Tentoonstellingen en optredens

'Aanstormend talent'

pauzerenvorigevolgende

22 mei tot 17 juni 2012 (foto's André Groeneveld)

 

Drie jonge kunstenaars die in 2011 eindexamen deden aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag: Kika Wijnhoud, Jitske Bakker en Alrik Stelling.

 

Kika Wijnhoud koos als thema voor haar eindexamenwerk 'Icons of innocence'. Een selectie van dit afstudeerwerk wordt tijdens deze expositie getoond. De werken laten een iconografische verbeelding zien van ervaringen die vooral bij het hele jonge kind  diffuus zijn, zoals onvoorspelbaarheid, onveiligheid, maar ook licht en donker, vorm en vormloosheid, liefde en liefdeloosheid. Haar belangstelling voor de kindertijd komt onder andere voort uit werkervaring in de geestelijke gezondheidzorg en door een streng religieuze opvoeding, die zij als zeer beklemmend heeft ervaren. www.kika-art.nl

 

Jitske Bakker zet met het oeroude materiaal houtskool denkbeeldige werelden op papier. De vaak levensgrote, atmosferische tekeningen tonen landschappen die zijn opgebouwd vanuit gedetailleerde organische structuren die de aarde als levende materie duiden. Hierin kunnen antropomorfe (op de mens lijkende) vormen worden ontdekt. Uitgangspunt van haar tekeningen zijn nabeelden van voorbije ervaringen, indrukken die vreemde landschappen hebben achtergelaten. Daarnaast wordt Bakker gedreven door een  diepgeworteld verlangen naar een nog onontdekte wereld, waarin niet de mens maar de stilte, de natuur overheerst.

 

Alrik Stelling schildert grote doeken. Hij gebruikt acrylverf, zodat kleuren niet te diep worden. Kleuren zijn tonaal, grijsachtig. Hij schildert op locatie, veelal het uitzicht of een doorgang uit zijn dagelijkse omgeving, op ware grootte. Al doende ontstaat daarbij een soort curvilineair perspectief dat de ruimtelijke werking versterkt en zo wordt de toeschouwer - staand op korte afstand - de mens in het schilderij. Het roept de vragen op: Wat doe ik hier? Ik heb het gevoel elders te moeten zijn. Maar waar, als dit alles is wat er is? Werk van Alrik Stelling werd aangekocht door particulieren, zorgverzekeraar Menzis (winnaar Menzis Jong Talent 2011) en het Ministerie van Buitenlandse Zaken (ter plaatsing in de Nederlandse ambassade te Havanna, Cuba).

 

© Firma van Drie 2011-2022 | webdesign: AzimDezign + double-R webdevelopment
twitter facebook rss feed