Tentoonstellingen en optredens

Face to Face

pauzerenvorigevolgende

22 september tot 11 oktober 2015 (foto's André Groeneveld en Kees Vossestein)

 

Eigentijdse portretkunst door Gijs Donker, Alexandra Kloppenburg, Daniel Martin en Suzan Schuttelaar. Verschillende Goudse kunstenaars glorieerden de afgelopen tijd in het tv-programma 'Sterren op het doek' van Hanneke Groenteman. Tijd voor een breder overzicht.

 

De getoonde portretten zijn op verschillende manieren tot stand gekomen.

 

Gijs Donker (1964) vindt het belangrijk om zijn model in de ogen te kijken en om met haar of hem een gesprek te hebben. Hij laat zijn te portretteren model één maar meestal meerdere keren op zijn atelier komen om 'live' voor hem te poseren. Er heerst een  relaxte sfeer op het atelier. Bij Gijs Donker vinden we de letterlijke betekenis van de titel "Face to Face", in elkaars aanwezigheid. Gijs Donker behoort in 1989 tot de oprichters en leden van het kunstenaarscollectief  'After Nature' dat tot 1992 heeft bestaan. De groep zet zich af tegen het heersende abstract expressionisme van dat moment en brengt een vernieuwende, figuratieve schilderstijl. De invloed van de groep is enorm en één van haar verdienste is de terugkeer van het realisme in de schilderskunst. De kunstenaars schilderen alledaagse onderwerpen zoals het eigen atelier, stillevens landschappen, naakten en portetten. Gijs schildert het liefst naakten en portretten van jonge sensuele vrouwen, kleurrijk en expressief.

 

Alexandra Kloppenburg (1964) laat haar modellen deels poseren en ze maakt foto's van hem of haar. Ze werkt laag over laag. Die lagen bestaan uit dikke nat-in-nat geschilderde stukken maar ook uit grote vlakken en vlekken uitgelopen verf. Daardoor krijgen haar portretten iets dromerigs, poëtisch en melancholisch. Haar schilderijen zijn een poging om het verschil tussen mens en omgeving, tussen materie en géén materie, te overbruggen. Zo lijkt niets belangrijker dan het andere. In de portretten van Alexandra is de specifieke persoon duidelijk herkenbaar. Tegelijkertijd gaan haar schilderijen ook over iets universelers. Ze houdt van de momenten waarop de persoon naar binnen keert. Het portret is zo geen momentopname maar een beeld van iemands wezen geworden.

 

Suzan Schuttelaar (1974) laat bezoekers in alle hevigheid en directheid Face-to-Face voor haar portretten staan. Haar aanpak is heel anders. Zij maakt eerst een grote hoeveelheid foto's van haar model, waarna ze in alle rust op het atelier aan het portret gaat werken zonder het bijzijn van de geportretteerde. Elk mens inspireerthaar op een persoonlijke manier en elke  'kop' heeft een eigen uitdrukking. Suzan vertelt een verhaal met haar portretten gebaseerd op haar individuele interpretatie. Het resulteert in indringende hele grote of juist kleine intieme close-up portretten die heel erg 'in your face' overkomen.

 

De portretten van Daniel Martin (1982) gaan een stap verder. Het zijn geen portretten waarvoor mensen hebben geposeerd maar Daniel maakt gebruik van gevonden portretfoto's. Zijn portretten zijn die van geschonden gelaten en hebben een verontrustende uitstraling. Het lijkt alsof de portretten moedwillig beschadigd werden na eerst volledig geschilderd te zijn. Die bewust gecultiveerde spontaniteit in het schilderen is specifiek voor het werk van Martin. Een vergroeiing aan een boom, die imperfectie van de schoonheid, maar ook de schoonheid van verval is een bron van inspiratie voor Daniel Martin. De schending van het aangezicht is anoniem en gaat voorbij aan de identiteit en het karakter van het individu én maakt dat de gezichten oplossen of terugkeren in de chaos van de natuur. Het resultaat zijn intrigerende portretten.

 

Verdere informatie vind je op de websites van de exposanten:

gdonker.nl

alexandrakloppenburg.snappages.com

www.danielmartin.nl

www.schuttelaar-portret.nl

 

Op de zondagen 4 en 11 oktober kunnen bezoekers zich voor 150 euro live laten portretteren door Gijs Donker. Vrijdagavond 9 oktober geeft Donker een masterclass portrettekenen voor firmanten en belangstellenden.

 

© Firma van Drie 2011-2022 | webdesign: AzimDezign + double-R webdevelopment
twitter facebook rss feed