Hét podium voor kunst uit Gouda en omgeving.

Indien deze nieuwsbrief niet goed leesbaar is, bekijk hem dan online.

 

23 april 2019

Openingstijden

Kunststichting Firma Van Drie

Achter de kerk 13

2801 JX Gouda

Woensdag t/m zondag

van 12.00 tot 17.00 uur

Toegang gratis

 

Meer info? Mail naar

secretaris@firmavandrie.nl

 

Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen? Laat het ons weten

op secretaris@firmavandrie.nl.

 

Huidige Expositie

De Vijf, expositie van nieuwe firmanten

22 april t/m 19 mei  

Vijf kunstenaars, die zich het afgelopen jaar bij Firma Van Drie hebben aangesloten, stellen zich voor aan het publiek in een gezamenlijke expositie van hun werk. Dit zijn Maarten Michielsen, Karin Winkel, Tineke Radder, Iris Rijntjes en Stellan Aanhane. Getoond worden schilderijen, tekeningen en etsen, ruimtelijk werk, meubels en sieraden. Hoewel de kunstenaars in verschillende disciplines werkzaam zijn en ieder hun eigen handschrift hebben, laat de expositie ook opvallende overeenkomsten zien. Kleurgebruik en een abstracte, relatief sobere beeldtaal zijn in ieders werk op een eigen manier terug te vinden.   De expositie is te zien van 24 april t/m 19 mei, openingstijden woensdag t/m zondag, 12.00 - 17.00 uur. De opening vindt plaats op zondag 28 april om 15.00 uur door André Groeneveld. Lees verder >>


Komende Expositie

20 mei t/m 16 juni

Paolo Porelli - Protestantse Madonna's

Elk jaar presenteert Kunststichting Firma Van Drie rondom de Goudse keramiekdagen (30 en 31 mei 2019) een bijzondere keramiektentoonstelling. Deze keer toont de Italiaanse kunstenaar Paolo Porelli sculpturen uit zijn serie Protestantse Madonna’s, die vanuit een project in Nederland tot stand zijn gekomen. Lees verder >>


Nieuws

Inschrijving voor de Groene Hart Kunstprijs 2019

De inschrijving voor de Groene Hart Kunstprijs 2019 is geopend. Het thema voor 2019 luidt: 'Water: Vriend en Vijand'.

 

Met ingang van deze 11e editie van de Groene Hart Kunstprijs wordt er voor de toekenning van de juryprijzen geen onderscheid meer gemaakt tussen professionele en amateur-kunstenaars. Er zal door de professionele jury nu een 1e, 2e en 3e prijs worden toegekend, waaraan een geldbedrag is verbonden van respectievelijk € 2.000, € 1.000 en € 500. Ook zijn er 2 eervolle vermeldingen (zonder geldbedrag).

 

Er zijn dit jaar ook weer 2 Publieksprijzen te vergeven: de GHK Bezoekerspublieksprijs en de GHK Online Publieksprijs, elk met een geldbedrag van € 500.

Lees verder >>


Barcommissie

Saskia Serlé heeft te kennen gegeven dat zij stopt als coördinator barcommissie. Per maandag 22 april a.s. neemt Priyadharshani Velauthan haar functie over.

 

De Firma Van Drie bedankt Saskia voor haar vele initiatieven en het vele werk dat zij in de barcommissie heeft gestoken. Wij wensen Priyadharshani veel succes met haar nieuwe functie.


Mededelingen van het bestuur

Ballotage bijdrage van € 25

Zoals bekend worden aspirant firmanten geballoteerd alvorens toegelaten te worden. Vanaf 1 juli 2019 wordt € 25 in rekening gebracht, ongeacht of de ballotage leidt tot toelating.


Lidmaatschap naar € 55
Het lidgeld van de firma is met € 50 al vele jaren onveranderd. Met ingang van het aankomende contributie jaar wordt de lidmaatschap bijdrage verhoogd naar € 55.


Gebruik Instagram
De firma zal actief worden op Instagram.


Relatieve vochtigheid
Op verzoek van een firmant wordt gekeken naar de mogelijkheid om een luchtbevochtiger te plaatsen in de tentoonstellingsruimte tijdens het stookseizoen


Gouda 750
De firma heeft een pitch gehouden tijdens een bijeenkomst aangaande evenementen voor Gouda 750 jaar


Toekomst visie
Op 15 en 22 maart zijn brainstorm sessies met firmanten gehouden teneinde ideeën op tafel te krijgen waarmee de Firma zich verder kan ontwikkelen. Hier volgt een korte samenvatting met een eerste reactie van het Bestuur:


1. Andere locatie met meer ruimte…Binnen 5 jaar.
Beginnen dit jaar met excursies naar andere steden (voorbeelden) om te kijken welke ruimtes zij benutten en dan rondrit met firmanten naar plekken in Gouda.
Reactie Bestuur: in principe positief om één of twee excursies te houden en ideeën op te doen


2. Kennis verbreden bijvoorbeeld hoe kunnen firmanten zich beter profileren
Reactie Bestuur: maak gebruik van bestaande cursussen (bijv. Bibliotheek). Er wordt nader onderzoek gedaan en resultaat komt in de nieuwsbrief

 

3. Propaganda/reclame
Reactie Bestuur: wordt gesteund. Er komt een advertentie van de Firma in Gouda Zomerkrant en overwogen wordt ook een bescheiden aantal advertenties in de Goudse Post….totaal budget dit jaar ca € 1.000. Er zal contact gezocht worden met RTV Gouda. Wellicht kunnen we de website van de firma hoger in Google krijgen. De firma zal ook actief worden op Instagram en we overwegen ook vlogs te gaan maken van bijvoorbeeld tentoonstellingen voor publicatie op YouTube.

 

4. Activiteiten voor firmanten in Nederland
Reactie Bestuur: de firmanten kunnen dit op eigen gelegenheid en zal hier niet in tussen komen

 

5. Communicatie via krant, radio, tv, internet
Reactie Bestuur: zie punt 3

 

6. Entree bewerken teneinde meer bezoekers naar binnen te krijgen
Reactie Bestuur: er lijkt een draagvlak om iets aan de entree te doen; het bestuur zal in overleg treden met de TTC hoe en wat

 

7. Jaarvergaderingen met firmanten…hoor en wederhoor, beleidsplan
Reactie Bestuur: in principe positief en verwacht dit in september te doen

 

8. Tweede locatie
Reactie Bestuur: er moet zeker gekeken worden naar nieuwe locaties ivm herbestemming Weeshuis, Jerusalemkapel en Schoolmeesterswoning. Zie ook punt 1.

 


VERSCHIJNEN / VERDWIJNEN

Ben je weleens in Dordtyart geweest? Een voormalig grote werkplaats voor scheepsmotoren in Dordrecht.

Dit jaar helaas voor het laatst. Je kan daar werk in progress bewonderen. Ook nu weer een geweldige bron van energie en creativiteit.
Geluidsgolven vloeien over de landtong, water klettert in de haven, materialen uit het magazijn worden uitgezocht en gerangschikt, er wordt een filmset opgebouwd en live gebruikt, vrachtwagenbanden roteren, bamboe wordt gespeten, een satelliet daalt neer...
Daarnaast een interessant randprogramma met lezingen, performances en presentaties.

 

21 april-28 juli 2019
donderdag t/m zondag
11.00 - 17.00 uur
Maasstraat 121
3313 CR Dordrecht


Kunstmarkt Sint Rosa Sittard 25 augustus 2019

Omdat veel mensen nu al met de kunstkalender van 2019 bezig zijn, is het voor ons zaak ook op tijd te starten om weer net zo'n leuk deelnemers palet, uit binnen- en buitenland, als afgelopen jaar te krijgen.

Lees verder >>


Firmanten in het nieuws

●●● 

SALON 2019 - Museum Gouda

Op Zondag 5 Mei vertelt Dindi van der Hoek tijdens 'Verhaal op Zaal' over haar werkwijze en inspiratiebronnen. In dit gesprek praat zij over haar fascinatie voor water en het gevecht dit water te temmen!
Bekijk hier meer informatie over de Expositie SALON 2019 waar nog meer Firmanten hun werk exposeren.

●●●

Het fraai gelegen Douanehuisje met uitzicht op het Scheur herbergt in de maand mei de kunstenaars Ida Broekhart en Jannie van Essen.
De expositie is vanaf zaterdag 4 mei tot en met woensdag 29 mei 2019 te bezichtigen. Entree is gratis. De openingstijden zijn vervolgens op woensdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Er is altijd een kunstenaar tijdens de openingsuren aanwezig.
Adres: Het Douanehuisje, Govert van Wijnkade 52, 3144 AG Maassluis

●●●

Van 8 mei tot en met 23 juni neemt Jannie van Essen met twee werken deel aan een groepstentoonstelling in De Hoge Vierschaar Schoonhoven. Te bezichtigen van woensdag t/m zaterdag van 11.00 uur - 17.00 uur en zondag van 13.00 uur - 17.00 uur. Gesloten op zaterdag 8 juni en zondag 9 juni. 

●●●

Jaap van den Berg exposeert samen met Mieke de Haan en 23 anderen van heden tot 11 juni Salon 2019 in Museum Gouda te Gouda
Fotografie in het kader van het project "De natuur die terugneemt".

●●●

Expositie De Woonkamers van Gouda Oost - Fotografie Bram Tackenberg.
In het Nelson Mandela Centrum, Bernadottestraat 79, Gouda Oost en het Museum Gouda. Een tentoonstelling waar de diversiteit van Gouda Oost in beeld wordt gebracht. Er zijn portretten te bewonderen van inwoners van Gouda Oost. De expositie is te bezichtigen tot 23 juni 2019.

●●●

Jaap van den Berg exposeert van heden tot 1 juli in theater Concordia te Haastrecht

Foto's in het kader van zijn project: "Grenzen van een polder"
De Krimpenerwaard "Van Boezemmolen nr. 6 tot Rode Beuk 1693"

 

 

 

 

 

Programma

27 april

Cultureel festival op het Erasmusplein aan de Turfsingel. Met kunst, muziek, straattheater als hoofdingrediënten. Onderdeel van het festival is een Kunstmarkt van 12.00 – 17.00 uur.

Een aantal van onze firmanten neemt hieraan deel.

 

 

Zondag 28 april

Vijf kunstenaars, die zich het afgelopen jaar bij Firma Van Drie hebben aangesloten, stellen zich voor aan het publiek in een gezamenlijke expositie van hun werk.

 

De opening vindt plaats op zondag 28 april om 15.00 uur door André Groeneveld.

 

 

30 t/m 1 mei

Goudse Keramiekdagen van 11.00 – 17.00 uur. 

Zie de website van de Goudse Keramiekdagen meer informatie.

 

 

Filmavonden

Op de planning staan een aantal filmavonden die door Jaap Mees georganiseerd zullen worden.

 

Nadere informatie volgt.