Tentoonstellingen en optredens

Mieke de Haan en Thea Schulz: Rood

pauzerenvorigevolgende

12 tot 31 maart 2013 (foto's André Groeneveld en Kees Vossestein)

 

De Firma Van Drie organiseert in samenwerking met het streekarchief en de bibliotheek de manifestatie ROOD. Zowel in de bibliotheek, in het archief als in pand Roodbol zijn workshops en exposities met dit thema. In pand Roodbol is werk te zien van Mieke de Haan en Thea Schulz.

 

Mieke de Haan

In het schilder- en tekenwerk van Mieke de Haan (1962) keren de natuur, architectuur en de mens in al hun verschijningsvormen steeds terug. Haar beelden vloeien voort uit nieuwsgierigheid naar de wereld achter de dagelijkse. In dit grensgebied tussen bewust en onderbewust vindt zij haar beelden. De afgelopen jaren verkende ze de beleving van ruimte. Aanvankelijk schilderde ze lege pleinen, waarin ze een loopje nam met het perspectief. Later verplaatste zich haar aandacht naar interieurs.

 

Bewegend beeld fascineert haar. In 2006 onderzocht ze de wisselwerking tussen beeld en muziek samen met zangeres Astrid Seriese in het project Charcoal Songs. Sindsdien vertelt ze verhalen in korte filmpjes met geluid. Ze combineert gefilmde beelden met animatietechniek. Het scheppen van een eigen wereld staat voorop. Op zoek naar de eigen logica van het beeld zet ze de realiteit naar haar hand.

 

In het filmpje Rood (2009) dat op deze tentoonstelling te zien is, verglijdt de tijd in een dromerige zwerftocht door een rode ruimte. Het steeds opnieuw bezien van dezelfde ruimte geeft de uitgestrektheid aan roden weer. De beweging van de film is traag, tegengesteld aan de impulsiviteit van de kleur. De duur van het filmpje is 3:36 minuten, de muziek ervoor werd gecomponeerd door Paul-Chris van Strien in 2013.

 

Mieke de Haan studeerde in 1985 af aan de academie voor beeldende kunsten St. Joost te Breda. Sindsdien werkt zij als beeldend kunstenaar en freelance illustrator. Zie ook www.miekedehaan.nl en miekedehaan.blogspot.com.

 

Thea Schulz

Thea Schulz woont en werkt in Rotterdam. Ze doet aan deze tentoonstelling mee omdat rood een kleur is die altijd veel in haar werk te zien is. Rood betekent voor haar warmte, vuur, gevaar, rode rozen, bloed. De kleur refereert aan veel onderwerpen waar haar werk over gaat. Over alles wat er in een leven gebeurt tussen geboren worden en sterven: dromen, hoop, verlangen, verliezen en liefde.

 

Met de keuze van werken voor deze tentoonstelling, wil Schulz verschillende aspecten van rood laten zien. De wreedheid, het zachte, maar ook het gevaarlijke. De beelden zijn ook niet eenduidig, maar laten meer kanten zien, waarbij ook altijd plaats moet zijn voor de beleving en interpretatie van de kijker. Schulz' beelden vormen een verbeelding van de wereld zoals zij die beleeft. Als een soort onlogische logica in een onlogische, bizarre en onbegrijpelijke wereld. Zie ook www.theaschulz.nl.

 

© Firma van Drie 2011-2022 | webdesign: AzimDezign + double-R webdevelopment
twitter facebook rss feed