Tentoonstellingen en optredens

Arie J. Bouter: Terugblik

pauzerenvorigevolgende

1 t/m 20 mei 2012 (foto's André Groeneveld)

 

In mei was het veertig jaar geleden dat beeldend kunstenaar Arie J. Bouter (Gouda, 1942) zich vestigde in zijn atelier Achter de Kerk. Ter gelegenheid hiervan én van zijn zeventigste verjaardag vindt een expositie van Bouters werk plaats op drie locaties: Museum Gouda, Kunststichting Firma Van Drie in pand Roodbol, en in zijn eigen werkplaats direct daarnaast. De opening van de tentoonstelling vindt plaats met medewerking van saxofonist Ferdi Schukking.

 

ariebouter2.jpgDe inrichting van het gerestaureerde pandje dat Bouter tot werkplaats dient, is sober. De werkbank die hij vijftig jaar geleden reeds als goud- en zilversmid gebruikte. Een absoluut minimum aan gereedschap en twee keramiekoventjes. Toch is hier in de loop der jaren een indrukwekkend oeuvre tot stand gekomen. De exposities zijn een waardig hoogtepunt van een kunstenaarscarrière van bijna vijfenveertig jaar.

 

Na zijn praktijkopleiding goud- en zilversmid in de zaak van zijn ouders, besloot Bouter op zijn 26e kunstenaar te worden. Hij begon met schilderen, maar stapte snel over op metaalcollages: objecten van afvalmateriaal waarmee hij kritiek leverde op de spilzucht van de consumptiemaatschappij, op vervuiling en overbevolking.

 

Toen in Gouda cususcentrum De Werkschuit werd opgericht, kreeg Bouter daar een aanstelling als docent. In die tijd distantieerde hij zich van kunstenaars, maakte geen gebruik van kunstenaarsregelingen en leidde een zeer sober bestaan met het geld dat hij als docent verdiende en met de verkoop van zijn beelden. In 1971 werd hem door de gemeente Gouda een eervolle vermelding voor beginnende kunstenaars toegekend. Dankzij zijn bekwaamheden kreeg hij ontheffing voor de eisen van onderwijsbevoegdheid en werd hij leraar op zijn vroegere LTS.

 

ariebouter40.jpgAl vroeg lid van Kunstcentrum Burgvliet, ontwikkelde de jonge Bouter zijn kennis van en gevoel voor kunst. Hij ontdekte een sterke geestverwantschap met mensen als Jeroen Bosch en de surrealisten. Dat bleek ook duidelijk in de periode van de keramische eieren die hij vanaf 1977 maakte. Deze periode had hij veel succes maar na enige tijd kreeg hij behoefte aan nieuwe uitdagingen en verdere ontwikkeling: hij ging vazen en kommen maken van zelf ingekleurde klei.

 

Tijdens zijn reizen in Zuid-Europa maakte de kunstenaar kennis met eeuwenoude architectuur. Die maakte zo’n indruk op hem dat hij zelf torens begon te bouwen, in grootte variërend van 40 cm tot ruim twee meter. Bouter vergelijkt zijn werkplaats met een beeldend theater: passanten kunnen altijd binnenkomen en een gesprek over het werk beginnen.

 

De expositie Terugblik toont een representatief overzicht van Bouters werk zoals dat door de jaren heen is vervaardigd en verkocht, en voor deze gelegenheid door zijn kopers in bruikleen afgestaan.

 

De tentoonstelling vindt plaats bij:

Museum Gouda, Achter de Kerk 14: 26 april t/m 10 juni 2012.

Kunststichting Firma van Drie, Achter de Kerk 13: 1 mei t/m 20 mei 2012.

Atelier AJB, Achter de Kerk 12: permanent.

 

© Firma van Drie 2011-2023 | webdesign: AzimDezign + double-R webdevelopment
twitter facebook rss feed