Tentoonstellingen en optredens

Fin - Harry Stangenberger en Helmina Schmidt

27 februari 2019 -24 maart 2019 

 

Goudse kunstenaar Harry Stangenberger neemt de bezoeker mee in de geschiedenis en het werk van zijn Duitse grootmoeder Helmina Schmidt. Uit haar erfenis ontving hij in 2017 een pakket met onder meer krijttekeningen in gebroken zwarte lijstjes, op de achterkant gesigneerd Helmina S.S. en gedateerd tussen 1932 en 1960. In ‘Fin’ is er speciale aandacht voor foto’s, schilderijen en tekeningen van Helmina Schmidt (1888-1992). Kleinzoon Harry geeft haar werk hiermee een ereplaats en de erkenning die het verdient. Daarnaast is er in de tentoonstelling werk van de kunstenaar zelf te zien.

 

Helmina Smidt kwam als weeskind rond 1920 naar Nederland samen met ongeveer 40.000 andere oorlogskinderen en trouwde met H.S.  Stangenberger, (1874-1939) en kreeg twee zoons.
Harry vertelt over haar: “ Zij was mijn Duitse oma en ik woonde tot 1961 bij haar in Utrecht. Ik herinner me een lichtgevende, beschaafde vrouw die prachtig helder kon zingen. Haar huis hing vol met met zwaar ingelijste fotoportretten van familieleden, foto’s uit het begin van de fotografie, portretten waarvan ik dacht dat het geesten waren. Vaag herinner ik me ook dat er schilderijen waren. Na haar overlijden zijn de schilderijen uit het zicht verdwenen. Ik heb haar nooit zien tekenen, kende er ook geen verhalen over, het kwam uit het niets, uit de hemel zogezegd. Uit een brief blijkt dat ze veel heeft getekend en dat veel van haar werk in de oorlog is verdwenen. Werk wellicht door haarzelf vernietigd, misschien door onophoudelijke zelfkritiek, mogelijk ook uit angst Entartete Kunst gemaakt te hebben."

 

Harry Stangenberger werkt op verschillende formaten, vaak groot. In zijn werken zijn de lagen waaruit het schilderij is opgebouwd duidelijk te zien. Harry schildert in zijn atelier op de bovenverdieping van een oude garage. Behalve schilderen maakt hij daar ook installaties en foto’s, vaak van gevonden voorwerpen, voorwerpen met een verhaal dat door hem verteld kan worden. 

 

https://harrystangenberger.wordpress.com/

 

© Firma van Drie 2011-2021 | webdesign: AzimDezign + double-R webdevelopment
twitter facebook rss feed