Tentoonstellingen en optredens

Bevrijding - zeven ontwerpen voor een kerkraam

pauzerenvorigevolgende

6 maart t/m 9 april 2012 (foto's André Groeneveld en Henri Boere)

 

Na de Tweede Wereldoorlog werd in de Sint-Janskerk in Gouda een 'bevrijdingsglas' geplaatst. Dat glas is van de hand van Charles Eyck. Zijn ontwerp werd gekozen uit die van meerdere kunstenaars. Anno 2012 zijn drie hedendaagse kunstenaars de uitdaging aangegaan om nieuwe verbeeldingen van vrijheid en bevrijding te ontwerpen. Het zijn Dace Sietina, Pim Leefsma en Yvonne Beelen. Zij presenteren hun ontwerpen naast die van destijds.

 

Het huidige Bevrijdingsglas in de Sint-Janskerk, dat van Charles Eyck, werd in1947 uitgevoerd en geplaatst. Het glas spreekt van ‘het leed van de oorlog en de vreugde der bevrijding, een danklied in kleur en lijn. Een stil en sterk gedenken van degenen die, overlevend of gevallen, als moedige vaderlanders de barre tijd zijn doorgegaan’.

 

Naast het ontwerp van Eyck waren er destijds van Hans van Norden, Jaap Weyand en ir. Mattheus C.A. Meischke. Weinig mensen hebben deze werkstukken ooit gezien. Alle vier worden ze nu dus getoond, samen met de eigentijdse van Dace Sietina, Pim Leefsma en Yvonne Beelen.

 

Ook deze keer zal één ontwerp worden uitgevoerd in gebrandschilderd glas. Op schaal deze keer. Een jury, bestaande uit schrijfster Marjan Slob, kunsthistoricus en conservator Marc de Beyer en glaskunstenaar Annemiek Punt, beoordeelt de eigentijdse ontwerpen en kiest daaruit een favoriet. Ook voor de bezoekers liggen stemformulieren klaar. Het winnende ontwerp wordt uitgevoerd door de leerlingen van de glazeniersopleiding van de Vakschool Schoonhoven.

 

'Bevrijding' is een project in het kader van de expositie 'Schetsen van Schoonheid' in Museum Gouda. Daar zijn de zestiende-eeuwse ontwerptekeningen te zien van de beroemde gebrandschilderde ramen in de Sint-Janskerk. Het project is georganiseerd door Museum Gouda en de Sint-Janskerk, in samenwerking met de Firma Van Drie.

 

Op vrijdag 30 maart om 20.00 uur maakt de jury bekend welk eigentijdse ontwerp op schaal wordt uitgevoerd in gebrandschilderd glas. De winnaar is Dace Sietina. Zie het juryrapport (Word-document). Het ontwerp van Pim Leefsma krijgt de meeste stemmen van het publiek.

 

Tijdens de tentoonstelling en op bijbehorende avonden maakt RTV Gouwestad opnamen voor uitzending op Bevrijdingsdag 5 mei 2012. In de periode van de tentoonstelling houdt Ewoud Mijnlief, conservator oude kunst van Museum Gouda, een lezing over het Bevrijdingsglas van Charles Eyk. Verder is er een Bevrijdingsfeest met muziek en gedichten. Stadsdichter Klara Smeets schrijft speciaal voor deze gelegenheid het onderstaande gedicht.

 

daarna

 

en dan ineens woedt razernij

alleen nog in dagen die al

beleefd zijn, overleefd zijn

 

vroeger is vol van chaos

en je schaduw is klein

door alle pijn

die opgestapeld is in je lijf

maar je bent groot

zoals je nog rechtop staat

nu de Britten

door de  straten gaan

je alles achter je laten kan?

 

en iedereen na jou moet het weten

niemand mag ooit meer vergeten

hoe kwetsbaar

en nog steeds

 

© Firma van Drie 2011-2022 | webdesign: AzimDezign + double-R webdevelopment
twitter facebook rss feed