Tentoonstellingen en optredens

Joncquil '60 Ways to Hold a Rope'

pauzerenvorigevolgende

10 tot 30 maart 2014 (foto's André Groeneveld)

 

De Haagse kunstenaar Joncquil (1973) is schilder maar maakt ook sculpturen, installaties en video's. Hij creeërt droomachtig mysterieuze beelden van uilen, vreemde wezens in het bos, een verlichte boshut - als in 17de-eeuwse fabels. Zijn serie '60 Ways to Hold a Rope' wordt voor de tweede maal geëxposeerd. Het is een geschilderd beeldverhaal met een touwtje in de hoofdrol.

 

Het touwtje wordt op zestig verschillende manieren vastgehouden door twee handen. Wanneer je de beelden versneld achter elkaar zou zetten, zie je de veranderingen in het touwtje als bij het doorbladeren van een filmisch boek. Joncquil roept de bezoekers op om midden in de ruimte een pirouetje te draaien om zo het filmische te ervaren.

 

André Groeneveld, die de kunstenaar verzocht naar Gouda te komen, vertelt:

 

"De serie met het touwtje doet mij, vanwege de mysterieuze handen en de donkere achtergrond, denken aan mijn oom, de bekende goochelaar 'Stefani'. Eén van zijn bijzondere trucs was die met een elektrische koffiemolen waarin een geleend horloge werd vermalen. Maar ook de truc met het touwtje kwam voorbij. Voor je neus knipte hij het touwtje doormidden om je te laten zien dat het slechts illusie was.

 

Primeur bij de Firma Van Drie is een video waarop een raaf met het touwtje zit te spelen.

 

'60 Ways to Hold a Rope' roept enige spanning op. Bij sommige poses kun je je namelijk iets macabers voorstellen. Ik ga echter uit van het positieve en kijk naar de serie als de goochelaar en zijn magische touwtje."

 

© Firma van Drie 2011-2021 | webdesign: AzimDezign + double-R webdevelopment
twitter facebook rss feed