Tentoonstellingen en optredens

De cyclus van afvalligheid

pauzerenvorigevolgende

14 oktober tot 9 november 2014 (foto's Henri Boere en Kees Vossestein)

 

De cyclus van afvalligheid, door de ogen van Helena. Tentoonstelling van werk van beeldend kunstenaar Kika Wijnhoud, met een verbindende rol van dichter en performer Tim van den Eijk.

 

De tentoonstelling ontstond 3200 jaar geleden. De mooiste ogen van Griekenland zien sinds 1184 vóór Christus hoe de wereld zich herhaalt in schepping, bestaan, afbraak en vernietiging. De opeenvolging van Chaos (met een hoofdletter) lijkt zijn draai te hebben gevonden in De cyclus van afvalligheid.

 

Vergeet het begrip tijd en zie dat de Trojaanse Oorlog, de Tweede Wereldoorlog en de oorlog tegen extremisme dezelfde drijfveer kennen: onbegrip. Het onbegrip tussen culturen, volken en stammen maakt dat de menselijke eenheid ons ontglipt. We slopen elkaars tempels, onthoofden beelden (en mensen) en besmeuren stillevens. We lijken elkaar terug te vechten naar het niets. Zal daarna weer iets moois ontstaan?

 

'Afvallig plastic kijkt je recht in de ogen'

De krachtige droefheid van de laat-hellenistische beelden die Kika Wijnhoud in Turkije ontmoette, motiveerde haar om deze expositie te laten ontstaan en een dichter te vragen woorden te voegen tussen de beelden die zij 'boetseerde' met gerecycled plastic.

 

'Het ergste scheldwoord is ontkennen'

Ze lijken tegen hem te spreken, schelden hem zo nu en dan zelfs uit. Tim van den Eijk ging in gesprek met de beelden van Kika en werd er bijna stil van. Slechts enkele korte doch scherpe zinnen kon hij nog uitbrengen.

 

Tijdens de tentoonstelling zijn er optredens van Tim van den Eijk, Nick Keijzer en de groep Rapaille.

 

Zie ook www.kika-art.nl.

 

© Firma van Drie 2011-2022 | webdesign: AzimDezign + double-R webdevelopment
twitter facebook rss feed