Hét podium voor kunstenaars uit Gouda en omgeving.

Indien deze nieuwsbrief niet goed leesbaar is, bekijk hem dan online.

 

29 augustus 2012

Openingstijden

Kunststichting Firma Van Drie

Achter de kerk 13

2801 JX Gouda

Dinsdag t/m zondag

van 12.00 tot 17.00 uur

Toegang gratis

 

Meer info? Mail naar

secretaris@firmavandrie.nl

 

Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen? Laat het ons weten

op secretaris@firmavandrie.nl.

 

Huidige Expositie

Edwin Vreeken: schilderijen, beelden en grafiek

28 augustus t/m 9 september  

Olieverfschilderijen op panelen met reliëf in heldere, ritmische structuur. Houten beelden waarvan de oorspronkelijke stam het idee heeft geleverd voor het resultaat. En houtsneden, afgedrukt op papier, met krachtige beeldtaal en liefde voor compositie. Ziehier de drie componenten waaruit de tentoonstelling bestaat van Gouwenaar Edwin Vreeken. Lees verder >>


Komende Expositie

11 t/m 30 september

Lustrumtentoonstelling 5x106

In het kader van het 5-jarig bestaan van de Firma Van Drie zijn alle 106 firmanten uitgenodigd om invulling te geven aan de expositie 5x106: alle/all/allir/tout/tutti/todos met het thema Woord. De werken van deze tentoonstelling vormen samen een ‘Gesamtkunstwerk’. Lees verder >>


Nieuws

marianne-lint.jpgMaak kennis met...

Elk jaar melden zich nieuwe kandidaat-firmanten bij Kunststichting Firma Van Drie. Een ballotagecommissie beoordeelt hun werk en motieven. In de serie ‘Maak kennis met…’ introduceert Roosmarie Ramakers telkens een nieuwe firmant. Deze keer Marianne Lint. Lees het interview (in pdf). Lees verder >>


Firmanten in het nieuws

●●● Carina Mathot neemt deel aan 'Sieraadvormen, objecten en sculpturen geïnspireerd op sieraden', een tentoonstelling van 35 kunstenaars in het Coda Museum, Vosselmanstraat 299 in Apeldoorn, die duurt tot 23 september.

●●● Thea Schulz exposeert van vrijdag 7 tot zondag 9 september installaties bij galerie Groendal, Korte Groendal 18 te Zierikzee. De galerie neemt ook deel aan Open Monumentendag op 8 september. Meer informatie op www.groendalmultiservices.nl.

●●● Fotograaf Dindi (Dindi van der Hoek) exposeert bij Morren Galleries in Utrecht. Ze doet dat samen met Jean Paul Boyer (sculptuur). Iedereen is welkom op de opening op zondag 2 september om 15.00 uur. Morren Galleries is gevestigd in de Burgemeester Reigerstraat 2a.

●●● Fotograaf Jaap van den Berg exposeert de eerste drie weekeinden van september in galerie H48, Hoogstraat 48 te kunststroming.jpgNieuwpoort. Dat gebeurt in het kader van het evenement Kunststroming 2012. Op dertig locaties aan beide zijden van de Lek exposeren ruim zestig kunstenaars. Het thema van de manifestatie is ‘Hollanders komt naar het water’, een frase ontleend aan schrijver Herman de Man. Zaterdags van 11.00 tot 17.00 uur, zondags van 12.00 tot 17.00 uur. Meer informatie op www.kunststroming.com.

●●● In haar Atelier aan de Peperstraat in Gouda geeft Carina Mathot vanaf 24 september een serie van acht lezingen onder de titel ‘De kunst van de Camino’. Wie zich inschrijft voor de serie, maakt een kunstreis langs de oude pelgrimswegen door Europa. Tot slot is er een excursie. Inschrijving bij Atelier Mathot, telefoon 0182 -581901.

●●● Firma Van Drie-partner Museum Gouda eert Reeuwijker Wim Jansen met een kleine tentoonstelling. Jansen is autodidact en kan fantastisch tekenen. Zijn obsessie met vrouwenborsten is opvallend. Naast zijn surrealistische fantasietekeningen, laat Museum Gouda Jansens naar de natuur getekende weidevogels zien. De tentoonstelling is van 6 september tot 4 november. Op 8 en 26 september en op 6 oktober en 24 oktober (steeds om 14.00 uur) licht Jansen persoonlijk zijn werk toe.


Nacht van de verwondering

27 oktober organiseert de Werkgroep Poëzie Gouda de Nacht van de Verwondering. Zes stadsdichters uit verschillende steden dragen werk voor in Museum Gouda. Met onder andere Joost Zwagerman en Klara Smeets. Reserveer nu kaarten. Lees verder >>


Avond van het eigen lied

Op 28 september, tijdens de lustrumtentoonstelling 5 x 106 (met het thema WOORD), vindt 'De avond van het eigen lied' plaats. Als je een zelfgemaakt lied hebt en zelf kunt uitvoeren of, eventueel in overleg, door iemand anders, geef je dan op voor 1 september aan Ria Volk, riavolk1@caiway.nl.


Forum

"Een blauwe vlieg draag je normaal gesproken niet om je hals. Een vlieg wordt al snel geassocieerd met de plekken waar ze zich kunnen bevinden, vooral plekken waar het niet proper is. Maar de vlieg van Kees niet, die is prachtig! Met precisie gebouwd uit zilver en metaallegeringen, besprenkeld met citroenzuur en zwavel, verhit en geblust..."

Geraakt door een tentoonstelling, overlopend van kunstliefde of cultuurkritiek, vol van een aankoop - uit je op het digitale forum van de Firma Van Drie.

 

 

Programma

Vrijdagavondactiviteiten

31 augustus

Matthé van Oostrom, voorzitter van de tentoonstellingscommissie van de Firma Van Drie, opent de expositie van schilderijen, beelden en grafiek van Edwin Vreeken. 21.00 uur in pand Roodbol.

 

7 september

Muziek is een grote inspiratiebron voor de huidige exposant van de Firma Van Drie, Edwin Vreeken. Hij laat dit deze avond door middel van video horen en zien. 21.00 uur in pand Roodbol.

 

14 september

Opening lustrumtentoonstelling 5x106: alle/all/allir/tout/tutti/todos met het thema Woord. Door Wijnand Scholtens, voorzitter van de Firma Van Drie en Klara Smeets, stadsdichter en firmant. Om 20.00 uur in pand Roodbol. 

 

Zondagmiddagactiviteiten

2 september

Duo Petits Fours, bestaande uit Anke van der Bijl (fluit) en Harald Boxtart (gitaar), verzorgt het zondagmiddagconcert in de Catharinatuin van Museum Gouda. Op het programma onder andere werken van Gluck, Händel, Ibert en Piazolla. Aanvang 15.00 uur, toegang vrij. Bij slecht weer in het naastgelegen pand Roodbol. Lees verder >>

 

Excursies

1 t/m 3 september

13 bezoekt 13. Kunstreis naar de Documenta in Kassel. In het kader van haar vijfjarig bestaan bezoekt de Firma Van Drie vanuit Achter de Kerk 13 de Documenta 13 in het Duitse Kassel. Onderweg worden verschillende musea aangedaan. Meer informatie over deze driedaagse excursie in dit tekstdocument.