Tentoonstellingen en optredens

Piet van Mook: Balansen

pauzerenvorigevolgende

6 tot 25 januari 2015 (foto's Henri Boere en Kees Vossestein)

 

Naar aanleiding van zijn negentigste verjaardag exposeert Piet van Mook (1924) evenwichtssculpturen en digitale grafiek onder de titel Balansen. Niet alleen bij de Firma, maar ook in het aangrenzende Museum Gouda en in de museumtuin zijn kunstwerken van hem te zien.

 

pietvanmook4.jpgVan Mook zoekt in de kunst na verstoring van een beeld steeds weer een evenwicht in compositie of ruimte.

 

Dit leidde onder meer tot een reeks figuren, TETRABALANSEN, die uitgaan van open viervlakken met een inwendig zwaartepunt waardoor ze een ruimtelijke balans kunnen vormen. Het echte zwaartepunt moet zich onder het wiskundige zwaartepunt bevinden om te zorgen dat ze niet omvallen. Met aangehechte vormen als windvangers kunnen ze draaien als een molen. Met komvormige schalen die water vangen komt er in geval van buitengebruik een toevalsfactor bij, die constante beweging veroorzaakt.

 

Een andere door Van Mook ontdekte vorm is de SPHERICON, die bestaat uit twee halve kegels die dwars op elkaar gezet een plastiek vormen. Aangezien deze plastiek uitklapbaar is, kunnen de platte vlakken eventueel voorzien worden van een print. De afwisseling van rond en plat geeft een interessante beweging aan deze vorm, die versterkt kan worden door de opdruk. Er zijn bovendien veel variaties mogelijk door openvouwen en knippen. Tijdens de tentoonstelling staan er een paar in de museumtuin.

 

De digitale grafiek van Van Mook is bekend. Het prentenkabinet van de universiteit van Leiden heeft een collectie ervan aangekocht. Op de tentoonstelling zijn onder meer beeldboeken met digitale grafiek te zien.

 

© Firma van Drie 2011-2022 | webdesign: AzimDezign + double-R webdevelopment
twitter facebook rss feed