Hét podium voor kunstenaars uit Gouda en omgeving.

Indien deze nieuwsbrief niet goed leesbaar is, bekijk hem dan online.

 

14 maart 2012

Openingstijden

Kunststichting Firma Van Drie

Achter de kerk 13

2801 JX Gouda

Dinsdag t/m zondag

van 12.00 tot 17.00 uur

Toegang gratis

 

Meer info? Mail naar

secretaris@firmavandrie.nl

 

Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen? Laat het ons weten

op secretaris@firmavandrie.nl.

 

Huidige Expositie

Bevrijding

6 maart t/m 9 april  

Na de Tweede Wereldoorlog werd in de Sint-Janskerk in Gouda een 'bevrijdingsglas' geplaatst. Dat glas is van de hand van Charles Eyck. Zijn ontwerp werd gekozen uit die van meerdere kunstenaars. Anno 2012 zijn drie hedendaagse kunstenaars de uitdaging aangegaan om nieuwe verbeeldingen van vrijheid en bevrijding te ontwerpen. Het zijn Dace Sietina, Pim Leefsma en Yvonne Beelen. Zij presenteren hun ontwerpen naast die van destijds. Tijdens de tentoonstelling en op bijbehorende avonden maakt RTV Gouwestad opnamen voor uitzending op Bevrijdingsdag 5 mei. Lees verder >>


Komende Expositie

11 t/m 29 april

Jubileumtentoonstelling 5x5x5

Vijf jaar geleden werd de Firma van Drie opgericht. In het kader van het lustrum selecteerde bestuurslid en gasttentoonstellingsmaker André Groeneveld vijf firmanten. Hij vroeg hen een nieuw werk te maken in een oplage van vijf stuks: een multiple. Lees verder >>


Nieuws

13 bezoekt 13: kunstreis Documenta

vijf-jaar-definitief-vierkant.jpgTwee maal, half augustus en begin september, gaan we als Firma Van Drie van Achter de Kerk 13 op driedaagse kunstreis naar de Documenta 13 in het Duitse Kassel. We doen dat in het kader van het vijfjarig bestaan. Een leerzame en leuke reis onder deskundige begeleiding naar de belangrijkste vijfjaarlijkse tentoonstelling van hedendaagse kunst in Europa. Onderweg doen we meerdere musea aan. Reserveren kan vanaf nu. Alle informatie vind je in dit tekstdocument.


Grote atelier- en expositieruimte

De Firma is benaderd door een exploitant van onroerend goed in de binnenstad van Gouda die een ruimte van 300 m2 per direct en voor tenminste een jaar beschikbaar wil stellen aan enkele firmanten die behoefte hebben aan een flinke atelier- en expositieruimte. De eigenaar staat positief tegenover het gebruik van het pand door kunstenaars en vraagt hiervoor geen vergoeding. Wel zullen kosten voor energie- en watergebruik en dergelijke in rekening worden gebracht. Lees verder >>


Antiracismemaaltijd in pand Roodbol

Donderdag 22 maart organiseert de Stichting 21 Maart op verschillende plekken in Gouda ontmoetingsmaaltijden om aandacht te schenken aan de jaarlijkse Antiracismedag. 'Delen verdubbelt' is het thema. Deelnemers met verschillende achtergrond komen met elkaar in gesprek. Bij de Firma Van Drie kun je vanaf 18.00 uur terecht, de maaltijd begint om 18.30 uur. Mee-eten? Geef je op aan Trude Linde, administratie@firmavandrie.nl.


Voormalig bureau De Rijkestraat

Woonpartners Midden-Holland heeft een ruimte in de aanbieding die naar haar oordeel bijzonder geschikt zou zijn als atelierruimte. Het gaat om 320 m2 op de begane grond en 120 m2 in de kelder. In totaal zouden hier zeker zeven ateliers zijn te creëren. Het gaat om leegstandsbeheer van het voormalig politiebureau aan de De Rijkestraat 32. Woonpartners denkt het pand over twee jaar of later te slopen. Lees verder >>


langedwars.jpgExpositie

Lange Dwars

Tot 31 maart exposeren Sonia Hopmans en Jannie Maakenschijn schilderijen en objecten van verschillende materialen bij galerie Lange Dwars, Lange Dwarsstraat 19 in Gouda. De expositie is te bezoeken als er in het atelier wordt gewerkt, op zaterdagmiddag van 11.00 tot 17.00 uur, en op afspraak. Voor meer informatie www.langedwars.nl.


Gevraagd: secretaris

Het bestuur van de Firma is op zoek naar een nieuwe secretaris. Iemand met administratieve ervaring en animo voor besturen in teamverband. En met liefde voor kunst uiteraard. Het betreft een vrijwilligersbaan die per week vier tot acht uur tijd vraagt. Zie de webpagina vacatures.

 

 

 

 

Programma

Vrijdagavondactiviteiten

15 maart

Lezing op donderdag door Wim de Bruijne. Wim ontvouwt zijn ‘oriëntatie op de wereld’ in relatie tot de Apocalyps. Na de pauze discussie aan de hand van stellingen, onder leiding van Wijnand Scholtens. 21.00 uur in pand Roodbol. Zie uitnodiging.

 

16 maart

In het kader van de tentoonstelling 'Bevrijding' houdt conservator oude kunst Ewoud Mijnlieff een lezing over het huidige Bevrijdingsglas in de Goudse Sint-Janskerk, in 1946 ontworpen door Charles Eyck. 21.00 uur in pand Roodbol.

 

ook op 16 maart

Boekenweekfeest in de centrale biblotheek, Spieringstraat 1, aanvang 20,00 uur. Zie persbericht.

 

23 maart

Dace Sietina, Pim Leefsma en Yvonne Beelen presenteren en motiveren hun ontwerpen voor een Bevrijdingsglas. Dit gebeurt binnen de tentoonstelling waar hun onwerpen te zien zijn samen met die van kunstenaars die in 1946 een gedenkglas voor de Sint-Janskerk ontwierpen. 21.00 uur in pand Roodbol.

 

30 maart

Om 20.00 uur in pand Roodbol maakt de jury bekend welk eigentijds ontwerp uit de tentoonstelling 'Bevrijding' het meest voor uitvoering in aanmerking komt. De uitvoering zal gebeuren door leerlingen van de glazeniersopleiding aan de Vakschool Schoonhoven.

 

Zaterdagavondactiviteiten

24 maart

Vanaf 22.00 tot 1.00 uur is er weer een dansavond bij de Firma Van Drie. Muzikale medewerkers zijn dj Geerard Labeur, vj Rik Zutphen, saxofonist Ferdi Schukking en een gasttrompettist.

 

Exposities

t/m 17 maart

Bij Regio Art Rijnmond (RAR) exposeren drie kunstenaars van de Firma Van Drie. Hun werk is te zien in de galerie van RAR in het oude stadsdeel van Spijkenisse. Lees verder >>