Tentoonstellingen en optredens

Johan Sietzema: Landschapskunst

pauzerenvorigevolgende

1 tot 20 november 2016 (foto's Henri Boere en Kees Vossestein)

 

Johan Sietzema is landschapskunstenaar. Hij hanteert een ecologische manier van werken en geeft zijn installaties en beelden vorm met materialen uit de natuur. Die vindt hij vaak, en bij voorkeur, in de directe omgeving waar hij aan het werk gaat. Bij de Firma Van Drie laat hij ontwerpprocessen zien die leiden tot een kunstwerk dat hoort bij een specifieke omgeving.

 

Afbeeldingen van gerealiseerde projecten in het landschap tonen de resultaten in onder meer Frankrijk, België, Duitsland, Ierland, Spanje, Taiwan en Nederland.

 

Johan Sietzema, gedurende 44 jaar beeldend kunstenaar in Gouda, studeerde aan de Academie van Beeldende Kunsten te Rotterdam, afdeling Schilderen en grafiek, en volgde op de Hoge School voor de Kunsten te Utrecht de eerstegraads docentenopleiding.

 

Sietzema begon zijn kunstenaarschap als etser. Later bouwde hij eerder getekende constructies met klei, leem, stro, wilgenteen en dergelijke in het landschap. Ambachtelijke vaardigheden van mandenmakers, rietdekkers en uit leembouw, viswerk, restauratiewerk en reconstructies naar aanleiding van archeologische opgravingen vormden de basis voor zijn eerste bouwsels. Daarna liet hij bewust ritme en ordening los om ruimte te zoeken voor intuïtief en impulsief reageren op het materiaal. Heden resulteert dat onder andere in zijn 'Aard-Jassen' en 'Kleyn Huysken'.

 

'…een gigantisch dagboek bestaande uit tekeningen, maquettes, fotoregistraties en notities begeleiden en leiden zijn blik als een gevoelig gedicht' (A. van Berkum)

 

Werk van de hand van Johan Sietzema is in Nederland onder meer te zien bij Land Art Delft (LAD), naast de TH Delft, en tot 31 oktober op het Natuur en Cultuurpark Vijversburg te Tytjerk, en vanaf juli bij Zorginstelling Vincent van Gogh in Venray. Verder bouwde hij objecten met schoolkinderen in samenwerking met Kunst-Centraal in Lopik, Eemnes en Vinkeveen.

 

Sietzema is parttime docent Vormgeven en Kunstgeschiedenis aan de Vakschool voor Goud- en Zilversmeden te Schoonhoven.

 

© Firma van Drie 2011-2022 | webdesign: AzimDezign + double-R webdevelopment
twitter facebook rss feed