Hét podium voor kunst uit Gouda en omgeving.

Indien deze nieuwsbrief niet goed leesbaar is, bekijk hem dan online.

 

Nieuwsbrief nummer 23 - 17 september 2019

 

Volgende nieuwsbrief: 7 of 8 oktober 2019.

Inleveren kopij: 2 oktober 2019 bij Michel Zaremba - michel.zaremba@gmail.com

 

 

Openingstijden

Kunststichting Firma Van Drie

Achter de kerk 13

2801 JX Gouda

Woensdag t/m zondag

van 12.00 tot 17.00 uur

Toegang gratis

 

Meer info? Mail naar

secretaris@firmavandrie.nl

 

Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen? Laat het ons weten

op secretaris@firmavandrie.nl.

 

 

 

Huidige expositie

New Mélange van Linhuei Chen en Just Alex - Jong talent

18 september t/m 6 oktober 2019

Aliaksandra Puhachova - Just Alex (1996 Minsk, Belarus)

Aliaksandra Puhachova of Just Alex is opgegroeid in Wit-Rusland of Belarus. Bij Alex zien we geen verschillende media maar alleen verf, schilderen. Haar werken zijn een zoektocht of zoals ze het zelf zegt: "Als zodanig bakenen mijn doeken een ruimte af die ruimte open laat voor meditatie en voor het observeren van veranderingen die uiteindelijk leiden tot detaillering ervan." Schilderen is voor Alex een geweldig gevecht. Het heeft iets weg van haar sportieve verleden: boksen. Volgens haar het meest 'hoge' van alle sporten. Ze raakt nog steeds geïnspireerd door de filosofie erachter.

Wanneer ze aan een schilderij begint ziet ze een boksring voor zich met het doek als haar tegenstander. Alle bewegingen en gebaren van het schilderen zijn hits, zijn stoten zoals tijdens een bokswedstrijd. Ze experimenteert en manipuleert met de textuur van haar doeken, met de kleurtheorie, vlakverdeling en haar penseelvoering. Er komen dan momenten waarop er meer vragen rijzen dan er antwoorden zijn. En juist dat zoekt Alex voor zichzelf op om niet steeds in herhaling te vallen. Altijd op zoek naar te overwinnen grenzen, altijd op zoek naar het Ultieme beeld. Het stimuleert haar en zo komt ze dichtbij haar fascinatie voor meditatieve processen. Die zijn net zo cruciaal voor Alex als de ontmoeting van de toeschouwer met één van haar schilderijen.

Meditatie zien we ook terug in de 'en plein air' vervaardigde landschappen 'Etudes', die Alex gebruikt als startpunt voor haar grote studiowerken. Bij de Firma Van Drie toont ze een groot aantal van deze schetsen die ze buiten maakte, in en geïnspireerd door het landschap, in haar geboorteland Belarus.
Ook in haar etudes zien we haar gevecht, haar zoektocht, maar zien we ook bevlogenheid en contemplatie - beschouwing. Haar studio is een plek waar materialiteit uiteindelijk transformeert tot spiritualiteit. Het geweldige gevecht dat schilderen voor Just Alex is, wordt zo ook een geweldige vorm van meditatie.            Zie ook : https://en.justalexart.com/#1

 

Linhuei Chen (1981 Peng-Hu, Taiwan)

Ze heeft haar vaderland Taiwan verlaten, ze is een allochtoon in Nederland, maar
ze is ook partner en ouder van twee kinderen. Ze heeft meerdere identiteiten en schakelt voortdurend van de ene naar de andere identiteit. Het roept complexe gedachten op over haar eigen geschiedenis, over het heden en over de toekomst.
Dat alles zien we weerspiegelt in haar kunstwerken. Die gaan over het verlangen naar harmonieuze familierelaties tussen haar oorspronkelijke Taiwanese familie, tussen haar en haar man en binnen haar eigen gezin. Het Nederlandse woord 'allochtoon' allegoriseert haar levensweg, ze neemt ons erin mee en wil bewustzijn oproepen.

Nieuwsgierigheid en humor spelen een belangrijke rol in het artistieke oeuvre van Linhuei Chen. Haar werk is intuïtief, speels en beperkt zich niet tot één medium. Schilderijen, aquarellen, collages, tekeningen, objecten en videowerken vormen samen één verhaal. Bij de Firma Van Drie toont Chen een reisverhaal "Third Space" Het is haar reisverhaal, haar zoektocht naar een andere dimensie; een soort tussenruimte. Het is een plek waarin haar herinneringen uit Taiwan samenkomen met die van de dagelijkse realiteit in de Nederlandse samenleving. Ze botsen maar versmelten ook met elkaar. Ze probeert antwoorden te vinden over wie ze is en waarheen ze kan terugkeren? Elk werk van deze reis staat op zichzelf - kan individueel worden bekeken, maar het maakt ook deel uit van het grote verhaal van een hele installatie - een allegorie op het leven zelf.
Zie ook : http://linhueichen.eu/ 


Komende Expositie

9 oktober t/m 3 november 2019

Thea Montemann en Marianne Kaars Sijpesteijn-Bos

 

Marianne Kaars Sijpesteijn-Bos  

Marianne Kaars Sijpesteijn-Bos Candide -3 Breccie Door catastrofale gebeurtenissen verbrokkelen gesteenten in stukken met hoekige vormen die in tijden van sedimentatie weer aan elkaar gekit worden door een matrix. In 1759 schreef Voltaire het fictieve reisverhaal van Candide die door Zuid Amerika zwerft op zoek naar zijn stiefzuster. Voltaire beschreef zijn eigen tijd, een tumultueuze tijd van Tsunamis, aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en politieke chaos. Sinds een aantal jaren zoek ik naar een vorm waarin ik dit verhaal kan gieten. Dit is mijn derde Candide project en bestaat, zoals een breccie, uit brokstukken van eerdere werken en fragmenten van herinneringen uit eigen reizen door Zuid Amerika. Candide -3 is een collage geworden van 13 meter lang en groeit nog steeds. De tien meter die in Gouda te zien zijn hebben gediend als basis voor een korte animatie film.

Tekening, collage. afmetingen 13 meter x 50cm materiaal: zwarte inkt, uitgeknipt wit en zwart papier, viltstift, snippers van fotokopieën. animatiefilm is van Sophie Kaars Sijpesteijn, muziek van Chris Frieswijk

 

Thea Montemann

Thea Montemann woonde en werkte in NYC, de meeste van haar tekeningen en collages zijn  geïnspireerd door het reizen met de ondergrondse subway en het zien van metershoge graffiti tekeningen, filmposters en reclame in de tunnels. Ook het verval van sommige delen van de stad inspireerde haar.

Tekeningen/collages/mixed media  

 


Nieuws

 

Start nieuwe seizoen modeltekenen 2019

Op 25 september 2019 start het modeltekenen weer. Hier volgen de data: 25 september, 9 oktober, 23 oktober, 6 november, 20 november, 4 december en 18 december.

 

Voor nadere informatie en aanmelden mail naar Tineke Prins.

E-mail: tinekeprins@gmail.com

 

Uitnodiging Herfstproeverij - vrijdag 27 september 2019 

Firmanten, vrienden en vrijwilligers hebben een separate mail ontvangen voor deelname aan de Herfstproeverij op vrijdag 27 september 2019. In de mail staat een verkeerd e-mailadres om je aan te melden. Wil je deelnemen dan graag aanmelden bij Priyadharshani Velauthan.  E-mail: priyaniart21@gmail.com

 

Save the date!

Vrijwilligersuitje op zaterdag 2 november a.s. om 17.00 uur!!

Er volgt een separate uitnodiging per mail voor de vrijwilligers.

Het wordt een leuk samenzijn BINNEN in een ruimte. Geen last van regen of koude! ! We gaan iets creatiefs doen (individueel) en vervolgens met elkaar eten. De gelegenheid om andere vrijwilligers te ontmoeten en te genieten van een leuke avond. 


 


 


Firmanten in het nieuws

 

●●●

Wendy van den Heuvel exposeert bij Filmhuis Gouda met een solo expositie, 12 werken uit de serie M O O D ( fotografie) van 12 augustus tot eind oktober. Ook exposeert zij bij

Salon des Artistes, een salonexpositie van 40 vrouwelijke kunstenaars, met 6 werken uit de serie WONDERLUST. Deze expositie is te zien van t/m 29 september in Ateliers Baztille in Zoetermeer.

●●●

Louky Scheltema exposeert van 3 september tot en met 29 november in Rechtbank Rotterdam met schilderijen en wandkleden. Het gaat om 34 grote schilderijen op canvas, schilderijen op kunststof en wandkleden van wolvilt en zijde. Er zijn series van 2, 3 of 4 stuks rondom een thema, figuratief en abstract. De expositie is openbaar en gratis en te bezoeken van 9 - 17 uur op werkdagen. Adres: Rechtbank Rotterdam, Gebouw A verdieping 2, 3 en 4 zittingzalencomplex, Wilhelminaplein 100-125, 3072 AK Rotterdam. Tevens uitgang metrohalte Wilhelminaplein. Melden bij de ingangsbalie met id. Opening donderdag 5 september 16 uur zittingzaal 8. 

***

Saskia Serle participeert in de expositie Ruimtelijke Expressie van 24 augustus t/m 29 september 2019 in Galerie Bleiswijk, galerie voor hedendaagse kunst. Er zijn acht kunstenaars betrokken bij deze expositie. 

Het adres: Hoekeindseweg 26 te Bleiswijk.

Openingstijden : zaterdag en zondag van 12.00 - 17.00 uur 

***

Artnomaden XL exposeert in de centrale hal van “De Helena” te Den Haag.

27 september 2019 tot 20 oktober 2019.

Opening 27 september 2019 om 20.00 uur.

Deelnemende firmanten: dindi., Birgitta Sundström Jansdotter, Petra Werlich en Henrique van Putten.  

 

 

 

Programma

Vrijdag 22 september

Opening expositie New Mélange om 16.00 uur

 

Woensdag 25 september

Modeltekenen vanaf 19.30 uur.

 

Vrijdag 27 september 

Herfstproeverij om 19.00 uur 

 

Zondag 13 oktober 

Opening expositie Thea Montemann en Marianne Kaars Sijpesteijn-Bos om 15.00 uur.