Tentoonstellingen en optredens

Edwin Vreeken: schilderijen, beelden en grafiek

pauzerenvorigevolgende

28 augustus tot 9 september 2012 (foto's André Groeneveld)

 

Olieverfschilderijen op panelen met reliëf in heldere, ritmische structuur. Houten beelden waarvan de oorspronkelijke stam het idee heeft geleverd voor het resultaat. En houtsneden, afgedrukt op papier, met krachtige beeldtaal en liefde voor compositie. Ziehier de drie componenten waaruit de tentoonstelling bestaat van Gouwenaar Edwin Vreeken.

 

In de schilderijen van Edwin Vreeken komt vooral zijn hang naar een heldere ritmische structuur naar voren. Olieverf op paneel, in zwart-wit, in reliëf, uitgesneden, ingelegd en uitgezaagd. Ze zijn directe familie van zijn beelden en houtsneden. Het is helder, grafisch werk, vanuit een sterke tekenhand, waarin alles beweegt en leeft. We zien in elkaar grijpende vormen, herkenbare naast ritmische en abstracte elementen. Beeldende rijkdom waarin veel te ontdekken valt. Vreekens interesse in directheid, in vervorming en de verstoring van regelmaat maakt zijn werk persoonlijk en verleent het een heel eigen karakter.

 

Bij de beelden van hout geeft de stam waarmee hij begint de kunstenaar het idee voor wat het worden moet. De beelden van Vreeken zijn dan ook fysiek en duidelijk intuïtief ontstaan. In de afwerking zien we vaak de sporen van de bewerking. Het materiaal is op uiteenlopende manieren verkend. We zien ritme in de beelden, en in elkaar grijpende elementen. We zien subtiele tegenstellingen tussen regelmaat en verstoring, robuust maar tegelijk breekbaar, tussen glad en ruw, tussen figuratie en abstractie. Het werk is van een intensieve eenvoud.

 

In Vreekens grafische werk herkennen we wederom een krachtige beeldtaal en liefde voor compositie. De houtsneden zijn vaak studies voor beelden en schilderijen, en volgens de kunstenaar een perfect medium om ideeën snel te kunnen uitwerken en weergeven. Afgedrukt op papier in kleine oplage vormt deze techniek een onmisbare schakel in zijn totale werk.

 

Edwin Vreeken werd in 1971 geboren te Bodegraven. Hij woont en werkt in Gouda. In 2011 won hij de Aanmoedigingsprijs Kunstmoment.

 

Meer over Edwin Vreeken op www.edwinvreeken.nl.

 

© Firma van Drie 2011-2022 | webdesign: AzimDezign + double-R webdevelopment
twitter facebook rss feed