens heeft door een val zijn heup gebroken. Hij is inmiddels geopereerd en is nu thuis aan het revalideren. Het gaat goed maar het is nog een lange weg. Om die reden zal Wijnand de komende weken nog geen acte de présence geven. Vooralsnog kunnen alle berichtjes, kaarten of zaken die onder Wijnand's aandacht gebracht moeten worden via Laura Pastoor (coordinator@firmavandrie.nl) verlopen.


Weeshuiscomplex verkocht

Lange tijd kon de Firma, via museum Gouda,gebruik maken van de Jeruzalemkapel en de schoolmeesterswoning. Dit weeshuiscomplex is nu verkocht aan projectontwikkelaar White House Development. Met ingang van 4 juni 2018 kunnen wij er daardoor voor exposities helaas niet meer terecht. Hoe e.e.a. verder zal verlopen en/of wij incidenteel gebruik kunnen maken van de Jeruzalemkapel is op dit moment nog niet duidelijk. Er volgen nog gesprekken tussen White House, Museum Gouda en Bestuur Firma Van Drie. Nadere informatie volgt.


Theo den Boon overleden

Firmant, beeldend kunstenaar en dichter Theo den Boon is overleden eind april. Hij werd 77 jaar. Hij was geboren in Gouda en woonde al lang in Waddinxveen. Voor zijn werk kreeg hij o.a. de Kunstprijs van de Stad Gouda. De begrafenis vond plaats op zaterdag 28 april. Het AD Groene Hart wijdde het hier te downloaden in memoriam (pdf) aan de kunstenaar.


WH van Norden in oorlogstijd

Schilder, graficus en keramist Willem Hendrik van Norden (1883-1978) werd kort na de oprichting van Kunstcentrum Burgvliet verenigingslid. Burgvliet is een rechtsvoorganger van de Firma Van Drie en sommigen van ons hebben Wim nog persoonlijk gekend. Over de moedige rol van Van Norden en zijn gezin in oorlogstijd verscheen het bijgaande artikel in AD Groene Hart.


Pim Pam Pet

In de komende Nieuwsbrief staat een profiel van Harry Stangenberger.


Firmanten in het nieuws

●●●Theo Boomzinger en 32 kunstenaars uit Rotterdam en leden van de “Krimpener kunstwaard” exposeren het weekend van 26-28 mei in ART 01080. Plaats: voormalig Hollandia terrein, Stormpolder, pal naast de waterbussteiger en de ark v Noach. Adres: Industrieweg 2a, 2921LB, Krimpen a.d. IJssel. Opening vr. 17.00 uur. Open: vr: 17-21 u., za/zo 11-17u.
●●●Matthé van Oostrom exposeert 6 gestileerde vogelfiguren op de jaarlijkse expositie ”Kunst aan het water” in Balk. 15 mei tot 23 augustus.
●●●Juul Versloot. In het kader van Leeuwarden Cultureel Hoofdstad is er een groot schilder-event. In weilanden in de buurt van Sloten staan panelen opgesteld en iedere kunstenaar die zich heeft aangemeld, maakt op een bepaalde dag daar ter plekke een schilderij. Op 24 mei doet Juul dat.

●●●Leni van den Band doet mee aan de groepsexpositie van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers in Pulchri Studio, n.a.v. het 100 jarig jubileum van de Kring. Lange Voorhout 15, Den Haag. Zondag 6 mei t/m zaterdag 23 juni, dinsdag t/m zondag van 12-17 uur, toegang vrij.

 ●●●Jannie van Essen exposeert van 6 april tot en met 31 mei in het NIVON-centrum, Dirk Smitsstraat 76, Rotterdam. Haar textiele werken zijn daar te zien en een selectie uit het drie-dimensionale werk

●●●Loes Huis in 't Veld doet mee aan de expositie 'Printkeunst' in museum Joure (t/m 9 sept) en in Tresoar in Ljouwert (Leeuwarden, t/m 31 december). Ze is een van de 40 kunstenaars die daar bijzonder drukwerk exposeren. Dit gebeurt in het kader van Leeuwarden Cultureel Hoofdstad van Europa.

 

 

 

 

Programma

16 mei

Modeltekenen in Roodbol vanaf 20.00 uur. Twee keer per maand organiseert de Firma op woensdagavond naaktmodeltekenen. Het aantal deelnemers is beperkt, dus meld je wel eerst aan bij Tineke Prins, tinekeprins@gmail.com.

 

Zondag 20 mei

Op zondag 20 mei officiële opening van de expositie van Leni van den Band en Ciska Poldervaart. 16.00 uur. Met boekpresentatie!

 

30 mei

Modeltekenen in Roodbol vanaf 20.00 uur. Zie info bij 16 mei.