Tentoonstellingen en optredens

'Outsider at Home' - Rinnooy Kan en Shimada

pauzerenvorigevolgende

23 oktober tot 18 november 2012 (foto's André Groeneveld)

 

Duo-expositie bestaande uit '100% Gou-gou', schilderijen en keramiek door Edmond Rinnooy Kan, en 'Alice and her Wonder Apple', een mixed-media installatie van Toyoko Shimada. Behalve in pand Roodbol is de tentoonstelling in galerie Lange Dwars. Opening op 26 oktober door Alexander Rinnooy Kan, wiskundige en oud-voorzitter van de Sociaal Economische Raad, om 18.00 uur in pand Roodbol.

 

foto-erk-klein.jpgEdmond Rinnooy Kan wil de imaginaire figuur Gou-gou tot leven brengen.

 

Gou-gou dook in de lente van 2010 voor het eerst op, werd allengs belangrijker en heeft zich inmiddels een dominante positie verworven in al zijn schilderijen. Gou-gou is een buitenstaander, altijd verlegen, oncomfortabel en onthecht. Voelt zich voortdurend betrapt op dingen waar hij niets mee te maken heeft.

 

De Nederlander Edmond Rinnooy Kan woont in de Verenigde Staten. Hij studeerde medicijnen en promoveerde na zijn artsenexamen in de immunologie. Daarna zegde hij de medische en wetenschappelijke wereld vaarwel en bezocht kunstacademies in New York (Parson’s School of Design) en Amsterdam (De Wackers Academie).

 

Aansluitend werkte hij in Amsterdam als art director en ontwerper. In 2006 verhuisde hij met zijn Amerikaanse vrouw naar een afgelegen plek in de Verenigde Staten, op ongeveer vijf uur rijden van New York.

 

Zijn eerste solo-expositie was in 2007 bij de Upper Catskill Council of the Arts in Oneonta, NY. Vervolgens exposeerde hij in groot aantal galeries en kunstinstituten, voor het merendeel in de staat New York. Zie ook www.edmondrinnooykan.net.

 

 

appel-klein.jpgToyoko Shimada toont de installatie 'Alice and her Wonder Apple'.

 

Als een Japanse Alice in Wonderland werpt Shimada vragen op over onze omgang met moderne multimediale communicatiewonderen, met allerlei verwijzingen naar de rol van de appel in heden en verleden.

 

Toyoko Shimada ontleent haar inspiratie aan de spanning  tussen traditioneel en modern, natuur en cultuur, spiritualiteit en materialisme. Ook de wisselwerking  tussen verschillende culturen is een terugkerend thema in haar werk. Daarnaast speelt duurzaamheid, als manifestatie van de tijdgeest, een belangrijke rol.

 

Sinds 2010 voert Shimada op verschillende locaties het semipermanente project 'Wonder Tree (the platform for creative minds)' uit. In 2010-2011 toonde zij in het Gemeentemuseum in Den Haag, in het kader van de tentoonstelling 'Wat van ver komt', de installatie 'Alice and her Courtyard'. In 2009 bij Scheltema in Leiden, in samenwerking met museum De Lakenhal, de installatie 'Alice’s Fusion Tea Garden'. Eerder stelde zij al eens tentoon bij de Firma Van Drie. Meer informatie op: www.foodology.eu, www.wondertree.eu en www.justtoyoko.eu.

 

 

Galerie Lange Dwars is gevestigd aan de Lange Dwarsstraat 19 in Gouda. Hier toont Toyoko Shimada het werk 'Night Flight to Quantum Mechanics'. Een mixed-media installatie bestaande uit een zes meter lange origami boot met beddengoed.

 

© Firma van Drie 2011-2022 | webdesign: AzimDezign + double-R webdevelopment
twitter facebook rss feed