Hét podium voor kunstenaars uit Gouda en omgeving.

Indien deze nieuwsbrief niet goed leesbaar is, bekijk hem dan online.

 

10 april 2013

Openingstijden

Kunststichting Firma Van Drie

Achter de kerk 13

2801 JX Gouda

Dinsdag t/m zondag

van 12.00 tot 17.00 uur

Toegang gratis

 

Meer info? Mail naar

secretaris@firmavandrie.nl

 

Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen? Laat het ons weten

op secretaris@firmavandrie.nl.

 

Huidige Expositie

Kunstenaarscollectief Nocturne

2 t/m 21 april  

NOCTURNE is een collectief van dindi (fotografie), Henrique van Putten (sculptuur), Marie Louise Elshout en Birgitta Sundström Jansdotter (schilderen). De vrouwen en dieren die zij laten zien, verbeelden gevoelens van eenzaamheid, verlangen en onmacht, maar tonen ook kracht. 'Alles in een schemergebied waar ruimte is voor dwalingen. In een werkelijkheid die niet altijd door het licht wordt geduld'. Lees verder >>


Komende Expositie

22 april t/m 5 mei

'Andere wereld' van Thea Montemann

De New Yorkse Subway komt vaak voor in de tekeningen van Thea Montemann. Meestal zien we verlaten, lege ruimten die door herhaling van lijnvoering en door het perspectief niet meer precies te herkennen zijn en daardoor veranderen in fictieve ruimten. Lees verder >>


Nieuws

Komend weekeinde Kunstmoment

kunstmoment.jpgDe Firma Van Drie en zijn kunstenaars zijn komend weekeinde opvallend vertegenwoordigd tijdens de jaarlijkse atelierroute Kunstmoment. Niet alleen met kunstenaars die een atelier hebben in de Goudse binnenstad. In het weekeinde van 13 en 14 april exposeren ook achttien firmanten in het pand Markt 32, naast De Zalm. In de Jeruzalemkapel, Jeruzalemstraat 12, toont firmant Roboodt zijn werk. En in pand Roodbol van de Firma Van Drie is de tentoonstelling van het Goudse kunstenaarscollectief Nocturne te zien. Alle deze activiteiten vinden plaats van 11.00 tot 17.00 uur. Zie ook de rechterkolom.


Aanstaande vrijdag gesloten

Vrijdagavond 12 april is er geen programmering. Pand Roodbol is dan gesloten in verband met voorbereidingen voor Kunstmoment. Zaterdagavond is iedereen welkom vanaf 22.00 uur (tot 1.00 uur) om een borreltje te drinken tijdens de dansavond van de Firma van Beats. Zie de rechterkolom.


Trude Linde stopt als coördinator

Trude Linde, sinds de oprichting de spil van alle Firma Van Drie-activiteiten in pand Roodbol en daarbuiten, ziet zich genoodzaakt haar werk neer te leggen. Ze schrijft:

 

Beste Firmanten, vrienden, collega’s en relaties, Met ingang van 1 september 2013 stop ik met mijn werk als coördinator bij de Firma Van Drie. De afgelopen elf jaar heb ik met veel inzet en plezier gewerkt om de kunsten in Gouda te bevorderen, vanaf 2002 vijf jaar lang bij Kunstcentrum Burgvliet, en daarna zes jaar bij de Firma Van Drie. Dankzij de inzet van vele vrijwilligers hebben we in Gouda iets moois en waardevols tot stand gebracht. Door oplopende problemen met mijn gezondheid en conditie voel ik mij niet meer in staat me voortdurend optimaal in te zetten. Het wordt daarom tijd voor mij om terug te treden. Ik hoop dat er vanuit de organisatie mensen zullen opstaan die mijn taken overnemen, en de basis weten te versterken waaruit de Firma bestaat. Heel veel dank aan iedereen waarmee ik heb samengewerkt voor het genoten vertrouwen. Trude Linde.

 

Hoe de Firma het werk na haar vertrek denkt te organiseren, leest u binnenkort in deze nieuwsbrief. Gegadigden om taken over te nemen zijn van harte welkom.


Firmanten- en vriendenbijeenkomst

Om alvast in de agenda te noteren: de jaarlijkse firmanten- en vriendenbijeenkomst van de Firma is dit jaar op 14 juni. Alle firmanten en vrienden zijn van harte uitgenodigd.


Oproep voor deelname kunstmarkt

Tijdens de drukbezochte Goudse Keramiekdagen is er op vrijdag 10 mei een kunstmarkt rond de Agnietenkapel. Op deze markt staan ruim twintig kramen van vier meter lang. Makers van keramiek of glaskunst kunnen niet aan deze kunstmarkt deelnemen. Voor hen zijn er de kramen van de Keramiekdagen op de Markt. Wat zijn de verder voorwaarden en hoe meld je je aan? Lees verder >>


Deelname aan Art & Souvenirs

Van 2 juli t/m 4 augustus is er weer Art & Souvenirs in pand Roodbol. Geef je op als deelnemer! Art & Souvenirs is een verkooptentoonstelling voor kunstenaars van de Firma Van Drie met kunstwerken voor een kleine prijs. De werkstukken kosten maximaal 150 euro. Museum Gouda selecteert een aantal kunstwerkjes om te verkopen in de museumwinkel. Lees verder >>


Firmanten in het nieuws

●●● Aad de Wit is een van de kunstenaars die eind jaren vijftig, begin jaren zestig deel uitmaakte van de kunstenaarsgroep Distel. De groep kunstenaars uit de Goudse regio bestond slechts vijf jaar. Museum Gouda wijdt er een tentoonstelling aan. Behalve foto's en krantenknipsels zijn er kunstwerken te zien van de deelnemers, werken van toen en nu. Tot 17 juni in Museum Gouda, dinsdag t/m vrijdag van 11.00 tot 17.00, zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

oranjebord-otterspeer.jpg●●● Trudy Otterspeer vervaardigt een handgeschilderd ‘Oranjebord’ naar aanleiding van de troonsbestijging van prins Willem Alexander op 30 april. Het gaat om een gelimiteerde oplage van twintig genummerde exemplaren, 290 euro per stuk. ‘Oranjebord’ 7 is tijdelijk opgesteld in de Catharinazaal van Museum Gouda. Interesse? Neem dan contact op met info@ambachtelijkplateel.nl.

●●● Piet Spek toont op 13 en 14 april schilderijen bij Anna aan de Motte, Spieringstraat 4 in Gouda. De eigen collectie van deze bed & breakfast omvat al werk van Spek, deze dagen laat de kunstenaar meer zien. Van 11.00 tot 17.00 uur.

●●● Annemarie van Hooff en Gerard 't Hart exposeren bij WTC Art Gallery Rotterdam. Zij nodigen u uit voor de opening op zondag 21 april om 16.30 uur. Van Hooff exposeert fotografie, gemengde techniek, 't Hart schilderijen, houten beeldjes en gemengde techniek. De opening wordt verricht door Brita Bakema, voormalig hoofd Centrum Beeldende Kunst Utrecht, en dichter Kees Helsloot. De expositie duurt tot 20 mei. WTC Art Gallery, Beursplein 37, Rotterdam, open vrij-zo van 12.30 tot 17.30 uur en op afspraak.

●●● dindi (Dindi van der Hoek) neemt deel aan de Voorjaarssalon van Pulchri Studio, Lange Voorhout 15, Den Haag. Van 13 april tot 5 mei, open di-zo 11 tot 17 uur. ●● Ook maakt dindi deel uit van de tentoonstelling LadyWall in Kunstcentrum Haagweg 4 te Leiden. Van 21 april tot 31 mei, open za-zo 12.00 tot 17.00 uur. 

 

 

Programma

Vrijdagavondactiviteiten

19 april

De favoriete muziek van de leden van kunstenaarscollectief Nocturne. Een Spotify Remix van  hun inspirerende ateliermuziek! 21.00 uur in pand Roodbol.

 

Zaterdagavondactiviteiten

13 april

Firma van Beats. Geerard Labeur (dj), Timo Fernhout, Rik Zutphen (vj's) en Ferdi Schukking (saxofoon) verzorgen een swingende dansavond met beeld en geluid. 22.00 uur in pand Roodbol.

 

Excursies

1 juni

Dagexcursie op zaterdag 1 juni naar Oberhausen, waar de Amerikaanse kunstenaar Christo (1935) zijn project Big Air Package heeft gerealiseerd in de Gasometer, de gigantische voormalige gashouder. Lees meer in het bijgaande document (word-bestand).

 

Exposities

13 t/m 14 april

Tijdens het weekeinde van de atelierroute Kunstmoment exposeren achttien kunstenaars van de Firma Van Drie in een pand aan de Markt naast De Zalm. Het gaat om firmanten die geen eigen werkruimte in de Goudse binnenstad hebben. Markt 32 is beide dagen open van 11.00 tot 17.00 uur. Aanwezig zijn... Lees verder >>

 

13 t/m 14 april

In de Jeruzalemkapel exposeert in het weekeinde van Kunstmoment beeldhouwer Roboodt. Hij laat enkele nieuwe ornamenten en beeldspiegels zien. Jeruzalemstraat 12, van 11.00 tot 17.00 uur. Lees verder >>