Hét podium voor kunst uit Gouda en omgeving.

Indien deze nieuwsbrief niet goed leesbaar is, bekijk hem dan online.

 

22 februari 2019

Openingstijden

Kunststichting Firma Van Drie

Achter de kerk 13

2801 JX Gouda

Woensdag t/m zondag

van 12.00 tot 17.00 uur

Toegang gratis

 

Meer info? Mail naar

secretaris@firmavandrie.nl

 

Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen? Laat het ons weten

op secretaris@firmavandrie.nl.

 

Huidige Expositie

Expositie Anti Chambre, een wachtkamertentoonstelling

3 januari t/m

23 februari  

Vlak na de opening van de driejaarlijkse 'Salon' van Museum Gouda organiseert de naastgelegen Firma Van Drie een tentoonstelling van kunstenaars die niet geselecteerd werden voor deelname aan deze editie. Geen verbitterde 'Salon des réfusés', maar een optimistische 'Antichambre'. Kunnen aan de tentoonstelling in Museum Gouda slechts 25 geselecteerde kunstenaars deelnemen, aan 'Antichambre' (de naam van de vroegere wachtkamer van welgestelden) doet een veelvoud mee. Aan het publiek om de twee tentoonstellingen te vergelijken.   Lees verder >>


Komende Expositie

27 februari t/m 24 maart

Harry Stangenberger en Helmina Schmidt

Goudse kunstenaar Harry Stangenberger neemt de bezoeker mee in de geschiedenis en het werk van zijn Duitse grootmoeder Helmina Schmidt. Uit haar erfenis ontving hij in 2017 een pakket met onder meer krijttekeningen in gebroken zwarte lijstjes, op de achterkant gesigneerd Helmina S.S. en gedateerd tussen 1932 en 1960. In ‘Fin’ is er speciale aandacht voor foto’s, schilderijen en tekeningen van Helmina Schmidt (1888-1992). Kleinzoon Harry geeft haar werk hiermee een ereplaats en de erkenning die het verdient. Daarnaast is er in de tentoonstelling werk van de kunstenaar zelf te zien. Lees verder >>


Nieuws

Expositie SustainAbility Art

Meer dan vijftig kunstenaars laten hun visie op de planeet aarde zien, die ook voor toekomstige generaties bewoonbaar zal moeten zijn.

Het reizend kunstproject is een initiatief van kunstenaarsleden van Pulchri Studio en de Vereniging Amstelland Kunst (VAK).

 

De tentoonstelling duurt van 9 februari tot 3 maart 2019


Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 12.00 - 17.00 uur

 

Daarna zal de tentoonstelling verder reizen naar:
CBK Amsterdam Oost, TU Delft Library en
Museum Jan van der Togt.

 

Zie voor data en meer informatie www.sustainabilityart.nl


Informatie over de nieuwsbrieven

De nieuwsbrieven komen voortaan uit op de vrijdag voorafgaand aan een nieuwe expositie.


Hieronder een overzicht van inleveren kopij en uitgifte volgende nieuwsbrieven:

20 maart 2019     Inleveren kopij
22 maart 2019     Versturen nieuwsbrief

17 april 2019       Inleveren kopij
19 april 2019       Versturen nieuwsbrief


Open Atelier Gouda 2019 – 13 en 14 april 2019

De Firma heeft zich aangemeld met de panden Achter de Kerk 13 en Jeruzalemkapel/Schoolmeesterswoning.
In het pand Achter de Kerk is de reeds ingeplande expositie Art Nomaden te bezichtigen.
In het pand Jeruzalemkapel/Schoolmeesterswoning gaan 5 firmanten exposeren met diverse disciplines.


Afscheid van onze voorzitter Wijnand Scholtens

Helaas neemt Wijnand Scholtens afscheid als voorzitter van de Firma Van Drie. Hij wordt voorzitter van het Filmhuis. Voor de Firma een gemis, voor Wijnand een nieuwe uitdaging. Wij wensen Wijnand veel succes met zijn nieuwe functie.


Ondertussen wordt er gezocht naar een nieuwe voorzitter. De vacature is terug te vinden op onze site, op de pagina vacatures.


WIFI

De Firma heeft een nieuw modem, dat betekent een nieuwe wificode. Voor nadere informatie zie de witte informatiemap achter de balie en/of het whiteboard op zolder.


Discussieavond Gouda na 750 jaar stadsrechten op donderdag 14 februari

De bijeenkomst begon met het door alle aanwezigen noteren van een idee voor de viering van 750 jaar Gouda.


Een greep uit de veelheid van ideeën:
750 vragen en 750 antwoorden, het thema water, betere verbindingen tussen de wijken en het centrum, ereboog aan begin van de Kleiweg, 750 kunstenaars op Goudasfalt, muurschilderingen, kunstwandelroute, teksten, gedichten op muren, Gouda en kaarsen, kunst- en cultuurcentrum in het stadhuis op de Markt, in iedere etalage een kunstwerk.

Lees verder>>


Koningsdag 27 april 2019 – Kunstmarkt

Op 27 april a.s. wordt er weer een Cultuurfestival Koningsdag 2019 georganiseerd. Net als vorig jaar kunnen firmanten deelnemen aan de Kunstmarkt op het Cultuurfestival. De kunstmarkt is van 12.00 – 17.00 uur. De kramen (gratis) worden geplaatst op het Erasmusplein en langs de Turfsingel voor het Cultuurhuis Garenspinnerij. Tussen de kramen is er prachtig professioneel straattheater en op het Erasmusplein wordt een muziekpodium met een line-up met diverse (wereld-)muziek geplaatst. Nadere informatie volgt per mail.


Kunstmarkt Sint Rosa Sittard 25 augustus 2019

Omdat veel mensen nu al met de kunstkalender van 2019 bezig zijn, is het voor ons zaak ook op tijd te starten om weer net zo'n leuk deelnemers palet, uit binnen- en buitenland, als afgelopen jaar te krijgen.

 

We hopen het bezoekersaantal van vorig jaar, ca. 25.000, komende editie te evenaren. Op de route die ook dit jaar weer dwars door het pittoreske Kloosterkwartier en over de Schootsvelden loopt is ook nu weer plaats voor 140 kunstenaars.

 

Heb je interesse om mee te doen, stuur dan even een kort mailtje naar kunstmarktsintrosa@gmail.com en we sturen je een reglement en inschrijfformulier.


Lentefair Goudse Hout op De Goudse Manege

Naar een idee uit het bestuur van de Vrienden van de Goudse Hout, is in 2018 voor het eerst de Lentefair Goudse Hout georganiseerd. De Goudse Herdershonden Vereniging, De Goudse Manege en Bewoners Netwerk Achterwillens hebben gezamenlijk de organisatie ter hand genomen.

 

Ruim 35 organisaties en bedrijven vulden de binnenrijbaan van De Goudse Manege in hun (soms eigen) kramen. Daarnaast was er een uitgebreid programma met demonstraties, excursies en bezichtigingen buiten in de Goudse Hout bij de Smultuin, de Herdershonden Vereniging, de Heemtuin Goudse Hout, de zeeverkenners groep van Kastanujo en de Volkstuin Vereniging Nieuw Leven. Volgens een schatting van Staatsbosbeheer bezochten deze dag rond de 1.200 mensen de De Goudse Manege!

Kortom, een groot succes, daarom gaan we dit in 2019 nog eens een keertje overdoen.

 

Wilt u zelf iets verkopen of laten zien? Huur dan een kraam voor €30.

Vraag naar de voorwaarden en schrijf u in door een e-mail te sturen naar lentefairgoudsehout@gmail.com.

 


Firmanten in het nieuws

●●●

Jannie van Essen exposeert met textiele werken en 3d-werk in Krimpen aan de Lek in het Cultuurhuis aan de Markt 201. De expositie loopt van 4 februari tot en met 31 maart 2019.

●●●

Jaap van den Berg exposeert van heden tot 1 maart in het filmhuis te Gouda
Foto's in het kader van zijn project: "Liefde voor de Zee"

●●●

Jaap van den Berg exposeert van heden tot 1 juli in theater Concordia te Haastrecht
Foto's in het kader van zijn project: "Grenzen van een polder"
De Krimpenerwaard "Van Boezemmolen nr. 6 tot Rode Beuk 1693"

●●●

Jaap van den Berg exposeert van heden tot 30 maart in Conferentiecentrum Maliebaan 45 te Utrecht
Grote fotowerken van de afgelopen 10 jaar rondom het thema "Water"
●●●

Jaap van den Berg exposeert samen met Mieke de Haan en 23 anderen van heden tot 11 juni Salon 2019 in Museum Gouda te Gouda
Fotografie in het kader van het project "De natuur die terugneemt".

●●●

Van 11 november t/m 31 maart is er de expositie "Geeft Acht" van 30 kunstenaars, waaronder Firmant Ank van der Wal, in Fort Vechten bij Bunnik. Het uitgangspunt is gebruikte legerkleding.

●●● 

Loes Huis in ’t Veld exposeert met 'ONKRUID en ander Ongemak' bij Loolaan Galerie, Loolaan 31a te Apeldoorn. De expositie is te bezichtigen op Za. en Zo. 2/3 en 9/10 februari 2019 van 13.00-17.00 uur

●●● 

SALON 2019 - Museum Gouda

Op Zondag 3 Maart, 7 April en 5 Mei vertelt Dindi van der Hoek tijdens 'Verhaal op Zaal' over haar werkwijze en inspiratiebronnen. In dit gesprek praat zij over haar fascinatie voor water en het gevecht dit water te temmen!
Bekijk hier meer informatie over de Expositie SALON 2019 waar nog meer Firmanten hun werk exposeren.

●●●

Museum Gouda en fotograaf Bram Tackenberg brengen samen met bewoners in een uniek project de diversiteit van Gouda Oost in beeld. In een dubbeltentoonstelling in het Nelson Mandela Centrum (Oosterwei) en Museum Gouda zijn vanaf 16 maart tot 23 juni veertig portretten te bewonderen van inwoners van Gouda Oost. 

 

 

Programma

23 februari

Finissage Antichambre -  15.00 uur 

 

 

Zondag 3 maart

Zondag 3 maart, 15.00 uur – Opening en film

 

Openingswoord door Martijn Junte en vertoning van de film ‘’Problemen der onsterfelijkheid'' gemaakt door HKT. De film is gedurende de tentoonstelling als video te zien.

 

 

Vrijdag 8 maart

Om 20.30 zal de voorlopig laatste film van museumRuim1op10 vertoond worden. De film is gemaakt in samenwerking met HKT producties. 


Aansluitend zal Marijn Brussel een presentatie geven van Radio Lazarus op IPhone 

 

 

 

Vrijdag 22 maart - 
Brainstormsessies voor firmanten

 

Aanvang 20.00uur.
Nadere informatie volgt.