Tentoonstellingen en optredens

Luster en Luster 2


Rond de Keramiekdagen worden er zowel werken geëxposeerd in pand Roodbol als in en bij de Jeruzalemkapel. In Roodbol, Achter de Kerk 13, komt vanaf 25 april werk van Nora Leitholf en van Rob Bijleveld. Hun expositie heet 'Luster'. Rob Bijleveld komt hieronder aan het woord in de rubriek Pim Pam Pet. Hij is verbonden aan de Keramiekopleiding SBB in Gouda en maakt ruimtelijk werk geїnspireerd door de natuur. Van Nora Leitholf - dit jaar afgestudeerd aan de Kunstakademie Düsseldorf - zijn keramische platen te zien, hangend aan de wand en op schilderachtige manier uitgevoerd. wo t/m zo, 12.00-17.00 uur

Vanaf 10 mei t/m 3 juni is de expositie Luster 2 in de gebouwen van de Jeruzalemkapel, Jeruzalemstraat 11. De deelnemers daar zijn: Femke Woltering, Pim Leefsma en Pablo Ponce. donderdag t/m zondag 12.00 - 17.00 uur.

 

Femke Woltering maakt keramische sculpturen en sieraden. Een beeld is voor haar pas geslaagd als het aan controle voorbij gaat; als het zijn eigen vorm vindt. Het materiaal moet leidend zijn voor het tot stand komen van de vorm. Haar werk stelt vragen over controle, het intuïtieve, en reageert op de omgeving en de tijd waar we in leven.

 

Pim Leefsma is geen maker van keramiek maar hij gebruikt kant en klaar aardewerk/porcelein om zijn behoefte aan ornamenteren te uiten. Een “guilty pleasure” noemt hij het zelf, want hij beseft als geen ander dat hij zich, gezien het schitterende Gouds-aardewerk verleden, als ontwerper en plateelschilder op glad ijs bevindt… De techniek: porceleinverf op reeds geglazuurd materiaal wat na voltooiing in de oven wordt gebakken, je zou dus van een majolica-effect kunnen spreken.

 

Pablo Ponce is autonoom beeldend kunstenaar en decorontwerper.  Meestal heeft zijn werk een symbolische betekenis. Keramiek is voor hem een zeer veelzijdig materiaal dat hij op een onconventionele manier kan gebruiken in relatie tot bijvoorbeeld theater of in video-uitvoeringen. Voor de expositie in de Agnietenkapel heeft hij speciaal een nieuw werk ontworpen ‘ET EGO IN DECOLLATIO’, de onthoofding van het ego.

 

 Over het tentoongestelde werk van Pablo Ponce: Ons ego is net zo krachtig als gevaarlijk. Ons ego kan weergalmen in onze acties. Hoe het ego te besturen? Misschien kun je het beter onthoofden?  Pablo Ponce is autonoom beeldend kunstenaar. Hij maakte een keramisch werk speciaal voor de Jeruzalemkapel: De Onthoofding van het Ego.

Sociaal-politieke kwesties spelen een belangrijke rol in het werk van Pablo Ponce, evenals het begrip identiteit en de relatie tussen tijd en ruimte. Zijn kunst toont de relatie tussen zijn uitgebreide ervaringen als decor-ontwerper en als autonoom beeldend kunstenaar. Voor 'De onthoofding van het ego, ET EGO IN DECOLLATIO' heeft hij  zijn eigen portret gebruikt als een symbool van het ego. Het portret is gemaakt met afbeeldingen van heiligen. De verheffing van het ego is zeer aanwezig in onze samenleving in de aanbidding van het lichaam, het fysieke aspect. Niemand luistert ook meer naar de anderen: de verheffing van het super EGO. Misschien is het daarom beter om het ego te onthoofden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Firma van Drie 2011-2021 | webdesign: AzimDezign + double-R webdevelopment
twitter facebook rss feed