Tentoonstellingen en optredens

LichtKunstGouda - De Vier Elementen

12 -26 december 2019 

Vanaf 12 tot en met 26 december staat het historische gebied rondom de Sint Janskerk s’avonds weer in het teken van moderne lichtkunstwerken. Het programma van de 8e editie van LichtKunstGouda heeft dit jaar als thema De Vier Elementen: aarde, water, lucht en vuur. Tien lichtkunstwerken, -projecties en -installaties zijn door curator Andre Groeneveld van kunststichting Firma Van Drie speciaal voor dit thema geselecteerd. De werken zijn te zien van 17.00 tot 21.00 op diverse binnen- en buitenlocaties aan Achter de Kerk en Jeruzalemstraat. Tijdens kaarjesavond op 13 december is LichtKunstGouda extra lang open: van 14.00 tot 22.00 uur. Toegans is gratis.

 

Tot drie eeuwen geleden geloofden wetenschappers dat de wereld was samengesteld uit vier elementen: Aarde, Water, Lucht, Vuur. De symboliek en beeldende kracht van de vier elementen spreken nog altijd tot onze verbeelding en staan centraal in LichtKunstGouda 2019. 

 

Het element Aarde symboliseert de kracht van het doen maar staat ook voor de materie om ons heen. We zien het terug in het videowerk Polarity of Possessions van Rhodé Tavenier: de mens is materialistisch ingesteld. Een 'still frame' uit de video is het beeldmerk dit jaar – een dame die een zeepbel blaast - en verwijst ook weer naar water en lucht.


Het element Water symboliseert de kracht van intuïtie en het gevoel. Intuïtiviteit en spiritualiteit zien we in de oplichtende installatie ForestSparkle van het duo Neon & Landa geïnspireerd door het natuurlijk fenomeen 'zeevonk'. Deze interactieve licht- en geluidsinstallatie toont een slapend licht aan het water dat wakker wordt als iemand nadert: plots piept het als krekels en golven van fel licht bewegen over de bodem.


Het element Lucht symboliseert de kracht van het denken en kennis. Inventiviteit en kennis van nieuwe technieken zien we bij ‘SCIENCE/FICTION_ Now is the time to celebrate Earth’ van kunstenaarsduo VanRoelink (Femke van Heugten & Robert Roelink), die speciaal voor LichKunstGouda en de locatie van de Museumtuin deze grootse installatie ontwikkelde. Hierin voeren de kunstenaars een performance op waarin telkens een bezoeker participeert. Alles wat binnenin het object gebeurt kunnen bezoekers van buitenaf deels volgen door de transparantie van het materiaal.


Het element Vuur symboliseert de kracht van de ziel en levensvreugde. Hoe wij mensen deel uitmaken van het aardse bestaan, hoe toevallig en vluchtig ons bestaan is in vergelijking met de kosmos. De kinetische lichtinstallatie The Abysses of the Scorching Sun van Nicky Assmann verwijst naar de ideeën van de aarde en de zon als perpetuum mobile en de kracht van de ziel van ons bestaan. 

Benieuwd wat er nog meer te zien en beleven valt, kijk op de website voor het programma en openingstijden www.lichtkunstgouda.nl

Deelnemende kunstenaars: Rhodé Tavenier, Nicky Assmann, Anja Fredin, Esther de Bruijn & Conny Pols, Neon & Landa, Peter Snijder, VanRoelink (Femke Van Heugten & Robert Roelink Art), Nan Wang, Sabina Hyoju Ahn, Peter Vink.

 

 

© Firma van Drie 2011-2023 | webdesign: AzimDezign + double-R webdevelopment
twitter facebook rss feed