Hét podium voor kunst uit Gouda en omgeving.

Indien deze nieuwsbrief niet goed leesbaar is, bekijk hem dan online.

 

5 november 2018

Openingstijden

Kunststichting Firma Van Drie

Achter de kerk 13

2801 JX Gouda

Woensdag t/m zondag

van 12.00 tot 17.00 uur

Toegang gratis

 

Meer info? Mail naar

secretaris@firmavandrie.nl

 

Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen? Laat het ons weten

op secretaris@firmavandrie.nl.

 

Huidige Expositie

Expositie Wonderlust

17 oktober t/m 11 november  

[..Het verlangen om in een constante staat van verwondering te zijn..]  

Ank van der Wal: ruimtelijk werk in textiel.

Wendy van den Heuvel: fotografie.     

Lees verder >>


Komende Expositie

12 november t/m 9 december

Inspiratie door fotografie

Van 12 november t/m 9 december wordt de expositie “Inspiratie door fotografie”  gehouden. Tijdens de expositie wordt door 19 vrouwelijke kunstenaars van Firma Van Drie werk getoond.

 

Interessant is dat zij bij het werk een foto plaatsen met een afbeelding van hetgeen hen tot het werk heeft geïnspireerd. Dat kan van alles zijn: mensen, dieren. landschappen, steden, natuur, iets abstracts of objecten.      Lees verder >>

 

 

14 t/m 28 december

LichtKunstGouda 2018 - Kosmos

Lichtkunst op vier locaties
Op 24 december is het precies 50 jaar geleden dat Apollo 8 als eerste bemande ruimtevaartuig succesvol in een baan om de maan zweefde en op die manier de kosmos verkend werd. De zichtbare kosmos om ons heen omvat dat deel waarvan het licht sinds het "begin der tijden" ons heeft kunnen bereiken. LichtKunstGouda 2018 van Kunststichting Firma Van Drie toont het publiek door middel van zo’n tien lichtkunstwerken onderdelen uit de kosmos, waaronder de maan, zon, planeten, sterren, een kosmonout, ruimtevaartuig en satelliet. Op vier locaties zijn de speciaal voor dit project bijeengebrachte werken van diverse kunstenaars te zien. 

 

Beleef de wonderlijke wereld van de kosmos
Arianne Olthaar laat ons als een kosmonaut zweven in de Kosmos. Paul Baartmans, Mike Reinierse, Daphne Glasmacher en Claudia Huft tonen de Maan en Oscar Peters laat ons letterlijk genieten van het licht en de warmte van de Zon. Laserstralen op lichtweerkaatsende objecten van kunstenaarsduo Joris Strijbos en Daan Johan nemen ons mee naar in de kosmos zwevende elementen; een meeslepende ruimte waar geluid en beeld samensmelten en we als toeschouwer een bijna hypnotiserende ervaring hebben. Ook de Japanse kunstenares Momoko Noguchi brengt een samenspel van licht, geluid en beweging: geïnspireerd door het oude filosofische concept ‘Music of the Spheres’ creëert zij een adembenemend schouwspel van een oplichtend en ronddraaiend planetarium. Fotografe Vivian Ammerlaan maakt ons deelgenoot van onbekende plekken waar we ons even in de wonderlijke wereld van de kosmos kunnen wanen. De kinetische installatie van Nicky Assmann en Joris Strijbos toont een ruimtelijke compositie van mechanisch bewegende wezens van licht, waarin het publiek als het ware kan dwalen. Men bevindt zich in een bewegend schaduwspel dat ontstaat door een stroboscopisch lichteffect. Het lijken wel gelande ruimtevaartuigen. 

Lees verder >>


Wie kent Der Blaue Reiter?

Wil je hier meer over weten kom dan naar de lezing op donderdag 22 november over de kunstenaarsgroep Der Blaue Reiter.

 

Lees hier meer over de lezing Der Blaue Reiter

 

Lezing bij Kunststichting Firma van Drie, Achter de Kerk 13 in Gouda.
Donderdag 22 november om 19.30 uur.
Door Ingrid van Santen.

 

Aanmelden t/m 20 november, door een mail te sturen naar leni.vd.band@zonnet.nl

 

Firmanten, vrienden van de Firma van Drie en studenten €2,50

overige bezoekers €7,50. Uitsluitend contante betaling.

 

Max aantal bezoekers is 25.

 

Lees verder >>


Surveillanten LichtKunst 2018

Enthousiaste surveillanten voor LichtKunst 2018 gezocht.
Van 14 tot en met 28 december is er weer LichtKunst. Het wordt net als vorig jaar een prachtige expositie.


Wij zoeken mensen die het leuk vinden om een paar uurtjes op een avond te surveilleren.


De lichtkunstwerken worden geëxposeerd in het oude weeshuis, Schoolmeesterswoning (beneden), de Kapel, pand Roodbol en de Museumtuin.

 

De surveillancetijden zijn:

17.00 – 19.00 uur
19.00 – 21.00 uur


Op Kaarsjesavond (14 december) zijn de surveillancetijden:
17.00 – 19.30 uur
19.30 – 22.00 uur


Surveillanten die om 17.00 uur beginnen kunnen vooraf deelnemen aan een vegetarische maaltijd.


Heb je belangstelling en/of vragen?

Stuur dan een mailtje naar coordinator@firmavandrie.nl en laat weten op welke locatie je wilt surveilleren en op welke tijden.

 


PIM PAM PET

Een kunstenaar met een H: Theo Hoogwerf-Boomzinger

 

'Theo, wat bezielt je?'

 

fb-theo-small.jpg'Ha, dat zei mijn moeder ook altijd: 'jongen, wat bezielt je toch?' Maar als je bedoelt 'wat inspireert je', tja, dat is een heel ander verhaal. Ehm, ja, laat ik beginnen met uit te leggen waarom ik me al dertig jaar 'Boomzinger' noem. 'Boomluisteraar' zou eigenlijk beter zijn. Ik luister naar bomen en ik luister naar het landschap. Het landschap is muziek: ritmes en melodielijnen. 'Luisteren met je ogen', noem ik dat. De Natuur is voor mij iets mystieks, vaak iets heiligs. Dat luisteren inspireert mij tot tekeningen, tot etsen, tot gedichten en zet me zelfs aan het zingen. Dus toch 'Boomzinger' dan. Na al die jaren zeg ik nu als antwoord op je vraag wat me bezielt: proberen in mijn kunst de verbinding te herstellen tussen ons en De Natuur, want we zijn van haar vervreemdt. 

Lees hier de rest van het interview


Nieuwe Kunstenaarsprofielen

Op de website van de Firma Van Drie hebben zijn er twee nieuwe kunstenaars met een eigen pagina. De twee nieuwe kunstenaars zijn:

 

Iris Rijntjes

Sieraden / objecten

Bekijk hier de pagina van Iris Rijntjes

 

Karin Winkel

Tekeningen, schilderijen, monotypes, collages, zeefdrukken en etsen

Bekijk hier de pagina van Karin Winkel

 


Firmanten in het nieuws

●●●

Momenteel is de expositie Zomerklankkleuren van Maja Etman in het Filmhuis Gouda, Lethmaetstraat 45. De expositie is de komende maanden te zien. Bekijk hier meer informatie

●●●

Loes Huis in 't Veld doet mee aan de expositie Tresoar in Ljouwert (Leeuwarden, t/m 31 december). Ze is een van de 40 kunstenaars die daar bijzonder drukwerk exposeren. Dit gebeurt in het kader van Leeuwarden Cultureel Hoofdstad van Europa. 

●●●

Beeldend kunstenaar Ruben van Veen en gastcurator Gerard de Kleijn nodigen je van harte uit voor de opening van de tentoonstelling En plein public - Tien tekeningen & meer - Ruben van Veen.
De opening zal worden verricht door gastcurator Gerard de Kleijn met een kleine beschouwing over het Naakt in de kunstgeschiedenis. Stadscafé De Observant, Stadhuisplein 7, Amersfoort. Zondag 7 oktober, 15.00 uur. De tentoonstelling is te bezichtigen van 1 oktober tot 31 december 2018.

●●●

Expositie CONNECTED! Bij Suzanne Biederberg Gallery, Amsterdam.
Suzanne Biederberg Gallery presenteert met trots het werk van drie prominente Nederlandse fotografen met verschillende achtergronden: Kiki Groot, Wies den Ouden en Bram Tackenberg. De tentoonstelling loopt van 13 september tot 20 oktober 2018.
●●●

In de planning staat een overzichtstentoonstelling met veiling v/h werk van Pieter ter Meulen op 9 en 10 november a.s. in de Agnietenkapel te Gouda (georganiseerd door Maarten ter Meulen). Tijdens deze expositie zal ook de film “Leer om Leer” van Piet van Mook, op het balkon v/d kapel in een afgesloten omgeving worden vertoond. Als eerbetoon aan Piet van Mook wordt op vrijdag 10 november 2018 om 17.00 uur de film gedraaid voor met name oud leden van Burgvliet, maar ook leden van de Firma Van Drie. Definitieve informatie volgt nog.
●●●

Van 11 november t/m 31 maart is er de expositie "Geeft Acht" van 30 kunstenaars, waaronder Firmant Ank van der Wal, in Fort Vechten bij Bunnik. Het uitgangspunt is gebruikte legerkleding.

 

 

 

 

Programma

Vrijdag 16 november

Vrijdagavond 16 november is de opening van de expositie "Inspiratie door fotografie" om 20.30 uur in Pand Roodbol. 

 

 

Donderdag 22 november

Op 22 november vindt er een lezing plaats over de kunstenaarsgroep Der Blaue Reiter. 

Lees verder >>

 

 

Donderdag 13 december

Op 13 december 2018 zal de opening plaatsvinden van LichtKunstGouda 2018 - Kosmos  voor deelnemende kunstenaars, genodigden en de pers.

 

De Expositie zal plaatsvinden van 14 december tot en met 28 december. 

Lees verder >>