Tentoonstellingen en optredens

'Meer dan honderd vogels' - Claudia Huft

pauzerenvorigevolgende

2 tot 21 oktober 2012 (foto's Claudia Huft)

 

Claudia Huft toonde werk van de laatste drie jaar. Dat omvat veel vogels. Zij werd in deze periode gevolgd door filmmakers van HKT-producties voor de documentaire 'Honderd vogels'. Zelf voelde zij zich daardoor dikwijls een vogel in een kooi.

 

claudia-huft3.jpgHet werk van Huft is meest gebaseerd op persoonlijke gebeurtenissen, angsten en herinneringen. Vooral uit haar jeugd. Haar verhalen zet zij om in beelden. Daarbij geeft zij de kijker ruimte om van die beelden eigen verhalen te maken.

 

Een terugkerend thema in Hufts werk zijn vogels. Haar afkeer van deze dieren speelt hierbij een grote rol. Vogels zijn niet aaibaar, onvoorspelbaar en durven veel ruimte in te nemen. Vanuit deze angst ontstond een hele collectie. Ook bij haar werk met andere thema’s speelt angst een rol. Niet bewust tijdens het werken, maar terugkijkend constateert zij: ik ben erg bang voor vogels, snackbars, de dood en prostituees in te kleine caravans.

 

De manier waarop Huft te werk gaat heet ‘bricoleren’. Bricolage (afkomstig van het Franse ‘knutselen’), is spontane creativiteit met gebruik van de spullen die voorhanden zijn. "Het doel is om op een niet-wetenschappelijke, niet-abstracte manier de wereld te begrijpen," zegt zij er zelf over. "Er is in deze tijd veel aandacht voor het rationele en weinig aandacht voor de ziel. Dat vind ik zonde. Gevonden materialen hebben meer verleden dan gekochte, daardoor zijn ze meer verhalend."

 

Behalve bricolage laat Huft etsen en andere druksels zien, uiteenlopend van een Citroen DS tot de oude handen van een oma of een handige kraai. Schilderen doet zij ook. Er is in deze tentoonstelling een nieuw werk te zien van bijna twee bij twee meter.

 

Beeldend kunstenaar Claudia Huft (1973) studeerde in 2004 cum laude af aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Ze werkt in een atelier in de Garenspinnerij te Gouda. Zie ook haar website www.claudiahuft.nl.

 

De documentaire van HKT-producties getiteld 'Honderd vogels' was op zaterdag 22 oktober te zien bij de Firma Van Drie.

 

© Firma van Drie 2011-2021 | webdesign: AzimDezign + double-R webdevelopment
twitter facebook rss feed