Hét podium voor kunstenaars uit Gouda en omgeving.

Indien deze nieuwsbrief niet goed leesbaar is, bekijk hem dan online.

 

24 april 2013

Openingstijden

Kunststichting Firma Van Drie

Achter de kerk 13

2801 JX Gouda

Dinsdag t/m zondag

van 12.00 tot 17.00 uur

Toegang gratis

 

Meer info? Mail naar

secretaris@firmavandrie.nl

 

Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen? Laat het ons weten

op secretaris@firmavandrie.nl.

 

Huidige Expositie

'Andere wereld' van Thea Montemann

23 april t/m 5 mei  

De New Yorkse Subway komt vaak voor in de tekeningen van Thea Montemann. Meestal zien we verlaten, lege ruimten die door herhaling van lijnvoering en door het perspectief niet meer precies te herkennen zijn en daardoor veranderen in fictieve ruimten. Lees verder >>


Komende Expositie

7 t/m 19 mei

Syncretisme: !De mantels"

Pablo Ponce exposeert keramiek onder de titel Syncretisme: !De mantels". Syncretisme is het samensmelten van religies of culturen om zo een nieuwe religie of cultuur te vormen. Sinds Ponce zijn geboortestad La Plata in Argentinië verruilde voor Amsterdam vond in hem een vergelijkbaar proces plaats. Lees verder >>


Nieuws

Trude Linde en Wim de Bruijne

[Van het bestuur

Na de termijn van drie jaar heeft Wim de Bruijne er recentelijk voor gekozen te stoppen met zijn functie in het bestuur van de Firma Van Drie. Wim heeft zich veel ingezet voor het facilitair beheer binnen de Firma en kreeg in de loop der jaren een goede band met onze ‘huurbaas’ de gemeente Gouda. We zullen hem missen als onze vaste kracht in het bestuur, maar vooral om zijn vaak unieke inbreng tijdens de bestuursvergaderingen.

Ook onze coördinator Trude Linde, die zich al zes jaar lang voor de Firma heeft ingezet (en daarvoor al vijf jaar bij Kunstcentrum Burgvliet) heeft, zoals je in de vorige nieuwsbrief hebt kunnen lezen, besloten haar functie neer te leggen. Een Firma zonder Trude is voor veel firmanten haast ondenkbaar. Trude was volop actief in de tentoonstellingscommissie met het uitzoeken van exposanten en het opbouwen van tentoonstellingen, maar regelde daarnaast heel veel andere reguliere zaken: van vrijwilligersuitje, tot hapjes en drankjes bij openingen, van goede contacten onderhouden met onze buren, als het museum en de kerk, tot het organiseren van zomerconcerten in de museumtuin. Ook stak ze regelmatig haar handen uit om bijvoorbeeld even ‘een dweil over de vloer te halen’ of de bar aan te vullen. Kortom we zullen haar inbreng en enthousiasme heel erg missen.

Het bestuur zal de komende periode proberen de gaten die achterblijven bij het vertrek van Wim en Trude te vullen met enthousiaste opvolgers.


In memoriam Peter Tredgett

peter-tredgett.jpgVorige week dinsdag vond de druk bezochte crematieplechtigheid plaats voor Peter Tredgett (1931-2013). Tijdens de aansluitende bijeenkomst in pand Roodbol was er gelegenheid de familie te condoleren. Peter was gedurende 23 jaar barman van kunstcentrum Burgvliet, waarom hij later werd benoemd tot erelid. Zowel bij Burgvliet als bij de Stadsgalerie, de andere organisatie waaruit de Firma Van Drie voortkomt, zat hij een aantal jaren in het bestuur. De Krant van Gouda publiceerde bijgaande necrologie (pdf).


Ballotagebeleid op schrift

De Firma streeft naar een zo hoog mogelijk niveau van kunstuitingen. Daarom hanteert zij bij toelating van firmanten een ballotage. De ballotagecommissie beoordeelt of de kunstenaar voldoet aan de door de Firma gestelde criteria. Bij de beoordeling wordt vooral gekeken naar de kwaliteit van het werk. Daarnaast wordt de mate van professionaliteit van de kunstenaar meegewogen. Onlangs legde het bestuur de procedure voor nieuwe firmanten vast in een beleidsnota. Lees het hele document (pdf).


Gezocht: actieve firmanten/vrienden

Met het vertrek van twee bestuursleden Herre Methorst (al weer enige tijd geleden) en Wim de Bruijne (recentelijk) is het bestuur op zoek naar firmanten of vrienden die het bestuur willen versterken. Het bestuur vergadert één keer per maand in pand Roodbol. Bestuurlijke ervaring is een pre, maar we zijn vooral op zoek naar enthousiaste bestuursleden die de handen uit de mouwen willen steken. Verder zijn we op zoek naar verschillende commissieleden. Lees verder >>


Firmanten in het nieuws

●●● Antonetta Moerland toont een aantal 'intuïtieve' schilderijen in het Schoutenhuis, Julianastraat 4 te Alphen aan den Rijn. De tentoonstelling duurt tot 5 mei en is open di t/m za van 10.00 tot 16.00 uur. 

 

 

 

Programma

Vrijdagavondactiviteiten

26 april

In het kader van de tentoonstelling 'Andere wereld' een gefilmde documentaire over leven en werk van fotograaf Ed van der Elsken. 21.00 uur in  pand Roodbol.

 

3 mei

In het kader van de tentoonstelling van Thea Montemann laat Niek van Oostenbrugge de films zien die hij de laatste jaren maakte over kunstenaars, ambachtslieden en mensen 'die niets anders kunnen'. 21.00 uur in pand Roodbol. Lees verder >>

 

14 juni

Jaarlijkse bijeenkomst van vrienden en firmanten van de Firma Van Drie. 20.00 uur in pand Roodbol.

 

Zaterdagactiviteit

4 mei

Dit jaar opent het driemanschap oto.3 het seizoen van zomerconcerten in de museumtuin. Oto.3 speelt nieuw materiaal, ontstaan uit ideeën in geluid. Die kunnen elkaar complementeren, afstoten, tolereren. Ze vormen soms een liedje. 16.00 uur in de museumtuin, bij minder goed weer in pand Roodbol. Lees verder >>

 

Excursie

1 juni

Dagexcursie op zaterdag 1 juni naar Oberhausen, waar de Amerikaanse kunstenaar Christo (1935) zijn project Big Air Package heeft gerealiseerd in de Gasometer, de gigantische voormalige gashouder. Lees meer in bijgaand document (word-bestand).

 

Exposities e.d.

9 t/m 12 mei

Tijdens de Goudse Keramiekdagen fungeert de toonkamer bij de Jeruzalemkapel als expositieruimte voor het werk van de Bodegraafse keramist Margo Luken. Open op donderdag en vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur, zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Lees verder >>

 

10 mei

Tijdens de Goudse Keramiekdagen is er op vrijdag na Hemelvaartsdag een kunstmarkt rond de Agnietenkapel waaraan een aantal firmanten meedoet. Geen glaskunst of keramiek (die vind je deze dagen op Markt), maar een keur aan andere kunstuitingen.