Hét podium voor kunst uit Gouda en omgeving.

Indien deze nieuwsbrief niet goed leesbaar is, bekijk hem dan online.

 

3 mei 2022

Openingstijden

Kunststichting Firma Van Drie

Achter de kerk 13

2801 JX Gouda

Woensdag t/m zondag

van 12.00 tot 17.00 uur

Toegang gratis

 

Meer info? Mail naar

administratie@firmavandrie.nl

 

Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen? Laat het ons weten

op administratie@firmavandrie.nl.

 

Huidige Expositie

Autoriteit

4 t/m 22 mei  

Kunstenaars van een kunstcentrum zouden moeten kunnen reageren op wat er om hen heen gebeurt, aansluiten bij maatschappelijk relevante thema’s. En dat is wat een groep kunstenaars van Firma Van Drie laat zien in deze expositie met het thema ‘autoriteit’. Het getoonde werk is heel divers, o.a. schilderijen en driedimensionaal werk. Gezien de actualiteit is een deel van het werk pas vlak voor de start van de expositie voltooid.   Een van de werken is van Ruben van Veen en bestaat uit vijf fantasiedieren, allen met de naam ‘Fikkie-fiscus’ en gemaakt van papier-maché van oude bankafschriften en blauwe belastingenveloppen. Het werk gaat voornamelijk over het zoeken naar de gewenste houding in de relatie overheid-burger (de haat-liefde verhouding met de blauwe envelop).  Lees verder >>


Komende Expositie

25 mei t/m 19 juni

Klei

Van 25 mei t /m 19 juni tonen Roosje van Donselaar, Susan Melo en Wilma Bosland, Roosje van Donselaar en Susan Melo hun werk bij Firma Van Drie onder de titel ‘Klei’. Lees verder >>


Nieuws

 

Nieuw van het bestuur

Op woensdag 4 mei a.s. begint de eerste exposite van de nieuwe tentoonstellingscommissie (TTC). De titel van de expositie is Autoriteit. Meer informatie hierover lees je in het begin van deze nieuwsbrief. Officieel zijn de leden van de nieuwe TTC nog niet voorgesteld, dat moment komt nog. Maar ongetwijfeld kunnen jullie tijdens de opening van de expositie (vrijdag 6 mei a.s. om 20.30 uur bij Firma Van Drie) alvast kennis maken met een aantal van de nieuwe leden van de TTC.

 


Informatie voor deelnemers Keramiekdagenroute 26 en 27 mei 2022

De flyer met keramiekdagenroute is gedrukt en er liggen een aantal exemplaren klaar voor deelnemers aan de Keramiekdagen. Je kunt deze week 28, 29 en 30 april een poster en een stapeltje flyers ophalen bij Galerie De Hollandesche Maagd tijdens openingsuren: do en vr 13-17u en za 11-17u. LET OP: volgende week 5, 6 en 7 mei zijn we gesloten! Vanaf ma 9 mei kun je de flyers weer op afspraak op komen halen (of do, vr of za tijdens openingstijden) Je kunt de route ook vinden op:

https://goudsekeramiekdagen.nl/blog/2022/04/15/keramiekwandeling-door-gouda/

Meer informatie: Anita Gaasbeek, Galerie De Hollandsche Maagd, Oosthaven 28 Gouda www.dehollandschemaagd.nl


Beeldentuin Leefgoed De Olifant

De jaarlijkse Beeldentuin op het terrein van Leefgoed De Olifant wordt dit jaar geopend op Moederdag zondag 8 mei om 16.00u. Buiten de vaste collectie van acht kunstenaars uit binnen- en buitenland, voert de wandelroute bezoekers langs werken van een negental kunstenaars die hun beelden tot de tweede week van september in het parkachtige landschap  exposeren. Al het werk is te koop via rechtstreeks contact met de kunstenaars.

De wandelroute op Leefgoed De Olifant voert langs een aantal landelijke plekken, die de dialoog tussen Beeldende Kunst en omgeving versterken. Leefgoed De Olifant is gelegen aan de rand van natuurgebied Hitland, langs de rivier de Hollandse IJssel, op het terrein van de voormalige veldsteenoven "De Olifant", een Rijksmonument.

De Beeldentuin is dagelijks gratis te bezoeken van 10.00u tot 19.00u. Op afspraak zijn er groepsrondleidingen mogelijk, waarbij een deskundige gids bezoekers via de kunstroute ook meeneemt in de rijke historie van de voormalige Steenplaats.

www.leefgoed.nl/evenementen

 


Oproep voor kunstenaars met liefde voor grafiek

When two people meet, each one is changed by the other so you’ve got two new people” John Steinbeck, The Winter of Our Discontent, 1961

In het najaar van 2022 vindt de landelijke manifestatie Grafiek2022 plaats. Er zal aandacht zijn voor grafiek in musea, galeries en werkplaatsen, bij kunstenaars en kunstcentra. Er worden tentoonstellingen, lezingen, demonstraties en workshops georganiseerd. Grafiek heeft als kunstvorm een grote reikwijdte in uitingen: van ambachtelijke technieken tot hedendaagse cross overs, combinaties met andere technieken, uitvindingen van nieuwe drukmethodes, de variatie is enorm. 

 

Thema

Het thema voor Grafiek2022 dient ter inspiratie en mag breed worden geïnterpreteerd. ‘Ontmoeten’ roept associaties op met samenkomen, samenzijn, samenwerken, verbinden, treffen, begroeten, naar elkaar toe bewegen, of betrokkenheid. Het kan uitdrukking geven aan de relatie tot de natuur, andere culturen, andere kunstvormen – of het hele schouwtoneel. Van een-op-een ontmoetingen tussen kunstenaars tot ontmoetingen en relaties door tijd en ruimte heen. Een ontmoeting brengt ook plezier, nieuwsgierigheid en verrijking, zeker na een periode met lock-downs.

De Firma van Drie sluit aan bij deze landelijke manifestatie:  van 19 sept t/m 16 okt 2022 wordt er een tentoonstelling georganiseerd waarvoor alle grafici van de Firma worden uitgenodigd om te werk te exposeren dat het thema 'Ontmoeten' als onderwerp heeft. Leuk als je meedoet! Website: Grafein | Grafiek2022

 

Wil je laten weten of je meedoet aan Karin Winkel per email:

k.winkk1@gmail.com? Het plan is om de deelnemende kunstenaars met elkaar in contact te brengen, zodat er uitwisseling kan plaatsvinden - en wie weet samenwerking of overleg. Deel je ideeën! 


Firmanten in het nieuws

Leni van den Band exposeert met bronzen beelden:
1 mei t/m april 2024 in de prachtige beeldentuin van Cuijk |
8 mei t/m 11 september met beelden en reliëfwerken in de beeldentuin Leefgoed de Olifant in Nieuwerkerk aan de IJssel
10 mei t/m 12 juni met reliëfwerk in het Prinsenkwartier
Kunstcentrum Kadmium in Delft www.lentesalon.nl

 

Wendy van den Heuvel exposeert met zachte zeefdrukken van 2 april tot en met 2 juli bij Gouwestein, van Bergen IIzendoornpark 7. goudswerk.wordpress.com/22e-expositie/

 

Loes Huis in ‘t Veld staat op zaterdag 14 mei met Ikarosprint op de Drukkersbeurs in Nijmegen. U bent van harte welkom. Dowload de uitnodiging.

 

 

 

Programma

4 t/m 18 mei

 

De eerstvolgende bijeenkomsten van de modeltekengroep zijn gepland op:

 

Woensdagavond 19.45 t/m 22.30 uur:

4 mei en 18 mei

Informatie en aamelden bij Tineke Prins: tinekeprins@gmail.com

.

 

Vrijdag 6 mei

De opening van de expositie Autoriteit is om 21.00 uur,  inloop 20.30 uur,

 

Vrijdag 20 mei

In het kader van de expositie Autoriteit worden kunstenaars uitgenodigd om hun visie over autoriteit te delen. Inloop 20.30 uur, start 21.00 uur.