Tentoonstellingen en optredens

Abstractie: lyrisch + geconstrueerd

pauzerenvorigevolgende

19 april tot 8 mei 2016 (foto's Kees Vossestein)

 

Keramist Eefje van den Braak werkt met basisvormen als cirkel, ovaal en piramide. Maten en lijnen die ze hanteert zijn logisch en weloverwogen. Mathematisch. Klei laat zich vaak lastig kneden tot de objecten die haar voor ogen staan. Dat vergt precieze voorbereiding en opbouw. Het voortraject is voor Van den Braak meestal even interessant als de uitwerking. Schilder Cees van Es kiest thema's na berichten in de pers, gebeurtenissen in de omgeving of naar aanleiding van muziek, boek of film. Die abstraheert hij tot een harmonisch geheel. De tentoonstelling is ook geopend tijdens de Goudse Keramiekdagen op 5 en 6 mei.

 

Inspiratie haalt Eefje van den Braak uit schijnbaar onbeduidende voorwerpen, zoals een radiator of een tandwiel. Maar ook uit natuurlijke dingen als de zaden in een zonnebloem.

In recent werk combineert ze gelijksoortige elementen met een denkbeeldige bolvorm. De bol bepaalt de manier waarop ze de delen versnijdt. In de strakke opstelling waarin ze haar werk presenteert spelen transparantie en schaduwwerking een belangrijke rol. Verzamelingen van uniforme elementen leveren vanuit elke kijkhoek een ander beeld op.

De eenvoudige deklaag die ze op de keramiek aanbrengt staat in dienst van de vorm en geeft rust in het lijnenspel. Een zanderige huid en matte tinten verzachten haar strenge vormentaal.

 

www.eefjevdbraak.nl.

 

In het werk van Cees van Es is het snelle acryl favoriet, al schuwt hij olieverf en gemengde technieken niet. Thema's kiest hij zoals gezegd na berichten in de pers, gebeurtenissen in de omgeving of naar aanleiding van muziek, boek of film. Hij past hierbij een aanzienlijke mate van abstractie toe, die het niet altijd eenvoudig maakt het uitgangspunt terug te vinden. De contouren, de vorm en de kleur van het figuratieve uitgangspunt staan in dienst van de harmonie van het schilderij. Zo ontstaat een andere werkelijkheid en wordt het werk multi-interpretabel. Het beste etiket voor zijn werk is waarschijnlijk 'lyrisch abstract'.

 

www.ceesvanes.nl.

 

© Firma van Drie 2011-2022 | webdesign: AzimDezign + double-R webdevelopment
twitter facebook rss feed