Hét podium voor kunst uit Gouda en omgeving.

Indien deze nieuwsbrief niet goed leesbaar is, bekijk hem dan online.

 

27 februari 2022

Openingstijden

Kunststichting Firma Van Drie

Achter de kerk 13

2801 JX Gouda

Woensdag t/m zondag

van 12.00 tot 17.00 uur

Toegang gratis

 

Meer info? Mail naar

secretaris@firmavandrie.nl

 

Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen? Laat het ons weten

op secretaris@firmavandrie.nl.

 

Huidige Expositie

Expositie Leven - Matthé van Oostrom

2 t/m 27 maart  

Uitgangspunt  van de tentoonstelling 'Leven' van Matthé van Oostrom is een oudhollands gezegde: “Het leven is een schouwtoneel, ieder speelt zijn rol en krijgt zijn deel.” Je maakt het nodige mee in het leven. Je groeit op, werkt, wordt verliefd, krijgt wellicht kinderen, wordt ouder etc. Je krijgt te maken met allerlei mensen in fijne of minder fijne situaties, goede en slechte tijden, vreugde en verdriet.  Matthé heeft in de tentoonstelling een aantal van de situaties uitgebeeld. Lees verder >>


Komende Expositie

30 maart t/m 3 april

Out of Reach - Coornhert Gymnasium

Zoals ieder jaar wordt er door de eindexamenklas kunst van het Coornhert Gymnasium een expositie georganiseerd, met dit keer als thema: 'Out of Reach'.  Exposanten zijn: Femke Reimus, Coco Kuyvenhoven, Josefien de Horde, Tobias dos Santos Gomes, Lars van Eijk, Wieke Hofstra en Elsbeth Bosman.


Nieuws

 

De nieuwsbrief

 

Helaas gaat Sylvia Bartels naar Groningen verhuizen en zal om die reden niet als vrijwilliger bij de Firma aan de slag gaan om de nieuwsbrief op te stellen. Jammer.

Heb jij zin om voorafgaand aan elke expositie een leuke nieuwsbrief te verzorgen? Meld je dan bij coordinator@firmavandrie.nl


Exposities Goudswerk in Gouwestein

 

De vrijwilligers Janny de Keijzer-Prinsenberg en Sjouk Engels hebben jaren de exposities GoudsWerk georganiseerd. Zeven jaar lang zijn deze exposities in Gouwestein, Van Bergen IJzendoornpark 7, goed bezocht en hebben bekendheid gekregen in Gouda en omstreken. Een aantal van onze firmanten hebben hier ook geexposeerd.

Beide dames stoppen met hun werkzaamheden. Saskia Serlé gaat de organisatie van deze exposities op zich nemen. Er wordt nog gezocht naar één persoon die het team compleet wil maken. Belangstellenden om deze mooie vrijwilligerstaak op te pakken kunnen contact zoeken met Sjouk Engels, mobiel 06-46298985 of per email sjoukengels@kpnplanet.nl

Lees verder >>


Vacature Atelier de Zwaan

De Zwaan - dagbesteding in Gouda en Capelle a.d. IJssel, heeft een vacature voor een kunstenaar die deskundig is op het terrein van keramiek (vakspecialist). Voor meer informatie zie de website van De Zwaan: dagbestedingdezwaan.com

 


Mag ik mij even voorstellen?

 

Nicolas Manenti

Ik ben geboren in Frankrijk in 1980 en afgestudeerd in de ENBA (nu ENSBA) Lyon in 2004. Na 14 jaar in Berlijn te hebben gewoond, ben ik in 2019 naar Nederland verhuisd.

Gefocust op de tekenen van wat we een 'moderne' maatschappij noemen, vul ik mijn werken met zijn koude monumenten, kostuums en decorum, om de bedrieglijkheid van retoriektechnieken vermomd als morele waarden te demonstreren: concurrentievermogen, werk, utilitarisme, alle archetypen van het kapitalisme.

De spanning die uitgaat van de ingestorte meubels, de moeizame taken of de kleine grappen die ik tot absurde proporties verhef, herinneren ons aan de kafkaëske situaties waarmee ons lichaam en onze geest in deze omgevingen worden geconfronteerd.

Bekijk twee werken van Nicolas: Flagship, 2018 (installatie) en Moot, 2021 (installatie)

 

Astera Mortezai

I am a multidisciplinary artist living and working in Gouda, the Netherlands. I am born in Saqqez, Iranian Kurdistan in 1980 and I graduated with a Master of fine arts in Tehran in 2008. With a background as a performance artist and using a great variety of materials, I investigate the consequences of displacement on the body, through poetic interactions in which accessories become partners: the experience of passing the borders, the traces left by history on our intimate life, and the confrontation with different languages are constantly questioned in my works. The body is seen as a poetic object which connects to its environment and expands in it, penetrates, then makes other organs, just like an environmental sculpture.  I received funding from the Mondrian Funds in 2020 to develop my artistic projects. An example of my work is ''BuddyBody'' - sculptures in paper mache 2021.

 

Astrid en Haan

Ik zal mij even voorstellen: Astrid den Haan, geboren in Capelle aan den IJssel. Sinds 1994 woon ik in Gouda. Ik ben autodidact, het leven zelf is mijn school. Ik leer elke week wel iets nieuws. Voor mij is fotografie vooral kijken en spelen met licht. Het kleine zien. Detail fotografie. Naast dat ik de vaste fotograaf ben van de Gemeente Gouda doe ik ook mijn eigen ding op Eyemindpictures.nl.  Natuur, macrofotografie, straat, urbex, reis fotografie... Er is zoveel moois!

Mijn rode draad... Natuur fascineert mij. De natuur in de dieren en landschappen, maar ook de menselijke natuur. In ons binnenste. Met het laten zien van de schoonheid van de imperfectie en het verval, wil ik inspireren om dichter bij jouw natuur te komen.

 

Kijk voor voorbeelden van het werk van Astrid: 

www.eyemindpictures.nl

www.instagram.com/astriddenhaanphotography


Firmanten in het nieuws

 

Ruben van Veen

“In het Cultuurhuis Garenspinnerij Gouda een tentoonstelling ingericht met werk van Ruben van Veen. Deze tentoonstelling loopt nog tot 5 maart 2022. Meer informatie: www.garenspinnerij.nl 

 

Leni van den Band

5 maart t/m 1 mei 2022 locatie HAZART-kunststichting te Soest .
26 beeldhouwers laten uiteenlopend werk zien rond het thema DIERLIJK.

Meer informatie: www.hazart.nl/agenda/246/dierlijk

 

 

 

 

Programma

28 februari

Nu de coronamaatregelen zijn opgeheven gaan we voor onze firmanten, vrienden en vrijwilligers weer een programma van activiteiten organiseren. Houd je mail in de gaten!

 

7 maart t/m 18 mei

 

Het modeltekenen is weer gestart. De eerstvolgende bijeenkomsten van de modeltekengroep zijn gepland op:

 

Maandagochtend 09.45 t/m 12.30 uur:
7 en 14 maart
11 april

 

Woensdagavond 19.45 t/m 22.30 uur:

2 en 23 maart
6 april en 20 april
4 mei en 18 mei

Informatie en aamelden bij Tineke Prins: tinekeprins@gmail.com.