Tentoonstellingen en optredens

Firma Van Drie 10 jaar

Gedurende het hele jaar 2017 zijn er speciale activiteiten en tentoonstellingen in het kader van het 10-jarig bestaan van de Firma Van Drie. Vast staan inmiddels Zwaankleefaan en de expositie Kleine Salon 10x (10x10).

 

Eind maart hebben vier presentaties plaatsgevonden. Ook in april zitten er vier kunstenaars in de kapel en de aangrenzende ruimtes. Gerda Geertens (Nieuwe Media), Linda Emmelkamp (schrijven), Lorna Buckley (Ruimtelijk Werk), Droominee (performance)

 

Zwaankleefaan

In januari ging het eerste project van start: Zwaankleefaan! Een half jaar lang werken veertien kunstenaars in de Jeruzalemkapel en de aanpalende Schoolmeesterswoning in interactie met het publiek.

 

Het project eindigt met een grote expositie in de week van 24 juni. Daar zijn alle gemaakte werken te zien, te horen en te lezen. Tussentijds zijn er op elke laatste zondag van de maand exposities, voorstellingen of concerten van de kunstenaars van die maand.

We zijn inmiddels met de derde maand bezig. De deelnemers van maart zijn Fernando Oliviera (dans), Jitske Bakker (3D), Claudia Huft (grafiek) en Dichters op donderdag (poezie)

 

10jaarzwaankleefaan300x150.jpgKunstenaar Loes van Gils was de

eerste kunstenaar in januari. Ze vertelt:

"Voordat ik begon met werken ben ik eerst door de kapel gaan struinen. Het gebouw is een inspirerende omgeving met eigenzinnige hoekjes en kamers.
Ik werk altijd met muziek, zonder kan ik eigenlijk niet aan de slag. Het motiveert en inspireert mij op veel manieren. Ik vond tussen mijn oudere schetsen een klein tekeningetje dat ik ooit nog eens wilde uitwerken en ik dacht er gelijk aan om die te gebruiken. In de kapel was ik gefascineerd door de glas in lood ramen en al het geweld.
Het begon met het ‘middenstuk’ (de onthoofding) en eigenlijk wilde ik het uitbreiden. Ik vond Zwaankleefaan een goede mogelijkheid om mezelf te ontwikkelen en nieuwe dingen uit te proberen. Ik schets alles eerst in potlood uit op A4tjes en daarna ga ik er met een stift of kwast overheen. Later scan ik alles in en plak ik het in photoshop aan elkaar. Dit is een goede manier om even snel te kijken of het werk een kleurtje nodig heeft of dat het zwart wit moet blijven. Ik had twee versies gemaakt en keek er daarna een dag even niet naar. Toen ik er de volgende dag naar keek wist ik gelijk dat het werk in kleur veel meer te bieden had. Dit formaat is voor mij ook nieuw. Normaal zou ik het alleen bij de onthoofding laten, maar nu ben ik erg blij dat ik door ben gegaan en er meerdere veldslagen in heb verwerkt. Normaal werk ik niet grote dan A3 maar dit werk vroeg erom om minstens één meter breed te zijn"

.

Robin Weijers en Ferdi Schukking reageerden eind februari op het werk van Loes, met een installatie en een muziekstuk.

 

Publiek welkom

Het publiek is van harte welkom. Niet alleen op de zondagen maar ook doordeweeks als de kunstenaar of kunstenaars aan het werk zijn. Die interactie met het publiek maakt het project extra interessant.

 

Het hele project is te volgen via een videoblog. Firmanten, jonge, net afgestudeerde kunstenaars en kunstenaars van buiten Gouda geven samen Zwaankleefaan vorm. Een prachtig begin van het jubileumjaar van de Firma van Drie!

 

10 (x10x10)

10-jaar-200x200.jpgIn maart van het jubileumjaar is er een 'Kleine Salon', waarin alle firmanten de gelegenheid hebben een nieuw werk(je) te exposeren. Het thema is: Tien.

 

Elke denkbare combinatie

Gevraagd wordt om vlakke werkstukken met de afmeting 10x10 cm te maken. Of kubussen van 10x10x10 cm. Alles in een aantal van maximaal 10 modules. Je kunt die zien als een lange rij, als een rechthoek, gestapeld of anderszins. In uitvoering en rangschikking is de kunstenaar volledig vrij.

 

© Firma van Drie 2011-2021 | webdesign: AzimDezign + double-R webdevelopment
twitter facebook rss feed